Kissat nautiskelevat ulkoilusta, mutta eivät yleensä lenkkeile samoin kuin koirat. Usein kissat haluavat tehdä lenkin rauhassa paikkoja tutkien, ja saattavat jopa asettua aurinkoon kellimään. Ulkoillessa kissalle tulee antaa aikaa, eikä kissan ulkoiluttaminen ole kiireisen hommaa.
Kissojen turvallinen ulkoiluttaminen
Kissojen turvallinen ulkoiluttaminen tapahtuu pakovarmassa ulkotarhassa tai valjaissa. Kissaa ei tule laskea vapaaksi luontoon, sillä se on vaaraksi myös kissalle itselleen. Myös parveke tarjoaa kissalle kosketuksen ulkoilmaan, mutta parvekkeen tulee olla lasitettu tai kunnolla verkotettu, jottei kissa hyppää tai putoa sieltä. Parveke ja ulkotarha ovat hyviä vaihtoehtoja myös aremmalle kissalle.
Varsinkin valjaissa ulkoilevan kissan rokotukset kannattaa pitää ajan tasalla. Kissan rokotuksista voit lukea tarkemmin täältä. Kissan tulee olla tunnistusmerkitty, sillä aina voi sattua vahinko, ja kissa pääseekin karkaamaan valjaista. Myös madotuksista kannattaa huolehtia, varsinkin, jos kissa ulkoilee tarhassa, jossa se voi syödä jotakin.
Kissan valjaissa ulkoilun harjoittelu
Jotta kissan ulkoilusta valjaissa tulisi mieluisa kokemus niin omistajalle kuin kissalle, kannattaa kissa opettaa pitämään valjaita yllään ensin sisätiloissa. Valjaat puetaan kissalle rauhallisen varmoin ottein, jonka jälkeen kissalle järjestetään jotakin mieluista puuhaa, kuten leikkimistä tai syömistä.
Kissaa kannattaa kehua, kun se on nätisti valjaissa. Näin kissa oppii yhdistämään valjaat mukaviin asioihin. Jos kissa alkaa rimpuilemaan, valjaita ei oteta pois ennen kuin kissa on rauhoittunut.
Opettelussa tulisi kuitenkin pyrkiä siihen, ettei kissa missään kohtaa tunne oloaan epämukavaksi, vaan mahdolliset rimpuilut ennakoidaan ja harjoittelu pidetään tarpeeksi lyhyenä. Ensin valjaita pidetään kissan päällä vain lyhyitä hetkiä, ja aikaa pidennetään hiljalleen.
Kun kissa on oppinut pitämään valjaitaan yllään, kannattaa vielä hihnassa olemista harjoitella sisällä ennen ulos lähtemistä. Jotkin kelataluttimet eli fleksit vetävät pienellä voimalla kissaa kelaustoiminnon takia, minkä vuoksi kannattaa valita oikean kokoinen fleksi kissan painon mukaan.
Kissan ensimmäiset ulkoilut
Ensimmäiset ulkoilut kannattaa toteuttaa hyvällä säällä, jotta olosuhteet ovat mahdollisimman miellyttävät kissalle. Koska kissat ovat öisin liikkuvia saalistajia, voi olla hyvä ajatus ajoittaa ensimmäiset ulkoilukerran hieman pimeämpään aikaan.
Mukaan kannattaa myös varata esimerkiksi kissalle tuttu kantokassi. Näin jos kissa säikähtää ulkona jotain, saa sen laitettua turvapaikkaan rauhoittumaan. Panikoitunutta kissaa on epämiellyttävää, jopa vaarallista, kuljettaa sisälle sylissä. Ulkoilu aloitetaan rauhallisesta sekä suojaisasta paikasta, ja kissan annetaan tutustua omaa tahtiaan ympäristöön. Koska kissat tykkäävät korkeista paikoista, voi olla parempi asettaa kissa ensin isomman kiven päälle kuin suoraan maahan.
Kissaa voi myös alkuun pitää omassa sylissään ja itse istahtaa vaikka penkille. Kissan voi myös laittaa kantokassiin ja avata sen oviaukon, jonka jälkeen kissa saa itse tulla tutustumaan ulkoilmaan, jos haluaa. Kun kissa on valmis, se lähtee tutkimaan maailmaa – tai sitten se jää nauttimaan auringonpaisteesta omistajansa syliin, mikä ei sekään ole huono asia. Vaikkei kissa haluaisi ensimmäisellä kerralla poistua sylistä ollenkaan, se voi silti saada ulkoilusta positiivisen kokemuksen ja uskaltautuu seuraavalla kerralla jo tutkimaan maailmaa sylin ulkopuolelle.
Kissaa kannattaa kannustaa, kun se esimerkiksi uskaltautuu haistelemaan tai tutkimaan ympäristöään. Anna kissan tutkia itse ympäristöä ja kulje sen perässä, mutta varo, ettei hihna kiristy. Jos kissa meinaa mennä epäsopivaan paikkaan, älä vedä sitä hihnasta, vaan käy rauhallisesti nostamassa kissa ja kanna se sopivampaan paikkaan.
Jos kissa jähmettyy paikalleen eikä halua liikkua minnekään, voi sitä yrittää houkutella liikkeelle. Hihnasta ei kuitenkaan tule vetää. Jos houkuttelu ei onnistu, ja kissan olo näyttää selvästi epämukavalta, kannattaa se nostaa syliin ja mahdollisesti suunnata takaisin sisälle.
Kissaa ei tule ajaa tilanteeseen, jossa se alkaa rimpuilemaan valjaissa. Mitkään valjaat eivät ole täysin pakovarmat ja aina on riski, että kissa pääsee karkaamaan.
Kissan ulkoilun opettelu on tapauskohtaista, mutta rauhallisessa asenteella ja harjoittelulla voi kissan kanssa odottaa menestyksekkäitä ulkoiluhetkiä.
Kirjoittaja
Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija