Koiran kuorsaaminen voi johtua useasta syystä. Koiran kuorsaaminen itsessään ei yleensä ole vaarallista, mutta se voi myös olla merkki jostakin vakavammasta. Usein taustalla on jokin rakenteellinen vika. Jos koiran kuorsaaminen on alkanut yllättäen, aiheuttaja voi myös olla tulehdus tai vierasesine.
Aina taustalla ei kuitenkaan ole sairaus tai muu terveysongelma, vaan koira saattaa esimerkiksi nukkua huonossa asennossa, jossa sen hengitys on vaikeutunut, ja koira kuorsaa sen takia.
Kovaääninen kuorsaaminen voi olla merkki hengenahdistuksesta. Jostain syystä ilma ei pääse kulkemaan esteettä koiran kuonossa tai kurkussa.
Syitä kuorsaukselle saattavat olla ahtaat hengitystiet, henkitorven kollapsi, vierasesine nenässä tai hengitysteissä, ylipaino, tulehdus, allergia tai harvoissa tapauksissa esimerkiksi kasvain.
Koiran kuorsaaminen voi johtua ahtaista hengitysteistä
Usein lyhytkuonoiset, ns. brakykefaaliset, koirat kuorsaavat ja kuorsaaminen on tyypillistä esimerkiksi mopseille, bulldogeille ja boksereille.
Brakykefaalisilla roduilla hengitystiet ovat rakenteeltaan epänormaalit, eikä ilma pääse kulkemaan niissä normaalisti. Esimerkiksi pehmeä kitalaki on liian pitkä suhteessa kuonon pituuteen ja aiheuttaa kurkunpäähän ahtautta.
Myös nenäkuorikot ovat niin sanotusti rutussa, kun geneettisesti pitkää kuonoa on jalostuksen myötä pakotettu hyviin lyhyeen tilaan. Kuorsaaminen on yksi usein havaituista hengenahdistusoireista brakykefaalisilla roduilla, ja ne saattavatkin ”kuorsata” myös hereillä ollessaan.
Ihmisillä tiedetään, että hengenahdistus tuottaa paniikkia ja tuskaa, mutta tätä ei ole tutkittu koirilla. Tiedetään kuitenkin, että kuorsaavat koirat joskus nukahtavat lelu tai pöydänjalka suussaan, jotta hengitystiet pysyisivät auki ja eläin voisi rentoutua kunnolla.
Rodunjalostuksella on tärkeä tehtävä brakykefaalisten terveydentilan parantamisessa. Itse voit vaikuttaa maailmankaikkeuden tuskan vähenemiseen valitsemalla pennun, jolla on mahdollisimman pitkä kuono.
Suurentunut kitalakipurje ja henkitorven kollapsi
Brakykefaaliset koirat eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka kärsivät kuorsaamisesta. Hengitysteiden ahtautta voi aiheuttaa myös esimerkiksi suurentunut kitalakipurje, jota tavataan harvinaisena löydöksenä myös muilla roduilla.
Ahtautta voi aiheuttaa myös henkitorven kollapsi, jossa henkitorven rustorakenteet ovat löystyneet ja henkitorvi pääsee painumaan kasaan. Henkitorven rustorakenteet voivat myös löystyä iän myötä, jolloin ikääntyvä koira saattaa alkaa kuorsaamaan. Näin tapahtuu myös vanheneville ihmisille.
Vierasesine nenässä
Toisinaan koiralla saattaa olla vierasesine nenässä, mikä aiheuttaa kuorsauksen. Esimerkiksi heinä voi päätyä suhteellisen helposti eläimen nenään. Usein vierasesine aiheuttaa kuitenkin myös muita oireita, kuten aivastelua ja kuonon kutinaa.
Koiran kuorsaaminen ja ylipaino
Koiran ylipaino voi aiheuttaa kuorsaamista. Ylipainoisella eläimellä rasva voi painaa hengitysteitä kasaan ulkoapäin ja siten ahtauttaa niitä. Tällöin painonpudotus voi auttaa myös kuorsaamiseen. Voit arvioida koirasi kaloritarpeen, pitää ruokapäiväkirjaa ja seurata lemmikkisi painon kehitystä TassuAvulla.
Tulehdus voi aiheuttaa hetkellistä kuorsaamista
Tulehdus voi aiheuttaa kuorsaamista, sillä hengitystiet ahtautuvat turvotuksen ja liiallisen limantuoton takia. Tällainen kuorsaaminen on hetkellistä, ja kuorsaaminen loppuu eläimen parannuttua. Koirilla ylähengitysteiden tulehdus voi olla esimerkiksi kennelyskä.
Allergiat
Tulehduksen lisäksi liiallista limantuottoa hengitysteihin voivat aiheuttaa allergiat. Liiallinen lima hengitysteissä ahtauttaa niitä ja tämä voi oireilla yskimisen lisäksi myös kuorsaamisena.
Koiran kuorsaus voi harvoissa tapauksissa johtua kasvaimesta
Joissakin harvoissa tapauksissa koiran hengitysteissä tai niiden lähellä muissa kudoksissa voi olla kasvain, joka tukkii hengitysteitä ja ilma ei kulje kunnolla, ja siksi koira kuorsaa.
Kirjoittaja
Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija