Koiran kynsien leikkaus

Koiran kynsien leikkaaminen käy kätevästi eläinlääkärimme Anna Hielm-Björkmanin ohjeilla!  Videolla Anna opastaa miten koiran kynnet leikataan oikein.

Koiran kynnen rakenne
Välineiden valinta
Koiran kynsien leikkaus
Koiranpennun kynsien leikkaus
Ylipitkän kynnen leikkaus
Verenvuoto koiran kynsiä leikatessa
Koiran palkitseminen

Koiran kynnen rakenne

Koirilla on viisi varvasta, joista yksi sijaitsee ranteen sisäpuolella.  Myös viides kynsi on tärkeätä muistaa leikata. Kovan kynnen sisällä sijaitsevat verisuoni ja hermo, joihin leikkaamista tulee varoa. Pitkäksi päässeessä kynnessä ydin työntyy pitkälle kynnen kärkeen asti.

Vaaleasta kynnestä verisuoni kuultaa läpi, mustissa kynsissä arviointi on vaikeampaa.  Vaalean kynnen koko valkoista osaa voidaan leikata välttäen punaista osaa, jossa hermo ja verisuoni sijaitsevat. Mustasta kynnestä kannattaa leikata useammin vähän, jotta koskaan ei osuta kynnen ytimeen.

Välineiden valinta

Koiran kynsisaksia on eri kokoisia erittäin paksuista ja isoista pienempikokoisiin. Isoille koirille sopivat isommat sakset ja pikkukoirille sekä kissoille pienemmät.

Koiran kynsien leikkaus

Kun kynsien leikkaaminen aloitetaan, koirasta kannattaa ottaa tukeva ote. Varsinkin isolla koiralla vakaa ote kynsiä leikatessa vaatii pientä voimaa. Jos koiran kynsiä ei ole leikattu pitkään aikaan, aloitetaan leikkaamalla vain pieni pala kerrallaan, jotta ei osuta ytimeen. Hyvin leikkaavilla saksilla ohuiden siivujen leikkaaminen onnistuu hyvin.

Säännöllisella kynsienleikkuulla saadaan koiran ylipitkä kynsi lyhentymään niin, että kynnestä tulee jälleen normaalin näköinen.

Koiranpennun kynsien leikkaus

Koiranpennun kynnet kannattaa leikata silloin, kun pentu ei ole virkeimmillään. Kaikista helpointa kynnet on leikata, kun pentu on puoliuninen. Aseta pentu esimerkiksi selälleen jalkojesi väliin ja leikkaa varovasti vähän kynnestä pois. Varovaisuus on valttia, sillä pienillä koiranpennuilla kynnen ydin ei ole vielä selvästi havaittavissa. Kynnet kannattaa leikata kuitenkin päivittäin tai joka toinen päivä, sillä pentujen kynnet kasvavat nopeasti.

Ylipitkän kynnen leikkaaminen

Aina kun koiran kynttä leikataan, kynnen ydin vetäytyy ylöspäin. Ylipitkäksi päässeestä kynnestä otetaan vain ohut siivu kerrallaan ja käsittely toistetaan parin viikon kuluttua. Kun kynsiä leikataan ohuita siivuja kerrallaan viikon parin välein, kynnen ydin vetäytyy vähitellen yhä ylemmäs. Näin säännöllisella kynsienleikkuulla saadaan oikein pitkäkin kynsi lyhentymään niin, että kynnestä tulee jälleen normaalin näköinen ja pituinen muutamassa viikossa.

Verenvuoto koiran kynsiä leikatessa

Jos leikatessa tulee napsaistua liikaa, kynnestä vuotaa runsaasti verta. Kaikki koiranomistajat tietävät, että välillä niinkin voi käydä eikä se ole mitenkään vaarallista. Verenvuoto loppuu yleensä nopeasti. Kylmästä voi olla apua, ja  talvella kannattaakin mennä koiran kanssa ulos, missä kylmä lumi tyrehdyttää verenvuodon nopeasti. Tilanteesta ei kannata tehdä suurempaa numeroa, ettei koira hätäänny, sillä koira itse tyypillisesti unohtaa onnettomuuden aika nopeasti.

Kaikki koiranomistajat tietävät, että  joskus koiran kynnestä tulee otettua liikaa ja kynnestä vuotaa verta. Koira yleensä unohtaa onnettomuuden aika nopeasti.

Koiran palkitseminen

Kynsiä leikatessa koira kannattaa palkita jollakin sellaisella, mitä se ei yleensä saa. Jos koira ei huoli namipaloja, sen kanssa voi leikkiä vaikka vetoleikkiä suosikkilelun kanssa tai muuten hyväillä sitä niin, että koiralle tulee hyvä mieli. Näin koira oppii, että kynsien leikkaus on osa normaalia rutiinia.

Muista varmistaa, että koiralle tulee hyvä mieli palkkiona kynsien leikkaamisesta.

 


TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleja:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *