Julkaistu

Koiran kanssa matkustaminen Pohjoismaissa – Ruotsi ja Norja

Mitä rokotuksia ja lääkityksiä tarvitaan koiran kanssa matkustamiseen Pohjoismaissa?

Koiran kanssa matkustaminen Suomen ja Norjan välillä on kaikista helpointa. Koska sekä Suomi että Norja ovat ekinokokkivapaita maita, omistajan ei tarvitse hankkia koiralleen ekinokokki- eli heisimatolääkitystä. Riittää, että koira on tunnistusmerkitty ja sillä on rabiesrokotus voimassa sekä EU-passi.

Huomaa kuitenkin, että Norjassa eräät koirarodut ovat kiellettyjä eikä niiden kanssa voi matkustaa Norjaan. Kiellettyihin rotuihin kuuluvat esimerkiksi amerikanstaffordshirenterrieri ja dogo argentino.

Ruotsiin matkatessa koiraa ei tarvitse ekinokokkilääkitä. Sen sijaan Ruotsista Suomeen tultaessa täytyy koiralle hankkia ekinokokkilääkitys. Ekinokokkilääkitys tulee antaa koiralle 24–120 tuntia ennen Suomeen tuloa tai voidaan käyttää 28 vuorokauden sääntöä. Eläinlääkäri kirjaa aina ekinokokkilääkitysmerkinnät koiran passiin. Ekinokokkilääkityksen ajankohtaiset ohjeet löytyvät aina Ruokaviraston sivuilta (entinen Evira). Suomesta Ruotsiin ja Ruotsista Suomeen matkatessa koiran täytyy myös olla tunnistusmerkitty ja koiralla tulee olla voimassa oleva rabiesrokotus sekä EU-passi.

Koiran kanssa matkustaminen Pohjoismaissa on kaikista helpointa Suomen ja Norjan välillä. Ruotsista Suomeen tultaessa koira tarvitsee ekinokokkilääkityksen.

Alle 12 viikkoisen pennun saa tuoda Ruotsista ja Norjasta Suomeen ilman rabiesrokotusta tietyin ehdoin. Mutta Ruotsiin tai Norjaan alle 12 viikkoisen, rabiesrokottamattoman pennun kanssa ei voi matkustaa. Ajantasaiset vientisäännöt kannattaa aina tarkistaa kohdemaan viranomaisilta. Suomeen tulon edellytykset voi tarkistaa Ruokaviraston sivuilta.

Rabiesrokotuksen saa antaa aikaisintaan 12 viikon ikäiselle pennulle ja tämän jälkeen tulee odottaa 21 vuorokautta, että rokotus on voimassa. Kun aikuiselle koiralle tehosterokote on annettu edellisen ollessa vielä voimassa, ei 21 vuorokauden karenssiaikaa tule, vaan rabiesrokotus on voimassa tauotta.

Lähteitä ja lisälukemista koiran kanssa matkustamisesta

Eläinlääkärin blogi: Ekinokokkilääkitys, Echinococcus multilocularis

Ruokavirasto: Koiran ja kissan vienti Norjaan

Ruokavirasto: Koiran ja kissan vienti Ruotsiin

Ruokavirasto: Usein kysyttyä ekinokokkilääkityksestä

Eläinlääkärin blogi: Koiran rokotukset

Eläinlääkärin blogi: Kissan rokottaminen

TassuApu: Kirjaa rokotukset, ekinokkilääkitykset sekä loishäädöt kätevästi muistiin ja saa muistutukset umpeutumisen lähestyessä.

tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiran ulostenäyte
koiran hilsepunkki
pätevä potilas: eläinlääkärikäynti koiran kanssa
koiran syyhypunkki
kyyn purema koiralla
hirvikärpänen koirassa ja hirvikärpäsen purema koiralla
koiranäyttelyt
koiran juoksut
hyonteisten puremat koiralla

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo