Julkaistu

Kissan rokotukset

kissan rokotukset

Kissan rokottaminen on tärkeää. Joskus kuulee sanottavan, että ”eihän minun kissani käy ulkona, ei sitä tarvitse rokottaa”. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ihminen kantaa helposti itse vaatteissaan ja varsinkin kengissään mukana kotiinsa mikrobeja, jotka sitten voivat sairastuttaa rokottamattoman kissan.

Esimerkiksi kissaruttovirus säilyy ympäristössä useita kuukausia ja tarttuu erittäin helposti. Kissan rokottaminen ehkäisee kissan sairastumista tai ainakin lieventää oireita.

Vastuullinen kasvattaja rokotuttaa kissanpennun ennen uuteen kotiin luovuttamista vähintään kerran kolmosrokotteella kissanuhaa ja kissaruttoa vastaan pennun ollessa 12-viikkoinen.

Uuden kodin tulee huolehtia tehosterokotteen antamisesta eläinlääkärissä kissan ollessa n 16-viikkoinen ja säännöllisestä rokottamisesta jatkossa. Rokotteesta riippuen tehosterokotukset annetaan pentuajan jälkeen 1-3 vuoden välein.

Eläinlääkäri merkitsee rokotukset esimerkiksi kissan rekisterikirjaan, passiin tai erilliseen rokotustodistukseen. Nykyään on kissanomistajille tarjolla myös erilaisia digitaalisia kirjaustapoja, kuten TassuApu, josta omistaja voi tilata muistutukset sähköpostiin ennen rokotusten umpeutumista.

Rokotemerkinnöistä tulee selvitä käytetty valmiste ja voimassaoloaika. Voimassaoloaikaa seuraamalla kissanomistajan on helppo tietää, milloin kissan rokottaminen on jälleen ajankohtaista. Jotta rokote olisi voimassa ilman varoaikaa, tulee uusi tehosterokote antaa ennen edellisen vanhaksi meno päivämäärää.

Lue lisää lemmikkieläinten rokotuksista ja eläintautien ehkäisystä Ruokaviraston sivuilta. Näyttelykissan rokotuksista saat tietoa esimerkiksi Kissaliiton ohjeista.

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit