Julkaistu

Koiran kennelyskä – oireet, hoito ja kennelyskärokote

kennelyskä

Koiran kennelyskä on helposti tarttuva keuhkoputkentulehdus. Oireiden perusteella sitä kutsutaan myös joskus koirien flunssaksi. Kennelyskää vastaan voidaan rokottaa.

Mikä kennelyskä on?
Tarttuminen ja leviäminen
Oireet
Hoito
Rokote kennelyskää vastaan

Mikä kennelyskä on?

Kennelyskä on koirien herkästi tarttuva keuhkoputkentulehdus.  Suurin osa tartunnan saaneista koirista sairastaa lievän taudin. Kuitenkin esimerkiksi pennuilla tauti voi kehittyä keuhkotulehdukseksi, jolloin oireet ovat vakavammat. 

Sairauden taustalla ovat eri hengitystievirukset, joista yleisin on parainfluenssavirus, joka esiintyy Bordetella bronchiseptica -bakteerin kanssa tai yksinään. Nykyään kennelyskä tunnetaan osana suurempaa tautikompleksia, CIRD:iä (eng. canine infectious respiratory disease).

Miten kennelyskä tarttuu ja leviää?

kennelyskän tarttuminen

Kennelyskä leviää hengitystie-eritteiden välityksellä koirien välissä kontakteissa esimerkiksi niiden nuuskiessa toisiaan, mutta myös ympäristöstä ja ihmisten tai esineiden kautta, jos ne ovat kontaminoituneet kennelyskää sairastavan koiran hengitystie-eritteistä. Taudin itämisaika on 1-14 päivää.

Mitkä ovat kennelyskän oireet?

Kennelyskän oireita ovat runsas silmä- ja sierainvuoto (“nuha”) sekä yskiminen, joka voi näyttää liman ja vaahdon oksentamiselta. Yskä usein pahenee rasituksen seurauksena, ja koiralla voi olla myös kuumetta. Yleensä oireet hellittävät kahdessa viikossa. Kennelyskä on yleensä virustauti, joten sen hoitamiseen ei käytetä antibioottikuuria.

Miten kennelyskää hoidetaan?

kennelyskän hoito

Hoitamisessa tärkeintä on sairastuneen koiran asettaminen lepoon. Oireita voi myös yrittää lievittää esimerkiksi höyryhengityksen avulla. Koira tulee myös pitää lämpimässä, vedottomassa paikassa. Jos oireet pitkittyvät tai muuttuvat vakavammiksi, kannattaa kuitenkin hakeutua eläinlääkärille, joka voi diagnosoida kennelyskän

Kun taloudessa havaitaan kennelyskää, kaikki talouden koirat – myös oireettomat – tulisi pitää kaikkien oireiden loppumisenkin jälkeen vielä vähintään kaksi viikkoa erillään muista koirista ja poissa esimerkiksi treenihallilta ja koirapuistoilta, jotta taudin leviäminen voidaan minimoida. Tauti leviää helposti myös oireettomien kantajien kautta.

Voiko kennelyskää vastaan rokottaa?

Kennelyskää vastaan voidaan rokottaa. Rokote tulee uusia vuosittain, eikä se suojaa täydellisesti. Esimerkiksi näyttelykoirien ja muiden harrastuskoirien rokottaminen on järkevää. Nelosrokotteeseen kuuluva kennelyskärokote suojaa parainfluenssavirusta vastaan ja sieraimeen laitettava intranasaalirokote tämän lisäksi B. bronchosepticaa vastaan.  Muita mahdollisia kennelyskänaiheuttajia on toistakymmentä, eikä niihin ole rokotetta. Tämän vuoksi rokotettukin koira voi sairastua kennelyskään, mutta usein oireet ovat lievempiä, ja koira toipuu taudista nopeammin. Rokotettu koira ei myöskään levitä tautia yhtä paljon.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko on eläinlääketieteen asiantuntija

Lue lisää koiran hoidosta

tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiran ulostenäyte
koiran hilsepunkki
pätevä potilas: eläinlääkärikäynti koiran kanssa
koiran syyhypunkki
kyyn purema koiralla
hirvikärpänen koirassa ja hirvikärpäsen purema koiralla
koiranäyttelyt
koiran juoksut
hyonteisten puremat koiralla

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo