Kun koira tulee Suomeen ulkomailta, tulee sillä olla ekinokokkilääkitys kunnossa.
Myyräekinokokkoosi, joka on Echinococcus multilocularis -heisimadon aiheuttama tauti, on ihmisille jopa hengenvaarallinen. Koirat voivat toimia loisen pääisäntinä syötyään ulkomailla tartunnan saaneen jyrsijän, joka toimii loisen väli-isäntänä. Suomessa ei kuitenkaan onneksi vielä esiinny myyräekinokokkoosia. Tämän takia Suomeen ei saa tuoda ekinokokkilääkitsemättömiä koira muista kuin ekinokokkivapaista maista: Norja, Malta, Britannia ja Irlanti.
Huolehdi, että koiran ekinokokkilääkitys on kunnossa. Ajantasaiset ohjeet löytyvät esimerkiksi Ruokaviraston (ent. Evira) sivuilta.
Kaikkialta muualta tuleville lääkitys voidaan antaa kahdella tapaa. Ensimmäinen vaihtoehto on antaa lääke koiralle ulkomailla 24–120 tuntia ennen Suomeen tulemista.
Toinen vaihtoehto sopii varsinkin paljon edestakaisin matkustaville koirille. Se tunnetaan 28 päivän sääntönä. Kun käytetään 28 päivän sääntöä, koiralle annetaan matolääke kaksi kertaa ennen matkalle lähtemistä ja se uusitaan aina 28 päivän sisällä kunnes edestakainen matkustelu loppuu.
Lääkitys uusitaan vielä kerran Suomeen palattua, sillä loinen kehittyy koirassa tartuntavaaralliseksi 28 päivän jälkeen tartunnasta. Kaikista lääkityksistä on oltava passissa eläinlääkärin tekemä merkintä ja jos passi täyttyy, pitää hakea uusi passi.
Ekinokokkilääkityksen ajankohtaiset ohjeet löytyvät aina Ruokaviraston sivuilta (entinen Evira).
Lisätietoa ja luettavaa
Eläinlääkärin blogi: Koiran kanssa matkustaminen Pohjoismaissa
Raoul F, Hegglinb D, Giraudouxa P. Trophic ecology, behaviour and host population dynamics in Echinococcus multilocularis transmission. Veterinary Parasitology 2015. 213(3-4):162-171.
Miksi 28 päivän säännössä pitää ottaa 2 tablettia Suomessa…Miksi ei yksi riitä ja yksi kun tulee Suomeen?
Korjaan edellistä kirjoitusta ..
Miksi 28 päivän säännössä pitää ottaa ennen matkaan lähtöä Suomessa kaksi lääkettä , miksi ei yksi riitä? ja sitten kun tulee matkalta niin yksi .?
Hei Christina,
Kyseinen sääntö tulee Ruokavirastolta (entinen Evira). Kyseessä on Komission delegoitu asetus (EU) 2018/772, jossa lääkitseminen määrätään.