Aikanaan 1990-luvulla kirjoitin säntillisesti oman hevoseni kohdalla tallipäiväkirjaa. Se oli sininen ruutuvihko, joka talliolosuhteissa kärsi kosteudesta, likatahroista ja oli tasaisin väliajoin hukassa. Talvella kuulakärkikynä ei tallin kylmyydessä toiminut, vaan oli vaihdettava lyijykynään. Tähän kirjaan merkitsin hevoseni ruuat, treenauksemme sekä muut huomion arvoiset seikat. Se oli siis hyvin tärkeä ruutuvihko.
Nykyaikana ei juurikaan ruutuvihkoihin enää kirjoitella vaan useat asiat ovat muistissa esimerkiksi kännykän kalenterissa. Digitaalinen kalenteri on kuitenkin suunniteltu lähinnä toimistokäyttöön, joten esimerkiksi treenausten tehokas muistiin laittaminen on sen kanssa hyvin rajoitettua varsinkin, jos haluaa seurata myös treenauksen ja harjoittelun edistymistä.
Tämä treenien edistymisen muistiin merkintä sekä seuranta onnistuvat hyvin näppärästi TassuAvun tarjoaman hevosten treenipäiväkirjan avulla. Pohjana sille on ollut koirille suunniteltu treenipäiväkirja, jota muokattiin hevosmaailmaan sopivaksi. Nyt myöhemmin koirieni kanssa treenatessa olen jatkanut hevosmaailmasta oppimaani tapaa kirjoittaa kaikki treenit muistiin. Tähän suuren helpotuksen on itselleni tuonut TassuAvun treenipäiväkirja, josta voin myös seurata eri osa-alueiden edistymistä. Kaiholla muistelen sitä tallilla ollutta sinistä kosteuden käpristämää ruutuvihkoa ja mietin, kuinka paljon helpommalla olisin päässyt sanellessani esimerkiksi estetreenieni muistiinpanot puhelimeen käytettäväksi kaikilla mahdollisilla laitteilla.
TassuAvun tarjoaman hevosten treenipäiväkirjan hyödyt ovat omasta mielestäni selkeät:
- Treenien muistiin merkitseminen on helppoa heti treenin jälkeen
- Treenikerrasta voi ja kannattaa arvioida eri osa-alueet kuten oma fiilis treenistä tai hevosen keskittyminen eli vire
- Näitä arvioituja osa-alueita voidaan seurata kuvaajien avulla. Jos tuntuu, että treenaus junnaa paikallaan eikä edistymistä tapahdu, on mahdollista käydä läpi nämä osa-alueet ja tarkastella löytyisikö esimerkiksi omasta fiiliksestä selitys tai ratsukon yhteistyöstä parannettavaa
- Treenipäiväkirja kulkee mukana siellä missä puhelinkin ja on aina saatavilla. Tämä on erityisen kätevää, kun tapaa treenikavereita muualla ja muistelee, miten se edellisviikon kouluratsastusvalmennus nyt menikään.
- Treenien kirjaaminen muistiin motivoi ja aktivoi treenaamaan niitäkin asioita, jotka tuntuvat junnaavan paikallaan ja jotka eivät ole siellä lemppariasioiden kärkipäässä. Eli jos kulmat pyöristyvät tai pohkeenväistö ei vaan luonnistu, niin palaamalla edellisiin treeneihin nämä tulevat aina huomatuiksi. Näin niitä ei voi itselleen armeliaasti koittaa painaa unholaan muistista.
Sanna, TassuApu-tiimin jäsen