
Jos koira ei syö ruokaansa, voi syitä olla monia. Syömättömyyden takana ei välttämättä ole mitään vaarallista, ja mahdollisten syiden tiedostaminen auttaa arvioimaan tilannetta. Alle olemme listanneet syitä koiran ruokahaluttomuuteen.

Koira ei syö vatsavaivojen takia
Ymmärrettävästi erilaiset ohimenevät vatsavaivat voivat olla syömättömyyden takana. Koira tuntee itse, ettei ole ihan kunnossa ja jättää ruuan kuppiin. Tällainen lyhytaikainen itse aiheutettu paasto ei yleensä ole vaarallinen.
Hormonaaliset syyt
Kun koira ei syö, voi taustalla olla hormonaalinen syy. Hormonaaliset syyt voivat olla erilaiset uroksilla ja nartuilla, mutta molemmilla oireina esiintyy ruokahaluttomuutta.
Urokset voivat esimerkiksi olla niin rakkaudenkipeitä, että istuvat ikkunan tai ulko-oven lähettyvillä, mahdollisesti inisten. Niitä kiinnostaa ainoastaan naapuruston juokseva narttu. Ruokahalu saattaa tällöin olla täysin kateissa.
Nartuilla syy voi olla valeraskaus, joka vaikuttaa eri voimakkuudella eri koiriin. Koirat, joihin valeraskaus vaikuttaa, saavat iän myötä yhä voimakkaampia oireita. Tällöin koira ei halua syödä eikä mennä ulos ja on alakuloinen. Osa koirista tekee pesää tai vartioi pehmoleluja tai muita esineitä.
Koira ei syö kuumuuden takia
Kun ulkona tai sisällä on hyvin kuumaa, koirat menettävät helpolla ruokahalunsa. Usein ne syövät vasta iltasella, kun lämpötila laskee. Kuumuus voi pahimmillaan johtaa koiran lämpöhalvaukseen.
Muu haluttomuus
Joskus koira ei syö, koska se on itse sitä mieltä, että ei halua syödä, vaikkei syömättömyyteen löydy mitään kummempaa syytä. Luonnon koiraeläimet syövät ison määrän muutaman kerran viikossa, ja saattavat siten paastota 1–4 päivää viikossa. Muutaman päivän paasto ei siis aina tarkoita mitään vakavaa. Tuoretta vettä pitää kuitenkin aina olla tarjolla.
Milloin eläinlääkäriin?
Jos epäilet että koiran syömättömyys ei johdu yllä avatuista syistä, olisi hyvä viedä koira eläinlääkäriin. Riippuen siitä mitä eläinlääkäri löytää kliinisessä tutkimuksessaan, otetaan joko verinäytteitä tai röntgenkuvia. Vie mielellään mukanasi ulostenäyte, jotta eläinlääkäri voi tutkia, että koiralla ei ole matoja. Eläinlääkärissä koirasi on hyvissä käsissä.