
Giardia on alkueläin, joka koiraan tai kissaan tarttuessa saattaa aiheuttaa esimerkiksi ripulia. Tässä artikkelissa käsittelemme giardiatartuntaa, sen oireita sekä hoitoa. Nykyään giardiat ovat yleisiä koirilla, ja giardian katsotaan jo kuuluvan koiran normaaliin suolistoflooraan.
Mikä giardia on?
Giardia kuuluu alkueläimiin ja on yksi koiranpentujen yleisimmistä sisäloisista, mutta se ei kuitenkaan ole tavallinen. Giardiakantoja ja genotyyppejä on useita, ja suurin osa niistä on isäntäkohtaisia, mutta on myös eläinlajeille yhteisiä kantoja. Ihmisen giardiat eivät yleensä tartu koiriin tai kissoihin eikä päinvastoin.
Miten giardia tarttuu ja leviää?

Eläin, jolla on giardiatartunta erittää ulosteeseensa erittäin kestäviä kystamuotoja, jotka ovat heti tartuntavalmiita seuraavalle koiralle tai kissalle. Tartunnan saamiseksi riittää erittäin pieni infektioannos – jo muutama ruuansulatuskanavaan päätynyt kysta riittää. Usein giardiasta eroon pääseminen on juuri sen takia hankalaa.
Koira voi saada tartunnan esimerkiksi juomalla vesilätäköstä, jonne on päätynyt giardioosikoiran ulostetta.
Giardian kystat säilyvät viileässä ja kosteassa tartuttamiskykyisinä jopa kuukausia. Huoneenlämmössä niiden on arveltu säilyvän esimerkiksi koiran/kissan pedeissä noin viikon ajan.
Mitkä ovat giardian oireet koiralla ja kissalla?
Aikuiset koirat ja kissat ovat usein oireettomia, kun taas pennut oireilevat enemmän. Pennuilla esimerkiksi vieroituksen tai muuton aiheuttama stressi voi johtaa giardioiden runsaaseen lisääntymiseen suolistossa ja siten ripuliin sekä harvoin oksenteluun. Myös ilmavaivoja ja laihtumista voi esiintyä. Kennel/kissalaolosuhteissa ja muissa koira-/kissatiheissä ympäristöissä myös aikuiset koirat ja kissat voivat oireilla. Giardia voi aiheuttaa ripulia, joka voi olla akuuttia tai pitkäkestoista ja kausittaista.

Pääsääntöisesti oireettomien eläinten testaaminen on turhaa, ja jos hoidolla saadaan oireet loppumaan, on uusintatestaus usein turhaa. Jos kuitenkin päätät testata ripuloivan koirasi, kerää silloin kolmen päivän/kolmen peräkkäisen ulostus kerran ulosteet talteen, pidä ne viileässä ja vie koko satsi eläinlääkärillesi. Ulostetta kerätään useaan kertaan siksi, että giardia ei eritä kystiaan joka ulostuskerralla. Voit myös kysyä eläinlääkäriltäsi tarkemmat ohjeet, millaisen näytteen hän/laboratorio toivoo.
Mikä on giardian hoito koiralla ja kissalla?
Giardiaa voidaan hoitaa suun kautta annettavalla lääkityksellä. Oireettomia aikuisia eläimiä ei enää nykyään suositella hoidettaviksi.
Lääkehoidon lisäksi ympäristön puhdistaminen on tärkeää, jos giardiasta halutaan päästä kokonaan eroon. Kuivuus ja kuumuus tuhoaa kystat, kuten myös pitkäkestoinen (viikko) pakkaslämpötila. Pesunkestävät pedit, lelut ym. pestään 60 asteessa ja kuivatetaan huolella. Tavarat, joita ei voi pestä, heitetään pois. Myös kodin pinnat pestään ja kuivataan. Kystat säilyvät tarttuvana kodin huoneenlämmössä noin viikon. Kissojen ja koirien peräpäät olisi hyvä pestä lääkekuurin aikana muutaman kerran klooriheksidiinishampoolla.
Lääkehoidon tukena käytetään hyvin sulavaa ruokaa sekä suoliston toimintaa tukevia valmisteita.
Muista hävittää giardioosi koiran ja kissan ulosteet huolellisesti, jottei tartunta pääse leviämään! Hävitä ulosteet sekajätteeseen.
Usein ulkotilat, kuten tarha tai piha, toimivat uusintatartunnan lähteenä. Giardioista saastuneen maaperän puhdistamiseksi on oikeastaan vain yksi vaihtoehto: pintakerroksen vaihtaminen. Giardia viihtyy kosteissa oloissa, joten varsinkin lammikot ja kasvillisuus ovat pihalla todennäköisiä giardian säilymispaikkoja. Se säilyy kosteissa olosuhteissa tartuntakykyisenä viikkoja ja kylmässä vedessä jopa kolme kuukautta.
Giardioosikoiraa ei tule viedä koirapuistoon!
Lue lisää giardia-alkueläimen eri tyypeistä (Movet)
Lähteet
– Elinympäristönä koira – koiran loiset ja loissairaudet. Seppo Saari, Anu Näreaho, Sven Nikander. Fennovet Oy 2016
– Ruokavirasto, Koiran giardioosi
Kirjoittaja
Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija