Julkaistu

Koiran ja kissan korvapunkki: oireet ja hoito

kissan korvapunkki

Koiran ja kissan korvapunkki on lihansyöjien loinen. Korvapunkin aiheuttamat oireet ovat vaihtelevia, ja joskus tartunta on oireeton. Lue alta lisää korvapunkista, sen aiheuttamista oireista sekä hoidosta. Voit lukea punkeista ja niiden karkottamisesta, punkin poistosta ja borrelioosista erillisestä artikkelistamme.

Mikä koiran ja kissan korvapunkki on?

Korvapunkki on lihansyöjien loinen, ja se voi vaivata niin kissaa kuin koiraakin – tai vaikka frettiä. Yleensä tartunta havaitaan pennulla, ja aikuisilla tavattavat tartunnat ovat harvinaisempia. Pennut myös oireilevat yleensä voimakkaammin. Kissoilla on yleensä lukumäärältään enemmän punkkeja kuin koirilla.

Kooltaan korvapunkki on noin 0,4 mm pituinen ja väriltään vaalea. Muna on noin 0,2 mm pituinen. Oikein tarkkasilmäinen voi nähdä punkkeja paljain silmin tai suurennuslasin avulla.

Kissan korvapunkki: mikroskooppikuva
Mikroskooppikuva korvapunkista. Kuva: Joel Mills Lisenssi: CC BY-SA 3.0

Korvapunkki on syynä noin joka toisessa kissojen ulkokorvan tulehduksessa ja koirilla noin joka kymmenennessä.

Koiran ja kissan korvapunkin elinkierto

Nimensä mukaisesti koiran ja kissan korvapunkki elää pääasiassa ulkokorvassa ja korvakäytävässä, ja kaikki sen elinkierron vaiheet tapahtuvat korvassa. Korvapunkin elinkierron kesto on 2–3 viikkoa, eli parissa viikossa munasta kehittyy aikuinen punkki välivaiheiden kautta.

Naaras punkki munii parittelun jälkeen munat korvakäytävään, jossa munista kuoriutuu toukka. Toukka kehittyy nymfimuotojen kautta aikuiseksi, ja aikuinen punkki elää noin kaksi kuukautta. Korvapunkki kuitenkin selviää isäntäeläimen ulkopuolella viikkoja, joskus jopa kuukausia.

kissan korvapunkki elinkierto
Korvapunkin elinkierto – elinkierto munasta aikuiseksi kestää noin 2–3 viikkoa

Kosteus ja matala lämpötila suosivat punkkien selviytymistä ympäristössä, kun taas kuivuus tappaa ne nopeastikin. Yleensä tartunta tapahtuu suoraan eläimestä toiseen, mutta myös ympäristön kautta tapahtuva tartunta on mahdollinen. Usein pentu saa tartunnan emältään.

Korvapunkki käyttää ravinnokseen ihon pinnasta irtoavaa materiaalia: eritteitä, kuollutta kudosta ja kudosnestettä.

Koiran ja kissan korvapunkin oireet

Korvapunkin aiheuttamat oireet voivat vaihdella runsaasti. Tunnusomaista koirilla on kutina, joka voi korvan lisäksi sijoittua muualle pään alueelle. Kutinan lisäksi korvassa havaitaan yleensä runsaasti kahvinporomaista eritettä, joka on tunnusomaista varsinkin kissojen korvapunkkitartunnoissa.

Jos kissalle tai koiralle tulee korvapunkeista yliherkkyysreaktio, jopa yksittäinen punkki voi aiheuttaa punoittavan ja erittäin kutisevan korvatulehduksen.

Yleensä eläin raapii korvaansa ja ravistelee runsaasti päätään. Raapimisen takia korva voi olla naarmuilla ja turvonnut, ja koiralle voi tulla jopa verikorva eli korvalehteen tuleva verenpurkauma. Raapiminen ja sitä kautta ihon rikkoutuminen voi myös aiheuttaa toissijaista tulehdusta. Korva voi olla myös kipeä ja kosketusarka.

Yleensä tartunta on molemmissa korvissa, mutta toisinaan tartunnan alkuvaiheessa punkkeja löydetään vain toisesta korvasta. 

Punkkitartunta voi olla myös oireeton.

Miten koiran ja kissan korvapunkki diagnosoidaan?

Korvapunkkitartunta diagnosoidaan eläinlääkärissä mikroskooppitutkimuksella. Koska samankaltaisia oireita saavat aikaan muutkin aiheuttajat, on tärkeä selvittää, onko kyseessä korvapunkki vai esimerkiksi hiiva.

Koiran ja kissan korvapunkin hoito

Hoidon kohdalla on tärkeä huomata, että korvapunkit voivat levitä kissasta koiraan ja toisin päin. Tämän takia on hyvä lääkitä myös kaikki talouden oireettomat kissat ja koirat, sekä mahdollisesti muut läheisessä kontaktissa olleet kissat ja koirat.

Korvapunkkitartuntaa voidaan hoitaa reseptilääkkeillä, mutta tarjolla on myös reseptivapaita valmisteita. Yleensä kuitenkin tartunnan nujertaminen vaatii reseptilääkekuurin. Tartunnan hoitaminen voi vaatia useamman loishäätökuurin, ja kontrollit ovat tärkeässä roolissa tartunnan nujertamisessa. Usein toinen lääkitys annetaan noin 4 viikon päästä ensimmäisestä lääkityksestä.

Koiran ja kissan korvapunkki selviää ympäristössä, joten uusintatartunta mahdollinen, ja korvapunkeista eroon pääseminen voi osoittautua pitkäksi projektiksi. Uusintatartunnan ehkäisemiseksi on tärkeä pestä ja puhdistaa huolella ainakin lemmikkien pedit ja muut tekstiilit, joiden kanssa lemmikit ovat olleet kontaktissa.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

Lähteet

Peter Deplazes, Johannes Eckert, Alexander Mathis, Georg von Samson-Himmelstjerna, Horst Zahner. Parasitology in Veterinary Medicine. 1. painos. Wageningen Academic Pub 2016

Seppo Saari, Anu Näreaho, Sven Nikander. Elinympäristönä koira – koiran loiset ja loissairaudet. Fennovet Oy 2016. 

Lue lisää punkeista

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit