Julkaistu

Koiran hilsepunkki

koiran hilsepunkki

Koiran hilsepunkki on helposti tarttuva ulkoloinen, jota tavataan maailmanlaajuisesti. Hilsepunkki aiheuttaa pennuilla oireilevaa ihosairautta, cheyletilloosia, jonka tyypillinen oire on runsas hilseileminen.

Koiran hilsepunkki
Hilsepunkin tarttuminen
Tartunnan oireet
Hoito

Koiran hilsepunkki ja hilsepunkin elämäkierto

hilsepunkki koiralla
Mikroskooppikuva koiran hilsepunkista. Kuva: Kalumet / CC BY-SA

Hilsepunkki (Cheyletiella yasguri) on koiran ulkoloinen. Hilsepunkkia tavataan maailmanlaajuisesti, etenkin kenneleissä.  Hilsepunkilla on hyvin kehittyneet leukaraajat, joiden avulla se kiinnittyy koiran ihoon. Punkki työntää suuosansa ihon sisälle ja ruiskuttaa sinne sylkeään. Sylki pilkkoo kudosta, ja sitten punkki imee sen sisäänsä.

Hilsepunkin koko elämänkierto tapahtuu iholla. Toukka- ja nymfimuodot, sekä aikuiset urokset kuolevat kahdessa päivässä, jos ne joutuvat erilleen isäntäeläimestään. Naaraat voivat selvittä jääkaappilämpötilassa jopa 10 päivää. Koiran hilsepunkin elämänkierto munasta aikuiseksi yksilöksi kestää noin 3 viikkoa.

Miten koiran hilsepunkki tarttuu?

Hilsepunkki tarttuu helposti. Yleensä tartunta tapahtuu suorassa kontaktissa, mutta tartunta voi levitä myös epäsuorasti esimerkiksi turkinhoitovälineiden tai petien kautta. Tyypillisesti hilsepunkki tartunnan saa koko pentue tai kaikki talouden koirat.

Hilsepunkki voi tarttua myös ihmiseen.

Oireet

Kliinisesti oireileva cheyletielloosi eli hilsepunkin aiheuttama tauti esiintyy pennuilla. Se on ihosairaus, jonka tyypillinen oire on runsas hilseileminen, joka alkaa selän takaosasta ja leviää kohti päätä. Hilseily voi olla kuivaa tai öljyistä. Lisäksi koira kutisee yleensä ja toisinaan sillä voi esiintyä ihottumaa. Yli puolivuotiailla koirilla tartunta on yleensä oireeton tai vain lievästi kutiseva ja hilseilevä.

Koiran hilsepunkin hoito

Kun eläinlääkäri havaitsee pentutarkastuksen tai pennun perusrokotuskäynnin yhteydessä runsasta hilseilyä pennun selässä, alkavat hilsepunkkitartunnan hälytyskellot soida hänen päässään. Diagnoosi voidaan varmistaa raapenäytteellä, jonka negatiivinen tulos ei kuitenkaan sulje pois tartunnan mahdollisuutta. Tällöin voidaan kuitenkin tehdä hoitokokeilu hilsepunkkeihin tehoavalla ulkoloislääkkeellä. Kaikki kontaktieläimet on hoidettava ja tarvittaessa myös perheen muut eläinlajit, esimerkiksi kanit. Lisäksi ympäristö on siivottava ja esimerkiksi harjat ja muut turkinhoitovälineet puhdistettava.

Voit pitää kirjaa oireista ja hoidosta TassuAvun terveyspäiväkirjan avulla.

Lähteet

Elinympäristönä koira – koiran loiset ja loissairaudet. Seppo Saari, Anu Näreaho, Sven Nikander, Fennovet Oy 2016

Muita artikkeleita punkeista

koiran sikaripunkki
koiran syyhypunkki
koiran ulkoloiset
koiran nenäpunkki
punkki koiralla, punkin poisto ja koiran borrelioosi
kissan korvapunkki
tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiran matolääkitys
koiran korvatulehdus
koiran sikaripunkki
koronakoira
koiran ulostenäyte
pätevä potilas: eläinlääkärikäynti koiran kanssa
koiran syyhypunkki
kyyn purema koiralla
hirvikärpänen koirassa ja hirvikärpäsen purema koiralla

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo