Julkaistu

Koiran nenäpunkki: oireet ja hoito

koiran nenapunkki

Koiran nenäpunkki on hämähäkkieläin, joka elää koiran nenäontelossa ja nenän sivuonteloissa. Nenäpunkki aiheuttaa erinäisiä oireita, jotka yleensä liittyvät punkkien liikkumiseen koiran ylähengitysteiden limakalvoilla. Koiran nenäpunkin hoitona toimii eläinlääkäriltä saatava lääke.  Voit lukea punkeista ja borrelioosista sekä kissan ja koiran korvapunkista erillisistä artikkeleistamme.

Mitä koiran nenäpunkki on?

Koiran nenäpunkki, Pneumonyssus (Pneumonyssoides) caninum, on vaalean värinen, 1-1,5 mm pituinen hämähäkkieläin, joka elää koiran nenäontelossa ja nenän sivuonteloissa. Suomessa ensimmäiset varmat havainnot nenäpunkeista on tehty vuonna 1989.

Koiran lisäksi nenäpunkkia on löydetty hopeaketulta, mutta yleisesti ottaen oletetaan nenäpunkin olevan varsin isäntälajikohtainen. Kissoilla ei ole havaittu nenäpunkkitartuntoja.

Miten koiran nenäpunkki tarttuu?

Koiran nenäpunkki tarttuu tiettävästi suoran kontaktin kautta, mutta punkki säilyy myös ympäristössä, ja ympäristön kautta tartunnan saaminen on mahdollista. Viileässä ja kosteassa nenäpunkit pärjäävät isännästä erillään jopa 3 viikon ajan.

Tavallisesti tartunnan saanut koira on yli 3-vuotias ja sen säkäkorkeus on yli 50 cm. Yli 50 cm korkuisilla koirilla on 6,5-kertainen riski saada nenäpunkkitartunta alle 35 cm koiriin verrattuna.

koiran nenapunkki pneumonyssus
Nenäpunkki, Pneumonyssus. Kuva: Agarologiste Lisenssi: CC BY-SA 4 / Alkuperäisestä kuvasta poistettu numerointi ja lähikuva punkin jalasta.

Nenäpunkki diagnoosi on varma silloin, kun punkkeja on nähty koiran kuonossa. Normaalitilanteissa punkit kuitenkin elävät yleensä niin syvällä, ettei niitä juuri ikinä nähdä

 Joskus anestesian eli nukutuksen aikana eläinlääkäri voi huomata nenäpunkkien ulosmarssin. Eläinlääkäri voi myös tutkia koiran nenäonteloita endoskoopin avulla ja täten nähdä punkkeja.

Toinen vaihtoehto on epävarmempi nenäonteloiden huuhtelunäyte. Onteloita huuhdellaan eläinlääkärin toimesta, ja tavoitteena on saada huuhtelunäytteeseen punkkeja. Koska negatiivinen näyte ei kuitenkaan sulje pois tartunnan mahdollisuutta, tätä diagnosointitapaa ei juuri koskaan käytetä.

Ehdottomasti tavallisin tapa diagnostisoida näitä on lääkityskokeilu: koiralle, jolla on tyypilliset oireet, annetaan nenäpunkkilääkitys ja odotetaan loppuuko oireilu.

Nenäpunkkitartunnan oireet

Nenäpunkkitartunta voi aiheuttaa erinäisiä oireita, jotka yleensä liittyvät punkkien liikkumiseen koiran ylähengitysteiden limakalvoilla. Tavallisin oire on niiskutus, ns. ”reverse sneezing” eli sisäänpäin aivastaminen – koira ikään kuin ryystää ilmaa sisään.

Muita oireita voivat olla hajuaistin heikkeneminen, kirkas sierainvuoto, pään ravistelu tai raapiminen, kuonon hankaaminen esimerkiksi sohvaan, kuonoalueen kutina sekä jopa tonsilliitti eli nielurisojentulehdus. Toisinaan oireena voivat olla myös nenäverenvuoto ja nenäontelon tulehdus.

Aina kuitenkaan tartunta ei aiheuta oireita. Jos nenäpunkkien määrä on suuri, koira on nenäpunkeille allerginen tai punkit liikkuvat ahtaammissa paikoissa, ilmenee oireita yleensä enemmän ja vahvempina.

Jos punkkeja on vain muutama, voi olla, että esimerkiksi aivastelukohtauksia tulee vain kerran viikossa, eikä omistaja välttämättä osaa heti kiinnittää asiaan huomiota. Tällaisten asioiden muistamisessa ja ylös kirjaamisessa on hyvä käyttää apuna TassuAvun terveyspäiväkirjaa.

Koiran nenäpunkki: hoito ja lääkitys

koiran nenäpunkki hoito

Koiran nenäpunkin hoitona toimii eläinlääkäriltä saatava lääke. Jos koiralla ilmenee nenäpunkkitartunnalle tyypillisiä oireita, voidaan tehdä hoitokokeilu, vaikkei tartunnasta oltaisi varmoja. Jos hoito ei poista oireita, syy ei luultavasti ollut punkkien.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä uusintatartunnan mahdollisuus, mikäli oireet kuitenkin helpottivat joksikin aikaa lääkityksen jälkeen. Samankaltaisia oireita voivat aiheuttaa esimerkiksi tulehdukset, nenässä oleva vierasesine tai allergia. Näitä muita sairauksia on tietysti hyvä yrittää sulkea pois ennen hoitokokeilun aloittamista.

Kaikki talouden koirat ja läheisessä kontaktissa olleet kaverikoirat tulee lääkitä samalla kertaa. Lääkitys toistetaan eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti, jotta munavaiheessa olleet toukat ehtivät kehittyä ja kehittyneet punkit saadaan sitten häädettyä toiston yhteydessä.

Jos koirasi käy muiden koirien kanssa koirapuistossa tai vaikka agility tms. treeneissä, on ystävällistä ilmoittaa punkkitartunnasta kaikille, jotta kaikki voivat lääkitä koiriaan samanaikaisesti. Muuten saat myös tartunnan takaisin koiraasi heti uudestaan!

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, Eläinlääketieteen lisensiaatti, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

Lähteet

Seppo Saari, Anu Näreaho, Sven Nikander. Elinympäristönä koira – koiran loiset ja loissairaudet. Fennovet Oy 2016.

P. Deplazez ym. Parasitology in veterinary medicine. 2. p. Wageningen Academic Publishers 2016.

Lue lisää punkeista


TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit