Julkaistu 1 kommentti

Koiran hot spot eli akuutti kostea ihottuma

Koiran hot spot eli akuutti kostea ihottuma

Koiran hot spot on melko yleinen vaiva. Hot spoteja esiintyy varsinkin kesäaikaan, jolloin kosteus ja lämpö pääsevät hautomaan ihoa ja turkkia.

Koiran hot spot: pyotraumaattinen dermatiitti eli akuutti kostea ihottuma

Niin sanottu ”hot spot” on punoittava, erittävä ja sen takia kostea, usein selvärajainen ja karvaton ihotulehdus. Sitä tavataan koirilla melko yleisesti, varsinkin kesäaikaan. Hot spot on yleensä erittäin kipeä. Läpimitaltaan hot spot on noin 3-20 cm. Yleensä se sijaitsee pään, kaulan, lantion tai lonkan alueella.

Hot spot eli akuutti kostea ihottuma koiran jalassa
Koiran hot spot eli akuutti kostea ihottuma vesikoiran sisäreidessä. Kuva: Tuulia Aherikko

Koiran hot spotin syntyminen

Tyypillisesti hot spotteja saavat paksuturkkiset koirat, jotka uivat kesäisin. Hot spot syntyy ärsytyksen, lämmön ja kosteuden aiheuttaman kutinan ja bakteerikasvun sekä epidermiksen suojan heikkenemisen seurauksena.

Ihomuutos on yleensä koiran itsensä raapimalla, puremalla tai nuolemalla aiheuttama, mutta taustalla on usein myös jokin muu tekijä.

Nuolemista voi aiheuttaa esimerkiksi kipu. Ärsytystä ja kutinaa voivat aiheuttaa märät karvat, ulkoloiset, korvatulehdus tai vaikka allergia. Ihon pinta eli epidermis voi heikentyä myös esimerkiksi trauman, kuten raapaisevan oksan tai trimmausterän, takia.

Koiran hot spotin hoito

Hot spot on tärkeää pitää kuivana. Tähän voi käyttää esim. hiustenkuivaajaa, mutta kokeile kädellä itse, ettei alue kuumene liikaa. Kuivattamisen takia koiran turkki trimmataan pois niin laajalti, etteivät tulehdusalueen ympärillä olevat karvat ylety siihen ja hot spot saa ”hengittää”. Jos käytät saksia, varo ettet leikkaa ihoa.

Katso alla olevalta videolta, kuinka leikkaat takun turvallisesti. Jos käytät trimmauskonetta, pese terä kunnolla jälkeenpäin. Hot spotin erite voi olla infektiivistä etkä halua siirtää sitä seuraavalle alueelle, kun seuraavan kerran trimmaat koiraa!

Tulehtunut alue putsataan kirvelemättömällä puhdistusaineella. Jos alue on erittäin kipeä, voidaan käyttää suihkuttavia valmisteita. Hoidon tukena voidaan käyttää antibakteerista shampoota, ja aina on tärkeä huolehtia pesun jälkeisestä huolellisesta kuivaamisesta.

Koira ei saa nuolla hot spotia, joten sille on parempi laittaa kauluri päähän. Myös raapiminen on estettävä. Varo kuitenkin, ettei kaulurin kova muovinen reuna osu hot spot -alueelle ja aiheuta koiralle kipua. Mikäli hot spot on juuri kaulurin reunan alueella, voit kokeilla, saisitko viritettyä isomman kaulurin pannan sijasta valjaisiin ja siten eri kohtaan koiran kaulalla.

Koska hot spotin on tärkeä saada ilmaa, sitä ei tule peittää taitoksilla, laastareilla tai muilla vastaavilla. Lisäksi, jos hot spotin suojaisi koiran jalassa esimerkiksi sukalla, sukka voi hangata ja ärsyttää ihoa edelleen, ja aiheuttaa myös kipua osuessaan kipeään alueeseen. 

Uimista on hyvä välttää, kunnes koiran hot spot on parantunut.

Hot spotin parantuessa tulee uimista välttää.

Milloin viedä koira eläinlääkäriin?

Jos hot spot ei näytä paranevan tai se on niin kipeä, ettei kotihoito onnistu, on syytä suunnata eläinlääkäriin. Eläinlääkärissä alue saadaan tarvittaessa trimmattua ja hoidettua rauhoituksessa. Joskus koiran hot spot myös tarvitsee lääkekuurin parantuakseen. Koiran hot spotin taustalla oleva syy on hyvä selvittää, varsinkin jos koiralle tulee toistuvasti hot spotteja.

Hot spotin oireista ja hoidosta sekä lääkityksestä ja sen tehosta voi pitää kirjaa TassuAvun terveys- ja lääkepäiväkirjalla.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit

1 ajatus kohteelle “Koiran hot spot eli akuutti kostea ihottuma

  1. Toivon todella, että eläinlääkäreiltä löytyisi kiinnostusta antibioottiresistenssistä johtuen muihin vaihtoehtoihin. Kunpa joku ELL tekisi tutkimuksen antibiootittomasta vaihtoehdosta. Tämä voisi toimia niin koirilla, mutta ennnen kaikkea sikaloissa yms. antibioottirsesistenssin kannalta vaikutuksellisessa ympäristössä. Kts tämä :https://keskustelu.suomi24.fi/t/9085464/hotspotin-hoito#comment-101797749

Kommentointi on suljettu.