Julkaistu

Giardia koiralla ja kissalla: oireet ja hoito

Giardia koiralla ja kissalla

Giardia on alkueläin, joka koiraan tai kissaan tarttuessa saattaa aiheuttaa esimerkiksi ripulia. Tässä artikkelissa käsittelemme giardiatartuntaa, sen oireita sekä hoitoa. 

Mikä giardia on?

Giardia kuuluu alkueläimiin ja on yksi koiranpentujen yleisimmistä sisäloisista, mutta se ei kuitenkaan ole tavallinen. Giardiakantoja ja genotyyppejä on useita, ja suurin osa niistä on isäntäkohtaisia, mutta on myös eläinlajeille yhteisiä kantoja. Ihmisen giardiat eivät yleensä tartu koiriin tai kissoihin eikä päinvastoin.

Giardia lamblia -alkueläin kuvattuna mikroskoopin läpi.
Giardia lamblia -alkueläin kuvattuna mikroskoopin läpi.

Miten giardia tarttuu ja leviää?

Giardia-alkueläimen elinkierto kuvattuna piirroksena
Giardia-alkueläimen elinkierto

Eläin, jolla on giardiatartunta erittää ulosteeseensa erittäin kestäviä kystamuotoja, jotka ovat heti tartuntavalmiita seuraavalle koiralle tai kissalle. Tartunnan saamiseksi riittää erittäin pieni infektioannos – jo muutama ruuansulatuskanavaan päätynyt kysta riittää. Usein giardiasta eroon pääseminen on juuri sen takia hankalaa.

Mitkä ovat giardian oireet koiralla ja kissalla?

Aikuiset koirat ja kissat ovat usein oireettomia, kun taas pennut oireilevat enemmän. Giardia voi aiheuttaa ripulia, joka voi olla akuuttia tai pitkäkestoista ja kausittaista.

giardia kissa
Giardiatartunta on usein oireeton aikuisilla koirilla ja kissoilla, mutta pennut oireilevat enemmän.

Pääsääntöisesti oireettomien eläinten testaaminen on turhaa, ja jos hoidolla saadaan oireet loppumaan, on uusintatestaus usein turhaa. Jos kuitenkin päätät testata ripuloivan koirasi, kerää silloin kolmen päivän ulosteet talteen, pidä ne viileässä ja vie koko satsi eläinlääkärillesi. Ulostetta kerätään useaan kertaan siksi, että giardia ei eritä kystiaan joka ulostuskerralla. 

Mikä on giardian hoito koiralla ja kissalla?

Giardiaa voidaan hoitaa suun kautta annettavalla lääkityksellä. Lisäksi ympäristön puhdistaminen on tärkeää, jos giardiasta halutaan päästä kokonaan eroon. Pesunkestävät pedit, lelut ym. pestään 60 asteessa ja kuivatetaan huolella. Tavarat, joita ei voi pestä, heitetään pois. Myös kodin pinnat pestään ja kuivataan. Kystat säilyvät tarttuvana kodin huoneenlämmössä noin viikon. Kissojen ja koirien peräpäät olisi hyvä pestä lääkekuurin lopussa klooriheksidiinishampoolla. 

Usein ulkotilat, kuten tarha tai piha, toimivat uusintatartunnan lähteenä. Giardioista saastuneen maaperän puhdistamiseksi on oikeastaan vain yksi vaihtoehto: pintakerroksen vaihtaminen. Giardia viihtyy kosteissa oloissa, joten varsinkin lammikot ja kasvillisuus ovat pihalla todennäköisiä giardian säilymispaikkoja. Se säilyy kosteissa olosuhteissa tartuntakykyisenä viikkoja ja kylmässä vedessä jopa kolme kuukautta.

Lue lisää giardia-alkueläimen eri tyypeistä (Movet)

Lähde: Elinympäristönä koira – koiran loiset ja loissairaudet. Seppo Saari, Anu Näreaho, Sven Nikander. Fennovet Oy 2016

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko on lääketieteenasiantuntija

Lue myös muut artikkelit loisista ja punkeista

Lue lisää artikkeleita lemmikin hoidosta

tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiran ihottuma
koira syö ruohoa nurmikolla
kissan koulutus
koiranpennun liikunta
koiranpennun kuivaruoka
rotukoira
kissan aktivointi
koiran paleltuma
koiran alilämpöisyys

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo