Julkaistu

Koira ja pakkanen

koira ja pakkanen

Koira ja pakkanen kohtaavat talven koittaessa. Helmikuu on tilastollisesti vuoden kylmin kuukausi, joten koirien kanssa on syytä varautua kylmiin keleihin. Kun koira on ulkona kovalla pakkasella, kannattaa tiettyihin asioihin kiinnittää huomiota, jotta koiralla on mahdollisimman mukavaa ulkoilla.

Jotkut koirat kestävät pakkasta erinomaisesti, kun taas toisille tulee kylmä heti, kun lämpötila laskee lähelle nollaa astetta tai sen ali. Tuuli tehostaa lämpöhävikkiä ja lisää siten pakkasen purevuutta. 

Pahimmillaan pakkanen voi aiheuttaa koiralle paleltumia tai alilämpöisyyden eli hypotermian.

Mistä tunnistaa, että koira palelee?

Lemmikkiä on syytä tarkkailla ulkoilun aikana, jotta paleleminen voidaan tunnistaa ja huomioida ajoissa. Paleleva koira voi täristä, olla kyyryasennossa, pitää häntää alhaalla tai koipien välissä ja vikistä. Haluttomuus liikkua, jäykistynyt liikkuminen, kotiinpäin vetäminen, turkin ravistelu sekä ontuminen ja tassujen nostelu ovat myös merkkejä palelemisesta.

Koira pakkanen: mistä tunnistaa, että koira palelee?
Koira ja pakkanen: koiran palelemisen merkkejä ovat esimerkiksi tassujen nostelu, täriseminen, kyyry asento, häntä alhaalla/koipien välissä, haluttomuus liikkua, vikiseminen, kotiinpäin vetäminen ja turkin ravistelu.

Koiran ulkoilu pakkasella

Useimmat koirat pitävät ulkoilusta myös talvella, mutta toisia kylmät olot koettelevat enemmän. Tietyt rodut jopa nauttivat kylmästä säästä ja viihtyvät läpi vuoden ulkona. Ulkokoirille tulee kuitenkin tarjota suoja liikaa kylmyyttä, sadetta ja viimaa vastaan, ja koiran viihtymistä ulkona on hyvä seurata. Myös jatkuva sulan juomaveden saatavuus on varmistettava. Kylmyys ja viima voivat aiheuttaa palelemista, lihasjumeja ja jopa hypotermiaa eli alilämpöisyyttä. Lisäksi tulee varoa liukastumista.

Useimmat koti- ja seurakoirat eivät tottumattomina pärjäisi vuorokauden ympäri ulkona sään armoilla, sillä sisäkoirat ovat tottuneet lämpimämpiin elinolosuhteisiin sisätiloissa. Sisäkoiratkin voi kuitenkin viedä lenkille hyvillä mielin, kunhan lenkkien pituudessa ja lenkeille varustautumisessa huomioidaan oman koiran kylmyyden kestävyys sekä sen hetkinen sää. Kaikkien koirien on päästävä säännöllisesti ulos tekemään tarpeensa.

Pitkien lenkkien sijaa kannattaa tehdä useampia lyhyitä lenkkejä pitkin päivää. Hieman pidemmän lenkin voi sijoittaa vuorokauden lämpimimpään aikaan eli keskipäivään, jolloin aurinkokin saattaa paistaa ja lämmittää aavistuksen. Pidempiaikainen kylmässä säässä olo kuitenkin altistaa alilämpöisyydelle ja etenkin pidemmillä lenkeillä koiran oloon on kiinnitettävä erityistä huomiota sekä reagoitava ajoissa, jos koira alkaa palella.

Koiraa ei kannata jättää odottamaan kaupan eteen tai autoon pitkäksi aikaa, sillä auto jäähtyy nopeasti, kun ulkona on pakkasta. Koiran olisi myös syytä pysyä liikkeessä, jolloin sen lihakset tuottavat lämpöä, mikä ylläpitää normaalia ruumiinlämpöä ja ehkäisee palelemista. 

Koska kehon ääriosissa; raajoissa, hännänpäässä ja korvissa on huonompi verenkierto ja usein niukempi karvapeite, ovat ne alttiimpia alueita palelemaan. Koiran turkin olisi syytä olla takuton ja puhdas, jolloin se toimii parempana lämmöneristeenä. Koiraa kannattaakin harjata säännöllisesti ja näin varmistaa, että turkki säilyttää lämmöneristyskykynsä. Märkä turkki altistaa koiran myös palelemiselle ja alilämpöisyydelle. Koiraa ei tulisikaan viedä ulos pesun jälkeen ennen kuin koiran turkki on kuivunut tai kuivattu täysin kuivaksi.

Talvella useissa paikoissa Suomea on lunta, joten turkki voi kastua myös ulkona. Turkin kastumiseen tulee kiinnittää huomiota, ja suunnata ajoissa takaisin sisätiloihin. Terve ja hyvinvoiva iho on myös tärkeä suoja kylmyyttä vastaan. Kuiva ja rikkoutunut iho on alttiimpi kylmyydelle. Ihon hyvinvointia voit tukea laadukkaalla ruualla ja riittävillä hyvillä rasvahapoilla, joita saa esimerkiksi kalaöljystä.

Muista myös heijastimet ja huomiovalot hämärällä!

Koira ja pakkanen: takki suojaa kylmältä

Pakkaskelien ulkoiluissa kannattaa huomioida myös koiran vaatetus ja muu varustautuminen, kuten tossut. Koiran turkin paksuus ja laatu vaikuttavat erityisen paljon koiran kylmyyden sietokykyyn. Paksuturkkisilla, alusvillallisilla roduilla pikkupakkaset eivät yleensä tunnu vielä missään. Karvattomien sekä ohut- tai lyhytkarvaisten koirien kohdalla pukeminen tulee ajankohtaisemmaksi jo pienemmillä pakkaslukemilla, jopa plussakeleillä. Koirat, joilla ei ole alusvillaa, hyötyvät yleensä takista.

Mitään tiettyä lämpötilarajaa, milloin koiraa on puettava, ei pystytä antamaan, sillä se on hyvin rotu- sekä yksilöriippuvaista. Lisäksi se, mitä ulkona tehdään, vaikuttaa siihen, miten helposti koira alkaa palelemaan. Rennot ja rauhalliset haistelulenkit vaativat enemmän ulkopuolista lämmikettä kuin reippaammat liikunnalliset lenkit. Pelkkä reipas liikkuminen ei kuitenkaan riitä aina yksinään pitämään koiraa lämpimänä!

Isojen lihasten, kuten reisi- ja selkälihasten, suojaaminen ja lämpimänä pitäminen auttavat koiraa pitämään paremmin yllä normaalia ruumiinlämpöä. Isot lihakset tuottavat liikunnan ja lihastyön seurauksena lämpöä, jota vaatetus auttaa pysymään koirassa ympäristöön siirtymisen sijaan. Takki, villapaita tai muu vaate voi auttaa varsinkin pentua tai seniorikoiraa pysymään lämpimänä, sille ne ovat yleensä aikuisia koiria herkempiä kärsimään kylmästä.

Joillekin koirille riittää takki, mutta toiset tarvitsevat suojaavamman haalarin, joka pitää myös jalat ja mahanalusen paremmin lämpimänä. Useilla koirilla mahanalunen on vähäkarvaisempi ja siksi herkempi alue kylmälle. Muita kylmälle herkkiä alueita ovat esimerkiksi korvat, hännänpää ja uroksilla kivekset. 

Kaikkien vaatteiden kanssa tulee kiinnittää huomiota istuvuuteen: koiran on pystyttävä liikkumaan normaalisti ja jalkojen liikeratojen on oltava normaalit. Liikettä rajoittavat vaatteet voivat aiheuttaa ongelmia, esimerkiksi lihasjumeja. Koiran on myös pystyttävä tekemään tarpeensa vaatetuksesta huolimatta. Materiaaleista kannattaa suosia helposti puhtaana ja kuivina pysyviä, mutta lämpimiä materiaaleja.

Joidenkin koirien mielestä vaatteet ovat epämukavia, jopa pelottavia, joten koira tulee rauhassa totuttaa vaatteisiin.  Takin ja muiden vaatteiden käytössä täytyy myös huomioida, että ne takuttavat yleensä turkkia enemmän, joten harjaamisen ja turkinhoidon tärkeys kasvaa. Varsin pehmeät turkit menevät vaatteiden alla helposti takkuun – varsinkin, jos ne pääsevät kostumaan esimerkiksi lumesta. 

Toisin kuin helposti ajattelee, koiran pukeminen on usein tärkeää juurikin lyhyille pissatuslenkeille, jolloin liikunnan aikaansaama lämmöntuotanto ei ehdi auttamaan koiraa pysymään samalla tapaa lämpimänä kuin pidemmillä ja reippaammilla lenkeillä. Toki vaatetuksen merkitys kasvaa myös, kun ulkoiluaika pitenee niin paljon tai on niin kylmää, ettei lihasten lämmöntuotanto riitä kompensoimaan lämpöhävikkiä.

Koiran tassut ja anturat pakkasella

Koiran tassut joutuvat talvisaikaan koville. Kaupungeissa teitä suolataan ja hiekoitetaan, mikä ei ole hyväksi koiran tassuille. Jos koiran polkuanturat ovat jo kuivat ja halkeilevat, suola pääsee tunkeutumaan vakoihin aiheuttaen kipua. Mikäli tiedät, että ulkoilutienne suolataan tai epäilet sitä, kannattaa koiran tassut puhdistaa haalealla vedellä heti lenkin jälkeen ja sitten kuivata.

Vaihtoehtoisesti voi käyttää tossuja, jotka suojaavat myös terävältä hiekoitushiekalta ja -sepeliltä sekä jäältä kylmän lisäksi. Tossujen tulisi olla hyvin istuvat, jotteivat ne haittaa koiran liikkumista. Usein aluksi koira tepastelee vaivalloisesti tossujen kanssa, mutta pian oppii jopa nauttimaan niistä. Koiralle, joka nostelee helposti talvella ulkoillessa jalkojaan kylmyyden takia, kannattaa kokeilla tossujen käyttämistä.

Anturoita kannattaa myös rasvata, jolloin ne pysyvät paremmassa kunnossa ja kestävät talvikelit paremmin. Kosteat varvasvälit voivat hautua, ärtyä ja jopa tulehtua.

Tassujen rasvaukseen sopii erinomaisesti esimerkiksi TassuAvun yhteistyökumppanin LovePaws®‘in tassuvaha, joka on valmistettu Suomessa luonnonmukaisesti. Voit tutustua tuotteeseen ja hankkia omasi täältä. TassuApu-palvelun käyttäjät löytävät edut-osiosta alennuskoodin, jonka voi hyödyntää LovePaws®-verkkokaupassa. Tassuvaha suojaa anturoita suolalta ja pakkaselta sekä hoitaa ärtyneitä/kuluneita anturoita ja varvasvälejä.

Koiran tassut ja anturat pakkasella
Tassukarvat keräävät helposti lumipaakkuja. Kuva: Henry Paukku

Tassukarvat suojaavat hieman kylmältä ja kosketukselta maahan, mutta ne keräävät helposti lumipaakkuja ja kosteutta. Pitämällä tassuvälikarvat lyhyinä voi ehkäistä lumen paakkuuntumista anturoiden väliin sekä kosteuden aiheuttamaa tulehdusta. Tassukarvoja ei kannata rutiinisti lyhentää, vaan oman koiran mukaan. Toiset hyötyvät enemmän tassukarvoista kun taas toisille niistä on enemmän haittaa. 

Lumipaakut on helpointa irrottaa joko haalealla vedellä tai harjaamalla esimerkiksi karstalla tai vispilällä.

Suhteuta ruokinta kulutukseen

Talvisaikaan koiran liikunta ja sitä myöten energiankulutus voi olla vähäisempää, joten myös ruuan määrää on syytä vähentää, jottei koira liho. Tällöin tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota ruuan laatuun, jotta koira saa tarvitsemansa ravintoaineet kuten turkin, anturoiden ja ihon hyvinvoinnin kannalta välttämättömät rasvahapot ja riittävästi proteiinia. Toisaalta pidempiaikainen kylmässä olo kuluttaa enemmän energiaa, mutta koti- ja seurakoirat ovat harvoin niin paljon kylmissä olosuhteissa, että sillä olisi energiankulutuksen kannalta merkitystä. Toisaalta esimerkiksi umpihangessa rämpiminen on huomattavasti energiaa kuluttavampaa liikuntaa kuin hiekkatiellä kävely, joten ruokinta on aina suunniteltava koiran ja kulutuksen mukaan.

Varo jäähdytysnesteitä

Autoissa käytettävät jäähdytysnesteet sisältävät etyleeniglykolia, joka on myrkyllistä, mutta makeaa. Makeutensa takia se houkuttelee useita koiria nuolemaan, jopa juomaan sitä. Jo pieni määrä etyleeniglykolia voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen, joten jäähdytysnesteen kanssa tulee olla hyvin varovainen. Jäähdytysnesteet tulee säilyttää varmasti koiran ulottumattomissa. Mikäli jäähdytysnestettä läikkyy esimerkiksi pihaan, pitää olla varovainen, ettei koira pääse nuolemaan maahan päätynyttä nestettä. Koiran ei kannata varsinkaan talvisaikaan juoda ulkona lätäköistä teillä ja parkkipaikoilla.

Glykolimyrkytyksen ensioireet ilmenevät jopa puolessa tunnissa. Oireina voi olla humalaa muistuttava tila, pahoinvointi, runsas juominen ja pissaaminen, väsymys, oksentelu, tasapainohäiriöt tai kouristelu. Etyleeniglykolimyrkytyksen hoito tulisi aloittaa tunneissa, joten eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä heti, jos epäilee koiran esimerkiksi juoneen jäähdytysnestettä.

Koira ja pakkanen: aktivointia sisätiloissa

Kun sää ulkona on liian kylmä pidemmille ulkoiluille, voi lemmikin kanssa puuhailla sisällä. Esimerkiksi erilaiset aktivointilelut ja temppujen opettaminen kuluttavat koiran energiaa ja tarjoavat sille mielekästä tekemistä. TassuApu julkaisi vuonna 2020 temppujoulukalenterin, josta voit poimia ideoita ja neuvoja temppujen opettamiseen.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

Muita talviaiheisia artikkeleja

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit