Julkaistu 3 kommenttia

Ekinokokkilääkitys, Echinococcus multilocularis

Kun koira tulee Suomeen ulkomailta, tulee sillä olla ekinokokkilääkitys kunnossa.

Myyräekinokokkoosi, joka on Echinococcus multilocularis -heisimadon aiheuttama tauti, on ihmisille jopa hengenvaarallinen. Koirat voivat toimia loisen pääisäntinä syötyään ulkomailla tartunnan saaneen jyrsijän, joka toimii loisen väli-isäntänä. Suomessa ei kuitenkaan onneksi vielä esiinny myyräekinokokkoosia. Tämän takia Suomeen ei saa tuoda ekinokokkilääkitsemättömiä koira muista kuin ekinokokkivapaista maista: Norja, Malta, Britannia ja Irlanti.

Huolehdi, että koiran ekinokokkilääkitys on kunnossa. Ajantasaiset ohjeet löytyvät esimerkiksi Ruokaviraston (ent. Evira) sivuilta.

Kaikkialta muualta tuleville lääkitys voidaan antaa kahdella tapaa. Ensimmäinen vaihtoehto on antaa lääke koiralle ulkomailla 24–120 tuntia ennen Suomeen tulemista. Toinen vaihtoehto sopii varsinkin paljon edestakaisin matkustaville koirille. Se tunnetaan 28 päivän sääntönä. Kun käytetään 28 päivän sääntöä, koiralle annetaan matolääke kaksi kertaa ennen matkalle lähtemistä ja se uusitaan aina 28 päivän sisällä kunnes edestakainen matkustelu loppuu. Lääkitys uusitaan vielä kerran Suomeen palattua, sillä loinen kehittyy koirassa tartuntavaaralliseksi 28 päivän jälkeen tartunnasta. Kaikista lääkityksistä on oltava passissa eläinlääkärin tekemä merkintä ja jos passi täyttyy, pitää hakea uusi passi.

Ekinokokkilääkityksen ajankohtaiset ohjeet löytyvät aina Ruokaviraston sivuilta (entinen Evira).

Lisätietoa ja luettavaa

Ruokavirasto: Ekinokokit

Eläinlääkärin blogi: Koiran kanssa matkustaminen Pohjoismaissa

Raoul F, Hegglinb D, Giraudouxa P. Trophic ecology, behaviour and host population dynamics in Echinococcus multilocularis transmission. Veterinary Parasitology 2015. 213(3-4):162-171.

ekinokokkilääkitys, heisimato, myyräekinokokki, koiran kanssa matkustaminen, matkustaminen Pohjoismaissa
28 päivän sääntö: koiralle annetaan matolääke kaksi kertaa ennen matkalle lähtemistä ja uusitaan aina 28 päivän sisällä kunnes edestakainen matkustelu loppuu.
tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiran ihottuma
koira syö ruohoa nurmikolla
kissan koulutus
koiranpennun liikunta
koiranpennun kuivaruoka
rotukoira
kissan aktivointi
koiran paleltuma
koiran alilämpöisyys

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo

3 ajatusta kohteelle “Ekinokokkilääkitys, Echinococcus multilocularis

  1. Miksi 28 päivän säännössä pitää ottaa 2 tablettia Suomessa…Miksi ei yksi riitä ja yksi kun tulee Suomeen?

  2. Korjaan edellistä kirjoitusta ..
    Miksi 28 päivän säännössä pitää ottaa ennen matkaan lähtöä Suomessa kaksi lääkettä , miksi ei yksi riitä? ja sitten kun tulee matkalta niin yksi .?

    1. Hei Christina,
      Kyseinen sääntö tulee Ruokavirastolta (entinen Evira). Kyseessä on Komission delegoitu asetus (EU) 2018/772, jossa lääkitseminen määrätään.

Kommentointi on suljettu.