
Koiran alilämpöisyys eli hypotermia tarkoittaa koiran ruumiinlämmön laskua liian, jopa hengenvaarallisen alas. Alilämpöisyyden oireet muuttuvat ruumiinlämmön laskiessa edelleen.
Alilämpöisyys on eri asia kuin paleltuma. Lue kylmyydeltä suojautumisesta, pakkasella ulkoilusta sekä pakkasen vaaroista täältä.
Koiran normaali ruumiinlämpö ja koiran alilämpöisyys
Liian pitkäaikainen kylmässä oleminen voi aiheuttaa koiran ruuminlämmön laskun jopa hengenvaarallisen alas. Normaali koiran ruumiinlämpö on noin 38–39 astetta. Kun ruumiinlämpö laskee alle 32 asteen, on kyseessä merkittävä alilämpöisyys. Ruumiinlämmön laskiessa todella alas koira lopettaa usein tärisemisen, vaikka sillä on edelleen kylmä. Pelkkä tärinän puuttuminen ei siis kerro koiran riittävästä ruumiinlämmöstä.
Oireet
Koiran alilämpöisyyden eli hypotermian oireita ovat:
- erittäin voimakas kokoaikainen tärinä
- hiipuva tai loppuva tärinä, vaikka koira on edelleen kylmissään
- vaaleat tai jopa sinertävät limakalvot
- jääkylmät tassut, korvat sekä häntä
- hidas hengitys
- heikko pulssi
- velttous ja väsymys
Ensiapu
Koiran hypotermian ensiapuna koira tuodaan sisätiloihin ja koiran lämpöä aletaan varovasti nostaa. Koiran ruumiinlämpö olisi hyvä mitata peräsuolesta kuumemittarin avulla, jotta lämpötilan nousua voidaan seurata ja tiedetään, auttaako hoito. Koira voidaan kääriä huopiin ja huopien väliin voidaan lisätä haaleita kuumavesipulloja. Varmista, että koira pystyy vaivatta hengittämään huopien alla.
Koiran voidaan myös viedä suihkuun ja suihkuttaa haalealla (ei kuumalla) vedellä. Tällöin tulee varoa, että vesi ei ole liian kuumaa ja aiheuta liian nopeaa lämpenemistä tai palovammoja. Koiraa voidaan myös hieroa varovasti ja näin tehostaa verenkiertoa.
Mikäli koira on edelleen tajuissaan, voidaan sille tarjota hieman kädenlämpöistä lämpimämpää juotavaa. Veteen kannattaa sotkea jotakin herkullista, joka houkuttelee koiraa juomaan. Lämmin liemi lämmittää koiraa sisältä päin. Mikäli koira ei halua itse juoda, ei koiraa saa pakottaa juomaan tai ruiskuttaa sen suuhun vettä, jottei vesi vahingossa päädy keuhkoihin.
Koiran alilämpöisyys: milloin eläinlääkäriin?
Jos koiran ruumiinlämpöä ei saada nousemaan tai sille alkaa tulla vakavia oireita, kuten tajuttomuutta, voimakasta lihasjäykkyyttä tai hyvin hidasta tai lähes puuttuvaa hengitystä, suunnataan koiran kanssa eläinlääkäriin. Matkan aikana on tärkeä pitää koira lämpimänä esimerkiksi huopien ja haaleiden kuumavesipullojen avulla. Hoitamattomana koiran alilämpöisyys voi johtaa koomaan ja kuolemaan.
Kirjoittaja
Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija