Julkaistu

TassuAvun eläinlääkäri Anna Hielm-Björkman

eläinlääkäri Anna Hielm-Björkman

Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkäri Anna Hielm-Björkman on yksi tärkeimmistä nimistä TassuApu-palvelun takana. Eläinlääketieteen tohtori Anna Hielm-Björkman on tiimimme eläinlääketieteen asiantuntija, jonka ansiosta TassuApu perustuu oikeaan tietoon ja edistää eläinten hyvinvointia parantavaa tutkimusta.

Anna Hielm-Björkman on eläinlääketieteen tohtori ja toimii seuraeläinten kliinisen tutkimuksen dosenttina Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Hän on alallaan kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu tutkija, joka myös opettaa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.

Anna liittyi TassuApu-tiimiin osin sattuman kautta, kun TassuAvun perustaja Anssi Ruuhikorpi otti yhteyttä Helsingin yliopistoon lemmikkieläinpalveluideastaan. Anssin idea tuli Annalle kuin tilauksesta, sillä tämä oli jo pitkään kaivannut palvelua, joka sairauksien sijasta keskittyisi ennen kaikkea eläinten terveyden tukemiseen.

Annan tutkimus keskittyy eläinten terveyteen

Pitkän uransa aikana Annan intohimo on aina ollut enemmän sairauksien ehkäisemisessä kuin niiden hoitamisessa. Annan mielestä on erityisen tärkeää panostaa eläinten terveyden edistämiseen ja sairauksien ehkäisemiseen, ja tässä TassuAvun-tapaiset palvelut ovat suurena apuna. Koska työkaluja lemmikkien terveyden ylläpitämiseen on hyvin vähän tarjolla, Anna oli innoissaan päästessään mukaan kehittämään TassuApua.

Urallaan Anna on erikoistunut muun muassa kroonisen kivun arvioimiseen ja hoitamiseen sekä kliiniseen tutkimukseen. Kliininen tutkimus tarkoittaa tutkimusta, jota tehdään oikeiden eläinpotilaiden kanssa. Nämä lemmikit ovat tavallisten ihmisten omistamia koiria, kissoja ja hevosia. Anna on tutkinut kliinisen tutkimuksen keinoin esimerkiksi ruokia, lisäravinteita ja kipulääkkeitä.

Tutkimuksen tekeminen on Anna Hielm-Björkmanin sydäntä lähellä, mutta hän on uransa aikana ehtinyt tehdä paljon muutakin. Omaa vastaanottoa hän ehti pitää 15 vuotta hoitaen seuraeläinten lisäksi pieniä villejä löytöeläimiä sekä eksoottisia eläimiä. Ennen tätä hän teki muutaman vuoden ajan myös lehmä- ja hevoshoitoa. Hän kertoo, että työskenteleminen hyvin erilaisten eläinten parissa on opettanut paljon siitä, miten terveys ja sairaus ilmenevät yksilöllisesti eläimestä toiseen.

Eläinlääkärin tulee hoitaa lemmikkiä yksilönä

Anna haluaa muistuttaa, että jokainen eläin on yksilö, jonka omistaja tuntee parhaiten. Juuri tähän ajatukseen pohjautui alusta lähtien myös Annan kehittämä koirien kroonisen kivun indeksi, HCPI (Helsinki Chronic Pain Index). Kokemus kipupotilaiden hoidosta klinikalla oli opettanut hänelle, että jokainen potilas on erilainen ja omistaja oman lemmikkinsä paras asiantuntija.

Eläinlääkäri kohtaa lemmikin vain kerran, mutta omistaja viettää sen kanssa joka päivä aikaa. Jotta eläintä voidaan hoitaa yksilönä, on tärkeää kunnioittaa omistajan osaamista.

Koirien kipuindeksi sai alkunsa Annan tehdessä tutkimusta koirien kroonisen kivun hoidosta. Koska kivun arvioimiseen ei ollut olemassa validoitua mittaria, hän kehitti nyt yhdelletoista kielelle käännetyn kipumittarin osana väitöskirjatyötään. Alusta lähtien mittari oli tarkoitettu työkaluksi aivan tavallisille koiran omistajille, jotta he oppisivat tulkitsemaan koiraansa nuoresta pitäen ja tukemaan koiransa terveyttä ennen ongelmien kehittymistä.

– Eläinlääkäri kohtaa lemmikin vain kerran, mutta omistaja viettää sen kanssa joka päivä aikaa. Jotta eläintä voidaan hoitaa yksilönä, on tärkeää kunnioittaa omistajan osaamista, Anna sanoo.

Kipumittari on ensimmäistä kertaa digitaalisessa muodossa TassuAvussa, ja jokainen siihen syötetty tieto hyödyttää Yliopistollisessa eläinsairaalassa tehtävää koirien terveyttä edistävää tutkimusta.

Erilaisia tapoja hoitaa lemmikkiä hyvin on niin monia kuin on erilaisia lemmikeitäkin.

Täyden sydämen palvelu

Kokeneena tutkijana ja eläinlääkärinä Anna haluaa myös purkaa esimerkiksi tietynlaisiin ruokintasääntöihin liittyvää mystifiointia, joka voi saada asiat tuntumaan turhan monimutkaisilta ja vaikeilta ymmärtää. Hän sanoo, ettei ole olemassa yhtä hyvää tai huonoa tapaa ruokkia lemmikkiä oikein: erilaisia tapoja hoitaa lemmikkiä hyvin on niin monia kuin on erilaisia lemmikeitäkin. Anna haluaa tuoda esiin, että lemmikin omistaja voi tehdä hyvin paljon oman lemmikkinsä terveyden hyväksi ja sairauksien ehkäisemiseksi. Siksi hänen mielestään TassuApu on paras työkalu juuri nuorten ja terveiden lemmikeiden omistajille, sillä tällaisen työkalun avulla omistaja oppii, mikä juuri omalle lemmikille tekee hyvää.

Anna on ylpeä ollessaan osa TassuApu-tiimiä.

– Tämä on projekti, jossa olen mukana täydellä sydämellä ja tämä tuo meille kaikille valtavasti hyvää mieltä, hän sanoo.

Yhteistyö Helsingin yliopiston Yliopistollisen eläinsairaalan kanssa mahdollistaa sen, että TassuApu ei ole vain sovellus vaan palvelu, joka perustuu oikeaan tietoon ja tutkimukseen. TassuApuun syötetyt lemmikin terveystiedot edistävät eläinlääketieteellistä tutkimusta kaikkien eläinten suojelemiseksi.

Muuta kiinnostavaa

Anna Hielm-Björkman on mukana useissa tutkimusryhmissä, joista yhdessä aiheena ovat hajuerottelu ja erityisesti syöpähajukoirat, jotka tunnistavat syöpäsairauksia hajun perusteella. Syöpähajukoiratutkimus sekä Anna olivat esillä Ylen Yliopistollinen eläinsairaala -sarjan  jaksossa 33 (2.5.2019). Jakso on katseltavissa täältä.

Hajukoirista ja Annasta kirjoitettiin myös Iltalehdessä (2.5.2019): Koirat haistavat syövän 90-prosenttisesti – päihittävät eturauhassyövän PSA-testin

DogRisk-tutkimusryhmä tekee koirien terveyteen, ruokintaan ja jalostukseen liittyvää poikkitieteellistä tutkimustyötä, jossa hyödynnetään TassuApuun syötettyjä lemmikin terveystietoja anonyymisti, mikäli siihen on annettu lupa. Tutustu DogRiskiin täältä.

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit