Koiran kynsien leikkaus

 

Koiran kynsien leikkaus käy kätevästi eläinlääkärimme Annan ohjeilla! YouTube-kanavallamme voit katsoa videon, jossa eläinlääkärimme Anna opastaa miten koiran kynnet leikataan oikein. Videossa käydään läpi mm.

  • Miten koiran kynnet leikataan
  • Hyvien kynsisaksien valintaan erikokoisille kissoille ja koirille
  • Mustien kynsien leikkausrajan hahmottamisesta ja niiden leikkamisesta
  • Koiran kynsien leikkauksesta aiheutuvaa mahdollista verenvuotoa ja sen tyrehdyttämistä
ENNEN KYNSIEN LEIKKAAMISTA

Koirilla on edessä neljä varvasta ja ranteen sisäpuolella viides, jonka kynsi on tärkeätä muistaa myös leikata. Kynnen sisällä sijaitsevat verisuoni ja hermo, joihin leikkaamista tulee varoa. Ydin työntyy pitkäksi päässeessä kynnessä pitkälle kynnen kärkeen asti. Kun kynttä leikataan vähän, ydin vetäytyy ylöspäin.  Viikon parin päästä voidaan uudestaan leikata suurin piirtein saman verran. Näin säännöllisella kynsienleikkuulla saadaan oikein pitkäkin kynsi lyhentymään niin, että kynnestä tulee jälleen normaalin näköinen muutamassa viikossa.

Koiran kynsisaksia on eri kokoisia erittäin paksuista ja isoista pienempikokoisiin. Isoille koirille sopivat isommat sakset ja pikkukoirille sekä kissoille pienemmät. Koirasta otetaan tukeva ote, sillä varsinkin isolla koiralla vakaa ote kynsiä leikatessa vaatii pientä voimaa. Sitten vain leikataan! Parasta on ottaa pieniä paloja kerrallaan. Hyvin leikkaavilla saksilla ohuiden siivujen leikkaaminen onnistuu hyvin.

Jos koiran kynsiä ei ole leikattu pitkään aikaan, aloitetaan leikkaamalla vain pieni pala kerrallaan, jotta ei osuta ytimeen. Vaaleasta kynnestä verisuoni kuultaa läpi, mustissa kynsissä arviointi on vaikeampaa.  Vaalean kynnen koko valkoista osaa voidaan leikata pois välttäen punaista osaa, jossa hermo ja verisuoni sijaitsevat. Mustasta kynnestä kannattaa leikata useammin vähän, jotta koskaan ei osuta kynnen ytimeen.


verenvuoto ja sen tyrehdytYS

Jos leikatessa tulee napsaistua liikaa, kynnestä vuotaa runsaasti verta. Kaikki koiranomistajat tietävät, että välillä niinkin voi käydä eikä se ole mitenkään vaarallista. Verenvuoto loppuu yleensä nopeasti. Kylmästä voi olla apua, ja  talvella kannattaakin mennä koiran kanssa ulos, missä kylmä lumi tyrehdyttää verenvuodon nopeasti. Tilanteesta ei kannata tehdä suurempaa numeroa, sillä koira itse tyypillisesti unohtaa onnettomuuden aika nopeasti.


KOIRAN PALKITSEMINEN

Kynsiä leikatessa koira kannattaa palkita jollakin sellaisella, mitä se ei yleensä saa. Jos koira ei huoli namipaloja, sen kanssa voi leikkiä vaikka vetoleikkiä suosikkilelun kanssa tai muuten hyväillä niin, että koiralle tulee hyvä mieli. Koira oppii, että kynsien leikkaus on osa normaalia päivää.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *