Julkaistu 2 kommenttia

Koiran kynsien leikkaus

koiran kynsien leikkaus

Koiran kynsien leikkaaminen käy kätevästi eläinlääketieteen tohtori Anna Hielm-Björkmanin ohjeilla!  Videolla Anna opastaa miten koiran kynnet leikataan oikein. Lue alta koiran kynsien leikkauksesta tarkemmin.

Koiran kynnen rakenne

Myös viides kynsi, eli kannuskynsi, on tärkeätä muistaa leikata. Kaikilla koirilla ei ole kannuskynsiä takajaloissa ja joillekin koiraroduille on omianaista tuplakannuskynnet.

Kovan kynnen sisällä sijaitsevat verisuoni ja hermo, joihin leikkaamista tulee varoa. Pitkäksi päässeessä kynnessä ydin työntyy pitkälle kynnen kärkeen asti.

Vaaleasta kynnestä verisuoni kuultaa läpi, mustissa kynsissä arviointi on vaikeampaa.Vaalean kynnen koko valkoista osaa voidaan leikata välttäen punaista osaa, jossa hermo ja verisuoni sijaitsevat. Mustasta kynnestä kannattaa leikata useammin vähän, jotta koskaan ei osuta kynnen ytimeen.

Välineiden valinta

Koiran kynsisaksia on eri kokoisia erittäin paksuista ja isoista pienempikokoisiin. Isoille koirille sopivat isommat sakset ja pikkukoirille sekä kissoille pienemmät.

Koiran kynsien leikkaus

Kun kynsien leikkaaminen aloitetaan, koirasta kannattaa ottaa tukeva ote. Varsinkin isolla koiralla vakaa ote kynsiä leikatessa vaatii pientä voimaa. Jos koiran kynsiä ei ole leikattu pitkään aikaan, aloitetaan leikkaamalla vain pieni pala kerrallaan, jotta ei osuta ytimeen.

Hyvin leikkaavilla saksilla ohuiden siivujen leikkaaminen onnistuu hyvin. Säännöllisella kynsienleikkuulla saadaan koiran ylipitkä kynsi lyhentymään niin, että kynnestä tulee jälleen normaalin näköinen.

Koiranpennun kynsien leikkaus

Koiranpennun kynnet kannattaa leikata silloin, kun pentu ei ole virkeimmillään. Kaikista helpointa kynnet on leikata, kun pentu on puoliuninen. Aseta pentu esimerkiksi selälleen jalkojesi väliin ja leikkaa varovasti vähän kynnen kärjestä pois.

Varovaisuus on valttia, sillä pienillä koiranpennuilla kynnen ydin ei ole vielä selvästi havaittavissa. Kynnet kannattaa leikata kuitenkin päivittäin tai joka toinen päivä, sillä pentujen kynnet kasvavat nopeasti, ja pentu on hyvä totuttaa kynsien leikkuuseen,

Ylipitkän kynnen leikkaaminen

Aina kun koiran kynttä leikataan, kynnen ydin vetäytyy ylöspäin. Ylipitkäksi päässeestä kynnestä otetaan vain ohut siivu kerrallaan ja käsittely toistetaan muutaman päivän kuluttua. Kun kynsiä leikataan ohuita siivuja kerrallaan muutaman päivän välein, kynnen ydin vetäytyy vähitellen yhä ylemmäs. Näin säännöllisellä kynsienleikkuulla saadaan oikein pitkäkin kynsi lyhentymään niin, että kynnestä tulee jälleen normaalin näköinen ja pituinen muutamassa viikossa.

Verenvuoto koiran kynsiä leikatessa

Jos leikatessa tulee napsaistua liikaa, kynnestä vuotaa runsaasti verta. Kaikki koiranomistajat tietävät, että välillä niinkin voi käydä eikä se ole mitenkään vaarallista. Verenvuoto loppuu yleensä nopeasti.

Kylmästä voi olla apua, ja  talvella kannattaakin mennä koiran kanssa ulos, missä kylmä lumi tyrehdyttää verenvuodon nopeasti. Tilanteesta ei kannata tehdä suurempaa numeroa, ettei koira hätäänny, sillä koira itse tyypillisesti unohtaa onnettomuuden aika nopeasti.

Koiran palkitseminen

Muista varmistaa, että koiralle tulee hyvä mieli palkkiona kynsien leikkaamisesta. Kynsiä leikatessa koira kannattaa palkita jollakin sellaisella, mitä se ei yleensä saa. Jos koira ei huoli namipaloja, sen kanssa voi leikkiä vaikka vetoleikkiä suosikkilelun kanssa tai muuten helliä sitä niin, että koiralle tulee hyvä mieli. Näin koira oppii, että kynsien leikkaus on osa normaalia rutiinia.

Kynsien leikkuu ja omaehtoinen käsittely

Koirien koulutuksessa on nykyaikana siirrytty yhä koiralähtöisempiin tapoihin ja positiiviseen vahvistamiseen. Kynsien leikkaamisen ei tarvitse olla pakollinen paha eikä epämiellyttävää, vaan siitä voi tehdä koiran ja omistajan yhteisen, mukavan hetken. Lisää omaehtoisesta käsittelystä voit lukea TassuAvun yhteistyökumppanin, Pawsiteamsin sivuilta: Kivaa käsittelyä ja Omaehtoinen käsittely.

TassuAvun yhteistyökumppani Anna Sydänheimo (Pawsiteam) ja Nooa näyttävät, miten omaehtoinen kynsien leikkaaminen sujuu starttinappulan eli kuonolla kynsisaksiin koskemisen kanssa.

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit

2 ajatusta kohteelle “Koiran kynsien leikkaus

  1. Hei! Mikä neuvoksi kun ei onnistu 7kuun ikäisen koiranpennun kynen leikkuu? Pienempänä leikasin kun koira nukkui, sama ei nykyään onnistu. Mikä olisi hyvä neuvo?

    1. Hei Päivi!

      Pennun kynsien leikkaus voi tosiaan olla mutkikasta. Jos pennun joutuu pakottamaan kynsien leikkuuseen, on luvassa epämiellyttävä kokemus niin eläimelle kuin yleensä omistajallekin. Jotta koira pystyy rentoutumaan, sen on koettava olonsa turvalliseksi. Sen sijaan siis, että koiran pakottaisi kaikkien kynsien leikkaamiseen kerralla, kannattaa leikkaaminen pilkkoa osiin ja edetä positiivisen kautta.

      Leikkaaminen pidetään niin helppona, ettei koiralle tule tarvetta rimpuilla vapaaksi – rimpuilevaa pentua ei tulisi päästää pois tilanteesta ennen rauhoittumista, mutta toisaalta koiraa ei tule ajaa tilanteeseen, jossa se haluaa rimpuilla.

      Aluksi voidaan lähteä ihan vain siitä, että kosketaan tassuun ja annetaan koiralle palkka. Palkka valitaan eläimen mieltymysten mukaan. Se voi esimerkiksi olla herkku, silitys tai leikittäminen. Kun tassuun koskemiseen on saatu liitettyä positiivinen mielikuva, voidaan ottaa kynsisakset mukaan ja vain nopeasti koskettaa niillä kynttä, ja taas annetaan palkka. Pian koira jo odottaa palkkaa, kun se näkee, että kynsisakset otetaan esille ja sen tassua kosketetaan.

      Kun saksilla kynnen koskettaminen on koiran mielestä positiivista, voidaan leikata kynsi. Aluksi leikataan vain yksi kynsi, ja sen jälkeen taas annetaan koiralle palkka. Vähitellen voi ruveta leikkaamaan useamman kynnen kerrallaan ja vasta sen jälkeen annetaan palkka.

      Täytyy kuitenkin edetä tarpeeksi hitaasti, jottei koiralle tule epämiellyttävä olo. Saman harjoittelu kerran aikana ei kannata edetä kovin montaa vaihetta, eikä ensimmäisellä harjoittelu kerralla päästä leikkaamaan kaikkia kynsiä. Jo yksi epämiellyttävä kokemus voi pilata aikaisemmin tehdyn työn, jolloin leikkaushetkestä tulee koiran mielestä epämukava. Pitää siis edetä mieluummin liian hitaasti kuin nopeasti.

      Kynsien leikkaamista helpottaa usein se, että koira on väsynyt. Silloin se rauhoittuu usein paremmin kynsien leikkaamiseen. Kynnet voi leikata esimerkiksi asettumalla itse lattialle istumaan jalat suorina ja ottaa koira jalkojen väliin selälleen makaamaan, ja sitten tassu kerrallaan leikata kynnet. Toki, jos tämä ei ole koiralle tuttu asento, niin ensin täytyy opetella kyseiseen asentoon rentoutuminen.

      Toivottavasti näistä vinkeistä on apua! 🙂

Kommentointi on suljettu.