Koiran kanssa junassa matkustaminen on hyvä vaihtoehto matkantekoon, sillä myös lemmikin kanssa on mahdollista hyödyntää julkista liikennettä, eikä oman auton omistaminen ole välttämätöntä. Juna on myös usein pitkille matkoille mieluisin matkustustapa, jolla myös lemmikit matkustavat sujuvasti omistajansa mukana.
Useat autossa matkapahoinvoivat koirat matkustavat junassa ilman pahoinvointia. Lähijunissa matkustaminen on ilmaista, kaukojunissa lemmikille ostetaan lemmikkilippu. Jotta junamatka sujuu mahdollisimman hyvin, on syytä kiinnittää tiettyihin asioihin huomiota.
- Varaudu matkaan ajoissa
- Muista turvallisuus
- Huomioi muut matkustajat ja lemmikit
- Tarvittavat varusteet
- Rokotukset ja sisäsiisteys
Varaudu matkaan ajoissa
Koiran kanssa junassa matkustaminen kannattaa opettaa jo pennulle esimerkiksi lähijunia hyödyntäen. Näin matkustamisesta tulee koiralle tuttu asia jo sosiaalistumisvaiheessa, jolloin se oppii uusia asioita helposti.
Muista, että junassa on todennäköisesti myös muita lemmikkejä, joten koirasi tulee osata olla rauhassa aiheuttamatta häiriötä muille matkustajille ja lemmikeille.
Junassa on lemmikkipaikkoja rajallinen määrä, joten liput kannattaa ostaa ajoissa. Varsinkin ison koiran paikka kannattaa varata ajoissa, sillä niitä on maksimissaan vain muutama. Muista ostaa lemmikkilippu!
Opas-, avustaja- ja kuulokoiria lukuun ottamatta lemmikkejä ei saa viedä ravintolavaunuun, joten mukaan kannattaa varata omat eväät tai hyödyntää VR:n tarjoamaa ruokien toimituspalvelua. Sen avulla ruuat on mahdollista saada omalle junapaikalle toimitettuna.
Käytä koira tarpeillaan ennen junamatkaa, jottei hätä iskisi kesken matkan. Koiran olisi myös hyvä päästä pidemmälle lenkille ennen matkaa, jotta se saa tyydytettyä tarvettaan liikkua ja pystyy paremmin rauhoittumaan junaan.
Aktiivisemmalle koiralle kannattaa tarjota ennen junamatkaa myös aivotöitä, kuten aktiivisuuspelejä tai hajutyöskentelyä. Selvitä pitkillä matkoilla, onko matkan varrella jokin pidempi pysähdys, jonka aikana koira olisi mahdollista käyttää ulkona tarpeillaan. Konduktööri osaa vastata asiaan.
Ennen junamatkaa ei kannata syöttää koiralle liikaa ruokaa, sillä junamatkan aikana ulkoilu ja tarpeiden teko on vaikeaa. Toisinaan myös herkemmin pahoinvoivat koirat voivat junassakin pahoin, ja juuri ennen matkustamista tapahtuva ruokailu aiheuttaa herkemmin pahoinvointia.
Muista turvallisuus koiran kanssa junassa
Kulje junan ovista turvallisesti. Älä kulje edellä, jolloin koira saattaa jäädä ulkopuolelle ovien sulkeutuessa. Ohjaa koira kulkemaan rinnallasi tai edelläsi pitäen huolen siitä, että ovet pysyvät auki.
Varmista, että koirasi saa olla rauhassa junamatkan aikana. Saatat joutua ohjeistamaan ohitse kulkevia lapsia, ettei varsinkaan nukkuvaa koiraasi saa mennä silittämään, vaikka se yleensä pitäisikin vieraista.
Älä anna koirasi makoilla käytävällä ja kannattaa katsoa myös, ettei koiran häntä ole käytävällä. Olisi todella ikävää, jos joku ihminen kompastuisi koiraasi tai astuisi sen hännän päälle. Tämä on kuitenkin estettävissä omalla toiminnalla ja koiran hallinnalla.
Huomioi muut matkustajat ja lemmikit
Koiraa ei tule päästää tervehtimään muita koiria tai haistelemaan muiden lemmikkien kuljetuslaatikkoa, vaikka oma koira olisikin kaikkien kaveri. Vieraat koirat voivat pelätä koiraasi ja pienessä tilassa kohtaamiset äityvät helpommin negatiiviseen suuntaan.
Pidä huoli, ettei koirasi esimerkiksi ryömi penkin alta toista koiraa kohti, vaan pysyy omalla paikallaan. Älä uppoudu liikaa esimerkiksi kirjan lukemiseen, vaan tiedosta koko ajan, mitä oma koirasi tekee.
Lemmikin kanssa tulisi olla koko matkan ajan eikä sitä saisi jättää yksin valvomatta. Yksinmatkustavalla kannattaa siis olla suunnitelma omia vessakäyntejään varten. Voit ottaa koiran mukaan lemmikkivaunun vessaan.
Koiran kanssa kannattaa myös harjoitella odottamista vieraan henkilön seurassa, sillä usein lemmikkivaunusta löytyy joku ystävällinen ihminen, joka suostuu mielellään katsomaan koirasi perään sen aikaa, kun käyt vessassa.
Koiran kanssa junassa – ota mukaan tarvittavat varusteet
Muista varata mukaan vettä ja vesikuppi koiran kanssa junassa matkustettaessa. Myös jokin puruherkku, kuten possunkorva tai luu, tarjoaa koiralle rauhallista tekemistä matkan aikana. Huomioi kuitenkin, että herkut voivat helposti houkutella muita koiria. Ne voivat pyrkiä herkulle tai tuijottaa koiraasi.
Valitettavasti kaikki eivät hallitse koiraansa ainakaan koko ajan, joten saatat altistaa oman koirasi sen luokse karkaavalle koiralle. Osa koirista myös ahdistuu, jos niitä tuijotetaan. Nameja kannattaa myös varata mukaan palkitsemista varten, mutta huomioi muut myös antaessasi herkkuja koirallesi.
Jotta koiran ei tarvitse maata paljaalla lattialla, kannattaa ottaa mukaan myös jokin pehmeä alusta. Myös penkille kannattaa varata alusta, jonka voi laittaa koiran alle. Näin ei tarvitse stressata, että koira esimerkiksi kuolaa tai pudottaa karvojaan penkille. Seuraavan matkustajan on mukavampi istua puhtaalle penkille.
Leluja ei kannata ottaa junaan, sillä ne usein kiihdyttävät koiraa ja junassa olisi tarkoitus rauhoittua. Tietyt aktivointilelut kuitenkin voivat toimia myös rauhoittavina, kuten nuolumatot (lickymat).
VR ohjeistaa lemmikin matkustavan junassa omistajansa jalkatilassa tai omalla paikallaan, ja lemmikit matkustavat lemmikkipaikoilla tai lemmikkihyteissä. Lemmikkejä ei saa viedä junissa muualle kuin merkityille lemmikkiosastoille.
Junassa matkustavan koiran tulee olla rokotettu ja sisäsiisti
Lähtökohtaisesti lemmikin tulisi olla sisäsiisti ja pystyä matkustamaan matka tekemättä tarpeita junaan.
Varsinkin pennun kanssa matkustaessa kannattaa varata mukaan pissa-alustoja ja pienet siivousvälineet, sillä vahinkoja voi sattua. Jottei lemmikkivaunu ala haista epämiellyttävälle, vahingot kannattaa siivota heti ja laittaa suljettuun roskapussiin.
Huolehdi, että lemmikin rokotukset ovat kunnossa ennen koiran kanssa junassa matkustamista, sillä samassa tilassa on useita koiria ja esimerkiksi kennelyskä leviää pisaratartuntana.
Lue lisää koiran kanssa junassa matkustamisesta VR:n sivuilta.
Kirjoittaja
Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija