
Koiran hilsepunkki on helposti tarttuva ulkoloinen, jota tavataan maailmanlaajuisesti. Hilsepunkki aiheuttaa pennuilla oireilevaa ihosairautta, cheyletilloosia, jonka tyypillinen oire on runsas hilseileminen.
Koiran hilsepunkki ja hilsepunkin elämäkierto
Hilsepunkki (Cheyletiella yasguri) on koiran ulkoloinen. Hilsepunkkia tavataan maailmanlaajuisesti, etenkin kenneleissä. Hilsepunkilla on hyvin kehittyneet leukaraajat, joiden avulla se kiinnittyy koiran ihoon. Punkki työntää suuosansa ihon sisälle ja ruiskuttaa sinne sylkeään. Sylki pilkkoo kudosta, ja sitten punkki imee sen sisäänsä.
Hilsepunkin koko elämänkierto tapahtuu iholla. Toukka- ja nymfimuodot, sekä aikuiset urokset kuolevat kahdessa päivässä, jos ne joutuvat erilleen isäntäeläimestään. Naaraat voivat selvittä jääkaappilämpötilassa jopa 10 päivää. Koiran hilsepunkin elämänkierto munasta aikuiseksi yksilöksi kestää noin 3 viikkoa.
Miten koiran hilsepunkki tarttuu?
Hilsepunkki tarttuu helposti. Yleensä tartunta tapahtuu suorassa kontaktissa, mutta tartunta voi levitä myös epäsuorasti esimerkiksi turkinhoitovälineiden tai petien kautta. Tyypillisesti hilsepunkki tartunnan saa koko pentue tai kaikki talouden koirat.
Hilsepunkki voi tarttua myös ihmiseen.
Oireet
Kliinisesti oireileva cheyletielloosi eli hilsepunkin aiheuttama tauti esiintyy pennuilla. Se on ihosairaus, jonka tyypillinen oire on runsas hilseileminen, joka alkaa selän takaosasta ja leviää kohti päätä. Hilseily voi olla kuivaa tai öljyistä.
Lisäksi koira yleensä kutisee ja toisinaan sillä voi esiintyä ihottumaa. Yli puolivuotiailla koirilla tartunta on yleensä oireeton tai vain lievästi kutiseva ja hilseilevä.
Koiran hilsepunkin hoito
Kun eläinlääkäri havaitsee pentutarkastuksen tai pennun perusrokotuskäynnin yhteydessä runsasta hilseilyä pennun selässä, alkavat hilsepunkkitartunnan hälytyskellot soida hänen päässään. Diagnoosi voidaan varmistaa raapenäytteellä, jonka negatiivinen tulos ei kuitenkaan sulje pois tartunnan mahdollisuutta. Tällöin voidaan kuitenkin tehdä hoitokokeilu hilsepunkkeihin tehoavalla ulkoloislääkkeellä. Kaikki kontaktieläimet on hoidettava ja tarvittaessa myös perheen muut eläinlajit, esimerkiksi kanit. Lisäksi ympäristö on siivottava ja esimerkiksi harjat ja muut turkinhoitovälineet puhdistettava.
Voit pitää kirjaa oireista ja hoidosta TassuAvun terveyspäiväkirjan avulla.
Kirjoittaja
Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija
Lähteet
Elinympäristönä koira – koiran loiset ja loissairaudet. Seppo Saari, Anu Näreaho, Sven Nikander, Fennovet Oy 2016