Julkaistu

Koira ei syö – Mahdollisia syitä syömättömyyteen

koira ei syö

Jos koira ei syö ruokaansa, voi syitä olla monia. Syömättömyyden takana ei välttämättä ole mitään vaarallista, ja mahdollisten syiden tiedostaminen auttaa arvioimaan tilannetta. Alle olemme listanneet syitä koiran ruokahaluttomuuteen.

koira ei syö syyt
Koiran syömättömyys voi johtua monesta syystä. Osa on vaarattomia, toiset vaativat eläinlääkärin apua.

Koira ei syö vatsavaivojen takia

Ymmärrettävästi erilaiset ohimenevät vatsavaivat voivat olla syömättömyyden takana. Koira tuntee itse, ettei ole ihan kunnossa ja jättää ruuan kuppiin. Tällainen lyhytaikainen itse aiheutettu paasto ei yleensä ole vaarallinen.

Hormonaaliset syyt

Kun koira ei syö, voi taustalla olla hormonaalinen syy. Hormonaaliset syyt voivat olla erilaiset uroksilla ja nartuilla, mutta molemmilla oireina esiintyy ruokahaluttomuutta.

Urokset voivat esimerkiksi olla niin rakkaudenkipeitä, että istuvat ikkunan tai ulko-oven lähettyvillä ja niiltä voi kuulua pientä ininää. Niitä kiinnostaa ainoastaan naapuruston juokseva narttu. Ruokahalu saattaa tällöin olla täysin kateissa.

Nartuilla syy voi olla valeraskaus. Se vaikuttaa  eri voimakkuudella eri koiriin. Koirat, joihin valeraskaus vaikuttaa, saavat iän myötä yhä voimakkaampia oireita. Tällöin koira ei halua syödä eikä mennä ulos ja on alakuloinen. Osa koirista tekee pesää tai vartioi pehmoleluja tai muita esineitä.

Koira ei syö kuumuuden takia

Kun ulkona tai sisällä on hyvin kuumaa, koirat menettävät helpolla ruokahalunsa. Usein ne syövät vasta iltasella, kun lämpötila laskee. Kuumuus voi pahimmillaan johtaa koiran lämpöhalvaukseen

Muu haluttomuus

Joskus koira ei syö, koska se on itse sitä mieltä, että ei halua syödä, vaikkei syömättömyyteen löydy mitään kummempaa syytä. Luonnon koiraeläimet syövät ison määrän muutaman kerran viikossa, ja saattavat siten paastota 1–4 päivää viikossa. Muutaman päivän paasto ei siis aina tarkoita mitään vakavaa. Tuoretta vettä pitää kuitenkin aina olla tarjolla.

Milloin eläinlääkäriin?

Jos epäilet että koiran syömättömyys ei johdu yllä avatuista syistä, olisi hyvä viedä koira eläinlääkäriin. Riippuen siitä mitä eläinlääkäri löytää kliinisessä tutkimuksessaan, otetaan joko verinäytteitä tai röntgenkuvia. Vie mielellään mukanasi ulostenäyte, jotta eläinlääkäri voi tutkia, että koiralla ei ole matoja. Eläinlääkärissä koirasi on hyvissä käsissä.

tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiran ulostenäyte
koiran hilsepunkki
pätevä potilas: eläinlääkärikäynti koiran kanssa
koiran syyhypunkki
kyyn purema koiralla
hirvikärpänen koirassa ja hirvikärpäsen purema koiralla
koiranäyttelyt
koiran juoksut
hyonteisten puremat koiralla

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo