Julkaistu

Miksi koira syö ruohoa?

koira syö ruohoa

Koira syö ruohoa monesta mahdollisesta syystä, ja useimmat omistajat ovat joskus nähneet koiransa syövän ruohoa tai muita kasveja. Yleisimmin koira syö nimenomaan ruohoa tai heinää muiden kasvien sijaan. Tarkkaa syytä ruohon syömiselle ei tiedetä, mutta käytökselle on esitetty useita eri selityksiä.

Satunnainen ruohonsyöminen on normaalia eikä yleensä aiheuta ongelmia, mutta kohtuuton syöminen kielii usein ongelmasta, etenkin jos koira alkaa yhtäkkiä syömään suuria määriä ruohoa.

On normaalia, että koira syö ruohoa tai heinää

Se, että koira syö ruohoa, on normaalia. Yli 1500 koiran kyselytutkimuksessa (Sueda 2008) 79% koiranomistajista oli nähnyt terveen ja hyvin hoidetun koiransa syövän ruohoa. 68% omistajista raportoi koiransa syövän ruohoa päivittäin tai viikoittain. Vain 9% omistajista kertoi, että koira olisi ollut pahoinvoiva ennen ruohon syömistä, mutta 22% sanoi, että ruohon syöminen johtaa yleensä oksentamiseen.

Myös muut koiraeläimet, kuten sudet, syövät ruohoa, ja tutkijat löysivät yli 500 suden kesäaikaisen ulosteen tutkimuksessa jotakin kasviperäistä materiaa kolmessa neljästä ulosteesta (74%) (Stahler 2006).

Ruohon ja heinän syömiselle ei löydetty yhteyttä esimerkiksi sukupuoleen, rotuun tai ruokintaan. Nuorilla koirilla kuitenkin havaittiin huomattavasti yleisempi ruohonsyöminen, muiden kasvien runsaampi syöminen sekä vähemmän säännöllisiä pahoinvoinnin oireita ennen ruohon syömistä ja vähemmän oksentamista ruohon syömisen jälkeen. Tämän tutkimuksen valossa todettiin, että ruohon syöminen on koirille normaalia käytöstä.

Keväällä voi huomata koiransa olevan kiinnostunut ruohon syömisestä hieman suuremmissakin määrin ilman, että sen taustalla olisi muuta kuin luonnollinen kiinnostus maistella pitkästä aikaa ruohoa.

Koira syö ruohoa ja oksentaa

Jos koira syö ruohoa liian suurissa määrissä, voi ruoho kuitenkin aiheuttaa ongelmia, sillä se ei sula koiran elimistössä. Tällöin ruohon on poistuttava oksentamisen tai ulostamisen kautta.

Jotkut koirat oppivat, että ruohon syöminen johtaa oksentamiseen ja siksi ne syövät ruohoa voidessaan pahoin. Pahoinvoinnin taustalla voi olla esimerkiksi närästys. Toisaalta närästys saa koiran syömään usein melkein mitä vaan, sillä se pyrkii helpottamaan oloaan, joten ruoho saattaa olla vain sattumanvarainen syömisen kohde.

Koira syö ruohoa sijaistoimintona

Jos koira syö ruohoa, voi se johtua myös koiran stressistä, pelosta, ahdistuksesta tai vaikka tylsyydestä. Ruohon syöminen tarjoaa koiralle sijaistoiminnon ja tekemistä. Syömisestä voi tulla myös tapa ja pahimmassa tapauksessa käytöshäiriö.

Ruohon syöminen voi olla myös pica-käyttäytymistä. Pica-käyttäytyminen on yleisnimi käytökselle, jossa koira pyrkii syömään ruuaksi kelpaamattomia asioita kuten leluja, muovipusseja tai vaikka käpyjä.

Ruoho maistuu hyvälle

Ruohon ja heinän nuoret kasvustot ovat pääsääntöisesti makeita, ja kuten lähes kaikki muut elävät olennot, myös koiralla makeus herättää himon syömiseen. Sokeriyhdisteet liittyvät kasvin aromeihin ja antavat esimerkiksi kukille niille tunnusomaisen makeahkon tuoksun, jonka varmasti koirakin tunnistaa. Tämän takia koira saattaa pyrkiä maistelemaan ja syömään esimerkiksi voikukkia tai tuoretta ruohoa.

Koira syö ruohoa sisäloisten hävittämiseksi tai ravintoaineiden saamiseksi

On ehdotettu, että tarkoituksellinen kasvien syöminen johtuisi yrityksestä hävittää sisäloisia tai pyrkimyksestä saada oikeata pitkää kuitua tai saada lisää vitamiineja. 

Koiraa ei kuitenkaan kannata lähteä madottamaan pelkästään siksi, että koira syö ruohoa. Turhat matolääkitykset aiheuttavat niin resistenssiä kuin kuormittavat koiran elimistöä ja ympäristöä. Matolääkityksen tarpeen voit selvittää ulostenäytteellä, josta löydät enemmän tietoa täältä.

Onko koiran ruohon syömisestä haittaa tai onko se vaarallista?

Koira syö ruohoa

Jos koira syö ruohoa liiallisesti, voi se hyvin harvoissa tapauksissa johtaa suolitukokseen. Toisaalta jo yksittäinen ruohonkorsi voi aiheuttaa ongelmia jäämällä kiinni nielun limakalvoon ja toisinaan kääntymällä sieltä nenään, mutta tämäkin on onneksi harvinaista.

Nieluun juuttunut ruohonkorsi aiheuttaa usein aivastelua, pärskimistä ja kröhinää, kun koira yrittää saada ruohon irtoamaan. Ruoho saattaa myös pahimmassa tapauksessa aiheuttaa paperiviiltomaisia haavoja koiran suuhun, ruuansulatuskanavaan tai peräaukkoon. 

Ruoho voi olla myös myrkyllistä koiralle, jos sitä on käsitelty esimerkiksi hyönteismyrkyillä. Varmista siis, ettei koirasi pääse syömään kemikaaleilla käsiteltyä ruohoa! Myös muut pihakasvit ja puutarhakukat voivat olla haitallisia tai jopa myrkyllisiä koiralle.

Lähteet

Beaver B. Canine Behavior: Insights and answers. 2. painos. St. Loius, Missouri, Saunders Elsevier 2009.

Sueda K., Hart B., Cliff K. Characterisation of plant eating in dogs. Animal Behavior Science 2008, 111: 120-132.

Stahler D., Smith D., Guemsey D. Foraging and feeding ecology of the gray wolf (Canis lupus): lessons from Yellowstone National Park, Wyoming, USA. J Nutr. 2006, 136:1923-1926.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit