Julkaistu

DogRisk-seminaari 2023: miten ravinto vaikuttaa koiran terveyteen

Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmän vuosittainen koiran raakaruokaseminaari lähestyy. Teemana tänä vuonna on yhteydet koiran ruuan ja sairauksien välillä, eli miten koiran ravinto vaikuttaa koiran terveyteen. Seminaari järjestetään 15.-16.9.2023 Helsingissä. Haastattelimme TassuAvustakin tuttua, DogRisk-tutkimusryhmän johtajaa, eläinlääkäri ja dosentti Anna Hielm-Björkmania seminaarin tiimoilta.

 

Mikä DogRisk-seminaari on? 

Seminaari on Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmän järjestämä vuosittainen kansainvälinen seminaari, jossa puhutaan paljon siitä, miten ravinto vaikuttaa terveyteen. 

Kenelle seminaari on suunnattu? 

Yleisö on yleensä  koiranomistajia, koirankasvattajia, koiranruokatehtailijoita ja eri alojen koiraihmisiä, eli kaikki ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita koirien terveydestä, sairauksista sekä ruokavalioista. On siellä yleensä joku eläinlääkärikin. Jokainen vähänkään kiinnostunut on sydämellisesti tervetullut!

Seminaariin saapuu suunnilleen yhtä paljon ihmisiä ulkomailta kuin Suomesta, joten luennot ovat englanninkielisiä. Esittäjillä on apuna PowerPointteja, ja niitä on yleisön mukaan ollut melko helppo seurata, joten englanninkielisyyttä ei kannata karsastaa. Aina saa myös kysyä, jos jokin jää epäselväksi!   

Kuinka pitkä seminaari on? 

Ohjelma on kaksipäiväinen, joka vuosi perjantai ja lauantai syyskuun puolivälissä, tänä vuonna 15.-16.9.2023. Näin toivomme ihmisten voivan tulla mukaan niin, että töistä ei joudu ottamaan kuin yhden päivän vapaata eikä viikonloppukaan kulu kokonaan seminaariin. 

Entä päivittäinen ohjelma? 

Teemana tänä vuonna on yhteydet koiran ruuan ja sairauksien välillä, eli miten koiran ravinto vaikuttaa koiran terveyteen. Kummankin päivän ohjelma on täysin erilainen ja vaihtelee vuosittain.  

Tänä vuonna ohjelmassa on perjantaina mm. tohtori ja kirjailija Conor Bradyn luento koiran dieetin vaikutuksesta koiran käytökseen. Lisäksi Englannista saapuu paikalle sikäläisten ruokaviraston toimijoita, jotka ovat työstäneet standardia siitä, miten teollisesti voidaan tehdä turvallista, hyvää ja terveellistä raakaruokaa koirille.

Lisäksi tohtorikoulutettava kertoo minkälaisia raskasmetalleja sekä hivenaineita, jotka saattavat olla terveydelle haitallisia, löytyy Suomen koirissa. Esimerkiksi arsenikkia löytyy enemmän koirista, jotka syövät paljon riisiä, mikä johtaa suositukseen, ettei riisipohjaisia ravintoja kannata syöttää koiralle joka päivä. 

Ihmisiä askarruttaa myös, onko raakaruuassa taudinaiheuttajabakteereja, jotka kypsennys tuhoaisi, eli voiko raakaruoka olla vaarallista. Tutkija USA:sta esittelee uuden menetelmän, millä voi ruuan pitää raakana, mutta kuitenkin tappaa taudinaiheuttajabakteereja.

Lauantaina puhumme mm. nisäsyövästä, hammaskivestä sekä miten koiranomistaja voi ottaa tieteeseen pohjautuvan raakaruokinnan puheeksi eläinlääkärinsä kanssa, sekä miten valmistetaan tasapainoinen dieetti vanhenevalle koiralle. Itse puhun sairauksista ja miten ne liittyvät toisiinsa ja ravintoon. 

Luvassa on siis tietoa, jota voi soveltaa omaan arkielämään?

Kyllä. Kenenkään ei kannata pelästyä, että seminaari olisi liian korkealentoista. Tutkimustietoa on tarkoituskin käyttää parantamaan meidän kaikkien koirien elämänlaatua. Lisäksi suuri osa tiedosta pätee niin koiriin tai kissoihin kuin ihmisiinkin. 

Luennoista saa hyviä käytännöllisiä vinkkejä normaaliin ja mahdollisimman terveelliseen elämään sekä siihen, miten pystyt vaikuttamaan koirasi ja kissasi terveyteen.   

Kuuluuko seminaariin muuta luentojen ulkopuolella?   

Kyllä! Kannustamme tietenkin verkostoitumiseen ja uusien suhteiden luomiseen tiedon jakamisen lisäksi.  

Lisäksi perjantai-iltana meillä on sponsoroitu illallinen, joka maksaa osallistujille 30 euroa. Sitä varten tarvitsemmekin ilmoittautumiset pikimmiten! Illalliselle osallistuminen ilmoitetaan rekisteröitymisen yhteydessä.   

Miksi seminaaria järjestetään? 

Tällaiset seminaarit ja niissä esiintyvät tutkijat sekä tutkimusryhmät ovat ainoita riippumattomia tahoja, joita kiinnostaa kaikki ravintoon liittyvä tutkimus. Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmä on siis yksi täysin riippumaton tutkimustaho.

Yli 90% koiran ruuista, mitä Suomen markkinoilla on, on muutaman jättifirman hallussa. Yrityksethän eivät kerro hirveästi heidän ravinnoista tai tutkimuksista, ja tutkimukset eivät useinkaan ole riippumattomia. Tilanne on samanlainen koko maailmassa. 

Maailmassa ei ole kovin paljon riippumattomia tutkimusryhmiä, jotka tutkivat ja kirjoittavat koirien ravinnosta. Näin ollen myös moni luennoitsija, joka tänä vuonna tulee luennoimaan DogRisk-seminaarin, ovatkin luennoineet meillä toisista aiheista aikaisemmin. 

Maailmanlaajuisesti on myös hyvin harvoja riippumattomia koiran ja kissan ravintoa käsitteleviä seminaareja. Kun seminaareja pidetään, ne ovat usein melko pieniä. Esim. Englannissa ja Amerikassa järjestetään aiheesta seminaareja parissa paikassa kerran vuodessa.

Meidän DogRisk-seminaarin lisäksi Suomessa järjestettiin viime keväällä ensimmäistä kertaa myös toinen koulutustilaisuus. Toivotaan että sekin seminaari jää jokavuotiseksi. Kyllä tässä maassa riittää koiranomistajia molempiin! Haluamme sitä paitsi, että Suomi pitää paikkansa maailman ykkösenä tällä alalla.

Voiko seminaariin osallistua etänä? 

Kyllä, seminaariin voi osallistua Zoomin kautta. Seminaariin tulee kuitenkin ilmoittautua ilmoittautumislomakkeen kautta joko paikan päälle tulevaksi tai etäosallistujaksi. Molempiin ei saa samalla lomakkeella ilmoittautua. Hinta kummassakin on sama. Zoom-linkki etänä osallistumiseen ja muut yksityiskohdat tarkentuvat myöhemmin.

Mitä vielä haluaisit sanoa lukijalle?

Tulkaa ihmeessä mukaan! Joka päivä pitää oppia jotakin uutta, ja seminaarissa tutustuu sitä paitsi samanlaisiin ihmisiin. Ja jos osallistujana lähetät meille koirasi kuvan ja kutsumanimen, voi olla mukana hienojen palkintojen arvonnassa. Olemme saaneet kirjoja, ilmaisia tulevien seminaarien lippuja, TassuApu-palvelun ilmaiskoodeja ja muuta! Eli nyt vaan ilmoittautumaan. Tervetuloa tieteen ihmeelliseen maailmaan!

 

yhteistyössä helsingin yliopisto

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit