
Kissan ja koiran kuntoluokitus on työkalu, jonka avulla omistaja voi arvioida lemmikkinsä painoa ja seurata paino- sekä kuntomuutoksia. Koirilla ja kissoilla on omat kuntoluokitukset omine lajikohtaisine kriteereineen. Kuntoluokitus tunnetaan myös nimillä body condition score ja body condition system, lyhennettynä BCS.
Luokitusten yksittäisiä kriteereitä ei tule pitää ehdottomina, vaan aina tulee arvioida kokonaisuutta ja ottaa huomioon esimerkiksi lemmikin rotu ja ikä. Luokitus antaa kuitenkin hyvän yleiskuvan ja lähtökohdan painon ja kunnon seuraamiseen.
Miten kissan ja koiran kuntoluokitus toimii?

Nimensä mukaisesti kissan ja koiran kuntoluokituksella voidaan määrittää lemmikin paino-/kuntoluokka. Kuntoluokkia on yhteensä yhdeksän, joista normaalipaino on kuntoluokitus 4-5. On olemassa myös viisiasteikkoisia kuntoluokituksia, joissa normaalipaino on kuntoluokitus 3.
Kunkin kuntoluokituksen kohdalla on kerrottu sanoin ja kuvin millä kriteereillä kyseinen luokitus annetaan lemmikille. Luokitusta arvioidessa käytetään apuna kylkiluita, selkärankaa, lonkkakyhmyjä, vatsalinjaa, lihasmassaa, vyötäröä sekä rasvakertymää.
Pääsääntöisesti normaalipainoisen aikuisen eläimen kylkiluut, selkäranka tai lonkkakyhmyt eivät ole näkyvissä, mutta ne löytyvät helposti, kevyesti kämmenillä tunnusteltaessa. Vatsalinja on nouseva ja vyötärö erotettavissa.
Jos eläin on alipainoinen, selkäranka, kylkiluut ja lonkkakyhmyt ovat näkyvissä ja rasvakertymä minimaalista. Myös vyötärö on erottuvampi ja vatsalinja nousee enemmän. Ylipainoiselta eläimeltä taas luiden tunnusteleminen on vaikeampaa rasvakerroksen alta ja vyötärö sekä vatsalinja katoavat.
Kuntoluokituksessa huomioitavaa

Kissan ja koiran kuntoluokitusten yksittäisiä kriteereitä ei tule pitää ehdottomina, vaan aina tulee arvioida kokonaisuutta ja ottaa huomioon esimerkiksi lemmikin rotu ja ikä.
Rotu vaikuttaa koiran ihanteelliseen rakenteeseen ja muotoihin. Esimerkiksi vinttikoirille on rodunomaista ja normaalia erilainen luiden erottuvuus ja vatsalinja kuin esimerkiksi bulldogeille.
Aikuiseen verrattuna pentu on normaalisti hieman ”ylipainoisempi”. Jos pennun luut ovat liian hyvin tunnusteltavissa, se on liian laiha. Pennulla pitää olla hieman energiaa varastossa kasvupyrähdystä varten. Liian ylipainoinen pentu ei kuitenkaan saa olla, sillä se rasittaa mm. kasvavia niveliä ja voi altistaa ongelmille. Pentujen lihasmassa on vähäisempää kuin aikuisten yksilöiden.
Kissoilla rasvaa kertyy helposti alavatsaan ns. rasvaessuksi. Joillain kissoilla rasvaessu vaikuttaa suurestikin vatsalinjaan, vaikkei siihen olisikaan kertynyt paljon rasvaa ja eläin täyttää muuten normaalipaino-luokituksen.
Nartuilla myös maitorauhasten koko ja esimerkiksi koiran valeraskaus vaikuttavat suurestikin vatsalinjaan. Luokitusten yksittäisiä kriteereitä ei siis tule pitää ehdottomina, vaan aina tulee arvioida kokonaisuutta.
Kissan ja koiran kuntoluokitus TassuAvussa

TassuApu-palvelun työkaluihin sisältyy nyt myös kissan ja koiran kuntoluokitus. Se on mitä mainioin nykyaikainen versio paino- ja kuntoluokituksesta. Nyt voit helposti verrata eri luokkien eroja ja arvioida oman lemmikin painoa ja kuntoluokitusta. Voit esimerkiksi vaihdella vierekkäisten luokkien välillä ja nähdä, miten havainnekuva muuttuu luokasta toiseen.
Hyödynnä samalla muita painoon liittyviä työkaluja, kuten painon seurantaa, kalorilaskuria ja ruokapäiväkirjaa. Palvelusta löytyy myös monia muita työkaluja, kuten kissan ja koiran kipumittarit, aktiivisuuden seuranta, treenipäiväkirja, hoitotoimenpiteet ja paljon muuta. Katso koko lista ominaisuuksista täältä!
Kirjoittaja
Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija