Julkaistu

Koiran myrkytyksen ensiapu

koiran myrkytys

Koiran myrkytys tarvitsee mahdollisimman nopeaa ensiapua. Koira voi saada myrkytyksen monesta eri paikasta ja monella eri tavalla. Joskus myrkytys sattuu ihmisen huolimattomuuden tai tahattoman toiminnan seurauksena, kun koira pääsee syömään jotakin sopimatonta ihan vain kotioloissakin. Myös yhä useampi viaton koira joutuu myrkytyksen uhriksi.

Ensisijaisen tärkeää olisi laittaa kaikki mahdollisesti koiralle vaarallinen niin varmaan paikkaan, ettei koiran mitenkään ole mahdollista päästä vaarallisiin aineisiin käsiksi. Jos kuitenkin vahinko pääsee tapahtumaan, on kotoa hyvä löytyä koiran myrkytyksen ensiapuun tarvittavat aineet ja välineet.

Koiralle myrkyllisiä annoksia

  • makeuttamaton kaakaojauhe >0,8-1,4 g
  • tumma suklaa (makeutettu) >4 g/kg
  • tumma suklaa (makeuttamaton) >1,4 g/kg
  • maitosuklaa >10-13 g/kg
  • ksylitoli >0,1 g/kg (hypoglykemia), >0,5g/kg (maksatokseminen)
  • ibuprofeiini >(25) 50-125 mg/kg (ruuansulatuskanavaoireet), >175 mg/kg (munuaisvaurio)
  • parasetamoli >75-100 mg/kg
  • etyleeniglykoli noin 1 tl/kg (>4,4-6,6 ml/kg)
  • sipuli >0,5 % koiran painostanikotiini >9-12 mg/kg
  • viinirypäleet ja rusinat: myrkyllinen annos tuntematon ja yksilöllinen

Myrkytys ei aiheuta aina heti oireita ja usein oireiden ilmaannuttua tilanne on jo vakava. Myrkytyksen oireita voivat olla väsymys, apaattisuus tai levottomuus, oksentelu, ripuli, kuolaaminen, tihentynyt hengitys, vaaleat limakalvot sekä erilaiset neurologiset oireet kuten lihastärinä ja sydämen rytmihäiriöt.

Lääkehiili ja vetyperoksidi voivat pelastaa myrkyllistä ainetta syöneen koiran. Eläinlääkärille kannattaa kuitenkin ehdottomasti soittaa, jotta saa tarkan annostuksen ja ohjeet toimimiseen. Päivitä myös koiran ensiapulaukku ajan tasalle.

Koiran oksennuttaminen

Oksennuttamista käytetään joskus koiran myrkytyksen ensiapuna. Oksennuttamisen suhteen on muutamia asioita, jotka on hyvä pitää mielessään. Ensinnäkin, jos koira on syönyt esimerkiksi jotakin terävää, syövyttävää tai muuta, mikä voisi takaisin ylös tullessaan vahingoittaa esimerkiksi koiran ruokatorvea, koiraa ei oksennuteta. On siis tiedettävä varmaksi, mitä koira on syönyt.

Vain täysin tajuissaan olevaa eläintä voi yrittää oksennuttaa. Jos syömisestä on kulunut yli tunti, ei yleensä kannata enää oksennuttaa.

Ennen vanhaan oksennuttamiseen suositeltiin käyttämään suolaa, mutta suola voi itsessään aiheuttaa suuremmat ongelmat, varsinkin, jos oksennuttaminen ei onnistu. Suolaa parempi vaihtoehto on vetyperoksidiliuos.

Ennen oksennuttamista on hyvä syöttää koiralle jotakin puuromaista, pehmeää ruokaa, koska sen on sitten helpompi oksentaa. Jos oksennuttaminen ei onnistu ensimmäisellä yrityksellä, suunnataan eläinlääkäriin. 3% vetyperoksidiliuoksen oikean annostusohjeen saat soittamalla eläinlääkärille.

Lue lisää oksennuttamisesta ja sen ohjeistuksesta

Lääkehiili

Lääkehiiltä voidaan käyttää myrkytyksen hoidossa, muttei silloin kun koiraa halutaan oksennuttaa. Lääkehiili sitoo myrkyllisiä aineita ja auttaa useissa myrkytystilanteissa. Annostuksena on 1-5g/koiran painokilo – varmista annostus kuitenkin eläinlääkärille soittamalla.

Rakeinen lääkehiili voi olla tablettia helpompi vaihtoehto. Rakeet kannattaa liuottaa veteen ja laittaa ruiskuun. Sitten lääkehiili juotetaan koiralle pieninä annoksina ruiskulla ja varotaan, ettei liuos mene henkitorveen.

Puhelinpalvelut (tarkastettu 24.08.2021)

Helsingissä, Espoossa, Kauniaissa ja Kirkkonummessa asuvat kuuluvat Yliopistollisen eläinsairaalan hätäpäivystyspiiriin ja saavat ohjeita ja hoitoa myrkytystapauksissa:

Yliopistollisen eläinsairaalan päivystysnumero: 0600 97411 (auki 16.00-8.00)

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit