Posted on Jätä kommentti

Kissan ja koiran lämpöhalvaus: oireet, ensiapu ja hoito

Koiran ja kissan lämpöhalvaus - kissa makaa helteellä nurmikolla

Koirat ja kissat voivat saada lämpöhalvauksen kesähelteillä. Koiran ruumiinlämmön nouseminen yli 41°C on hengenvaarallista ja kissalla 40°C on vakavaa. Pitkän talven jälkeen helle on monelle suomalaisille luksusta, mutta lämpö aiheuttaa myös huolta lemmikin pärjäämisestä kuumalla.

Lämpöhalvauksen kehittyminen
Lämpöhalvauksen oireet
Lämpöhalvauksen ensiapu
Lemmikin viilentäminen

Lämpöhalvauksen kehittyminen koiralle ja kissalle

Lämpimässä ilmassa koira läähättää ja poistaa näin liiallista lämpöä kehostaan. Myös koiran tassujen anturoiden kautta poistuu jonkin verran lämpöä. Kissalla lämmön poistuminen tapahtuu ainoastaan polkuanturoiden kautta. Mitä kuumempi ympäristö, sitä heikommin liiallinen lämpö poistuu kissan ja koiran kehosta. Myös lenkkeily ja muu aktiivisuus kuumalla ilmalla nostaa lemmikin lämpötilaa ja lämmön poistumisen merkitys lisääntyy. Äärimmäisissä tapauksissa eläin voi saada lämpöhalvauksen.

Lämpöhalvauksen oireet koiralla ja kissalla

Lämpöhalvauksen oireet ovat sekä kissalla että koiralla samankaltaiset.  Eläin läähättää voimakkaasti ja kuolaa sekä on selvästi levoton ja stressaantunut. Pidemmälle ehtineessä lämpöhalvauksessa oireena on myös hoipertelua, voimattomuutta sekä pahimmillaan tajunnan muutoksia. Näin pitkälle ehtiessään lämpöhalvaus vaatii jo nopeaa ensiapua.

Koiran ja kissan ensiapu lämpöhalvauksessa

Aivan ensimmäisenä koira tai kissa on saatava pois kuumasta ympäristöstä. Viilennä lemmikkiä vedellä, joka ei kuitenkaan saa olla jääkylmää. Koiralle voi laittaa märkiä ja viileitä pyyhkeitä pään ja kaulan alueelle sekä vatsan alle, nivusiin ja kainaloihin. Kissa ei välttämättä suostu kasteltavaksi, mutta jos se onnistuu niin erityisesti tassuja kannattaa valella viileällä vedellä. Tuulettimen ilmavirran voi laittaa puhaltamaan eläintä kohden.

Lämmön mittaaminen peräsuolesta on hyödyllistä. Koiran normaali ruumiinlämpö on noin 38-39°C ja kissan vastaava lämpötila 38-38.5°C. Koiran ruumiinlämmön nouseminen yli 41°C on hengenvaarallista ja kissalla jo 40°C on erittäin vakavaa.

Lemmikille voi tarjota vettä juotavaksi, mutta sitä ei saa pakottaa juomaan. Mitä vakavampia oireita lämpöhalvauksesta on ilmaantunut, sitä tärkeämpää on viedä lemmikki eläinlääkäriin, mutta ensiapu on syytä suorittaa kuitenkin ensin. Kuuma auto ja hoitoon pääsyyn kuluva aika voivat olla kohtalokkaita ilman ensiaputoimenpiteitä.

 

Koiran tai kissan viilentäminen helteellä lämpöhalvauksen estämiseksi

Paras keino välttää koiran tai kissan lämpöhalvaus on ennalta ehkäistä sen syntyminen. Mikäli koira pitää uimisesta, on se hyvä keino viilentää ja helpottaa lemmikin oloa kuumalla ilmalla. Voit lukea koiran uittamisesta lisää täältä. Kissat eivät yleensä pidä vedestä, joten on tärkeää, että niillä on tarpeeksi varjoisia paikkoja, jossa levätä helteellä. Juomaveteen voi laittaa jääpaloja, jolloin vesi pysyy viileämpänä ja raikkaampana pidempään.

On olemassa myös erilaisia viilennysmattoja, joita käytetään erityisesti koirilla. Tällainen viilentävä esimerkiksi auton penkille tai lepopaikalle asetettava matto helpottaa tehokkaasti koiran oloa kuumalla ilmalla. Tärkeää on myös, ettei liian lämpimällä ilmalla tehdä fyysisesti rankkoja lenkkejä, treenejä tai leikitetä lemmikkiä liian rajusti. Selvää on tietysti myös se, ettei eläintä jätetä yksin autoon, joka kuumenee todella nopeasti auringonpaisteessa, mutta myös varjossa. Viilennyksen eri keinoista voi lukea lisää täältä.

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleja:

tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *