Julkaistu

Hirvikärpänen koirassa

hirvikärpänen koirassa ja hirvikärpäsen purema koiralla

Koiran hirvikärpänen on etenkin loppukesän ja syksyn riesa. Isäntäeläintä etsiessään hirvikärpänen voi vahingossa suunnistaa kohti koiraa ja takertua koiraan kiinni. Hirvikärpäsen purema voi aiheuttaa koiralle esimerkiksi kutisevia paukamia. Voit lukea lisää erilaisista hyönteisten pistoista ja puremista koiralla täältä.

Hirvikärpänen ja hirvikärpäsen purema koiralla
Hirvikärpäsen elinkiertoja ja koira vahinkoisäntänä
Koiran suojaaminen hirvikärpäsiltä

Hirvikärpänen ja hirvikärpäsen purema koiralla

hirvikärpänen ja hirvikärpäsen purema koiralla
Hirvikärpänen (Lipoptena cervi) Kuva: Kymi / CC BY

Hirvikärpänen eli Lipoptena cervi on siivekäs, noin 5–⁠7 mm pitkä ja muodoltaan litteä hyönteinen. Sitä tavataan niillä alueilla, joissa sen isäntäeläimet eli hirvieläimet, kuten hirvet ja kauriit, liikkuvat. Valitettavasti hirvikärpänen kuitenkin erehtyy usein isännästään ja voi olla niin omistajan kuin koirankin riesana varsinkin loppukesästä.

Lisääntyäkseen hirvikärpänen tarvitsee hirven verta, mutta vahinkoisännille, kuten koiralle, hirvikärpänen voi aiheuttaa kutisevia paukamia ja jopa allergisen reaktion. Allergiset reaktiot ovat kuitenkin harvinaisia. 

Hirvikärpäsen elinkierto ja koira vahinkoisäntänä

hirvikärpänen koirassa metsässä
Daje ja Pieta temmeltämässä metsässä. Metsässä kulkiessa hirvikärpänen voi erehtyä luulemaan koiraa isäntäeläimekseen ja takertua koiraan kiinni.

Hirvikärpänen parittelee hirven karvapeitteessä. Naaras imee isännästä verta ja synnyttää koteloitumisvalmiita toukkia, jotka koteloituvat välittömästi ja putoilevat hirven makuupaikalle. Naaras ei siis suinkaan muni munia. Seuraavana kesänä, tyypillisesti elokuun loppupuolella, kotelosta kuoriutuu aikuinen hirvikärpänen.

Hirvikärpäset viihtyvät tiheissä metsissä, eivät niinkään avoimilla ja tuulisilla paikoilla. Hirvikärpäsen lentokyky on hyvin rajallinen, joten se liikkuu yleensä vain muutaman kymmenen metrin säteellä. Isäntäeläimensä se tunnistaa lämmön ja hiilidioksidin perusteella. Hirvikärpänen voi erehtyä luulemaan koiraa isäntäeläimekseen suunnistaessaan kohti lämmintä kohdetta, jolloin koirasta tulee hirvikärpäsen vahinkoisäntä.

Koiran suojaaminen hirvikärpäsiltä 

Koiraa voi yrittää suojata hirvikärpäsiltä ja hirvikärpäsiä karkottaa eri keinoin.

Tarpeeksi peittävä pukeutuminen tiiviillä, liukaspintaisella vaatetuksella auttaa vähentämään omistajaan päätyvien hirvikärpästen määrää. Koiran kohdalla pukeminen on toki hankalampaa, eikä koiraa tarvitse yleensä suojata hirvikärpäsiltä mitenkään. Koiran voi pukea esimerkiksi haalariin, jonka lahkeensuut teipataan tiiviisti umpeen. Toinen kokeilemisen arvoinen kikka on sukkahousut, joista saa leikattua koiralle suojapuvun. 

Useat punkkeja ja kirppuja karkottavat ulkoloislääkkeet karkottavat myös hirvikärpäsiä, joskin teho on usein heikko. Koiran turkkiin ei kannata suihkuttaa hyönteiskarkotteita, sillä koiran hajuaisti on erittäin tehokas ja koiran nuollessaan itseään, karkotetta voi päätyä sen suuhun. 

Jos huomaat koirassa hirvikärpäsiä tai jos koira vaikuttaa levottomalta ulkoiltuaan alueella, jossa hirvikärpäsiä esiintyy, voit tiheän kamman avulla yrittää pyydystää hirvikärpäsiä koiran turkin seasta.

Lue lisää erilaisista hyönteisten pistoista ja puremista koiralla

tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiran ulostenäyte
koiran hilsepunkki
pätevä potilas: eläinlääkärikäynti koiran kanssa
koiran syyhypunkki
kyyn purema koiralla
koiranäyttelyt
koiran juoksut
hyonteisten puremat koiralla
koiran ulkoloiset

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo