Koiran oksennuttaminen voi olla tarpeellista myrkytystilanteessa ja voi pelastaa koiran hengen. Myrkytyksen voivat aiheuttaa esimerkiksi myrkylliset kasvit, ksylitolitabletit ja -purukumi, suklaa tai tulehduskipulääkkeet. Koiran myrkytyksestä voi lukea kattavammin täältä.
Myrkytyksiä hoidetaan pyrkimällä estämään myrkyn imeytyminen ja tarvittaessa hakeutumalla eläinlääkäriin saamaan tehokkaampaa hoitoa.
- Milloin koiran oksennuttaminen on suositeltavaa?
- Koiran oksennuttaminen kotona: vetyperoksidi ja ruokasuola
- Lääkehiili lisäimeytymisen estämiseen
- Yliopistollisen eläinsairaalan päivystysnumero
Milloin koiran oksennuttaminen on suositeltavaa?
Jos koira on syönyt jotakin myrkyllistä, olisi hyvä saada se oksentamaan niin pian kuin mahdollista. Mikäli koira on jo oksentanut itse, ei sitä oksennuteta omistajan toimesta uudelleen. Koiran oksennuttamisen olisi tapahduttava 1-2 tunnin sisällä myrkyn syömisestä. Myöhemmin se ei yleensä ole enää kannattavaa. Esimerkiksi suklaa, purukumi, rusinat/viinirypäleet, luut ja vierasesineet ovat aineita, joita kannattaa oksettuttaa myös silloin, kun syömisestä on kulunut yli 4 tuntia.
Mikäli koira on syönyt jotakin syövyttävää/hapanta/emäksistä tai öljypohjaista ainetta, ei oksennuttamista suositella. Ne voivat aiheuttaa ruokatorven vaurioita ja öljypohjaiset aineet päätyvät helpommin hengitysteihin. Oksennutettavan koiran on oltava myös täysin tajuissaan eikä sillä saa olla hengitysvaikeuksia tai ylähengitysteiden sairauksia.
Ennen oksennuttamista on hyvä syöttää koiralle jotakin puuromaista, pehmeää ruokaa, koska sen on sitten helpompi oksentaa, ja esimerkiksi pillerit tulevat todennäköisemmin ulos. Koira kannattaa syöttää myös siinä tapauksessa, jos se lähdetään oksennuttamaan eläinlääkäriin ja syöttäminen onnistuu hidastamatta eläinlääkäriin pääsyä.
Eläinlääkäri voi oksennuttaa koiran lääkkein. Tarvittaessa eläinlääkäri suorittaa esimerkiksi mahalaukun huuhtelun. Yleensä koiraa myös nesteytetään, jotta myrkyt poistuvat nopeammin virtsan kautta.
HUOM! Oksennuttamalla saadaan maksimissaan 2/3 mahalaukun sisällöstä ulos, joten myrkkyä jää koiran mahalaukkuun.
Koiran oksennuttaminen kotona: vetyperoksidi ja ruokasuola
Oksennutus tehdään kotona kerta-annoksena suun kautta 3% vetyperoksidia 1-3 ml/kg (max 50 ml). Koiran tulisi oksentaa noin 10 minuutin kuluessa. Annostus voidaan tarvittaessa toistaa kerran. Tarkemman ohjeistuksen saat soittamalla eläinlääkärillesi.
Koiran oksennuttamiseen on kotikonstina välillä suositeltu ruokasuolaa, mutta sitä ei enää suositella. Suolalla oksennuttaminen voi aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia, jos oksennuttaminen epäonnistuu. Jos suolaa annetaan isoja määriä, voi se aiheuttaa keskushermostomyrkyllisenä aineena esimerkiksi aivojen turpoamista ja epilepsian kaltaisia kouristuksia.
Mikäli vetyperoksidia ei ole saatavilla eikä eläinlääkärin hoitoon ole mahdollista päästä, koira voidaan yrittää oksennuttaa 1 tl ruokasuolalla kuitenkin koiran koon huomioon ottaen. Pienelle koiralle annetaan vain ¼ tl. Ruokasuola kostutetaan vedellä ja muotoillaan palloksi. Sitten suolapallo asetetaan koiran nieluun, suun takaosaan kielen päälle.
Tarkoitus ei ole, että koira nielee suolapallon vaan että se ennemminkin jää pyörimään nieluun. Varo myös, ettei suolapallo päädy hengitysteihin. Suolalla oksennuttamista ei saa yrittää kahdesti ja mikäli koira ei ensimmäisen yrityksen jälkeen oksenna 10 minuutin sisällä, on syytä suunnata eläinlääkäriin, sillä suola itsessään voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen. Onnistuneen suolaoksetuksen jälkeen koiralle on laitettava runsaasti raikasta vettä saataville.
Koiran oksennuttaminen ja lääkehiili
Oksennuttamalla ei saada kaikkea myrkkyä ulos. Osa myrkystä on voinut jo imeytyä, jolloin koiralle voidaan lisäksi antaa lääkehiiltä. Lääkehiilellä voidaan estää lisäimeytymistä, sillä lääkehiili imee itseensä aineita ja siten estää niiden imeytymisen ruuansulatuskanavasta verenkiertoon. Kuitenkaan esimerkiksi raskasmetallit ja alkoholit kuten ksylitoli eivät imeydy hyvin lääkehiileen.
Lääkehiilen annostus on suun kautta 1-4 g/kg. Syödystä aineesta riippuen lääkehiiltä annetaan toistetusti annoksella 1-2g/kg. Tarkemman ohjeen saat eläinlääkäriltäsi.
Jauhemainen lääkehiili voi olla tablettia helpompi vaihtoehto. Liuota jauhe ja laita seos ruiskuun. Sitten lääkehiili juotetaan koiralle vähän kerrallaan varoen, ettei liuos mene henkitorveen.
HUOM! Lääkehiili imee myös nestettä itseensä, joten koiran nesteensaamisesta on huolehdittava, jottei se kuivu. Mikäli koira on jollakin jatkuvalla lääkityksellä perussairautensa takia, lääkehiilen käytöstä on juteltava eläinlääkärin kanssa, sillä lääkehiili haittaa myös tarpeellisten lääkeaineiden imeytymistä.
Lääkehiiltä ei saa antaa, mikäli koiralla on vakavia hengitysteiden ongelmia, se kärsii nestehukasta, sillä on suolitukos tai sille on tehty vastikään suolistokirurgiaa. Voit varmistaa lääkehiilen sopivuuden koirallesi eläinlääkäriltäsi.
Yliopistollisen eläinsairaalan päivystys (tarkistettu 17.12.2021)
Ota yhteyttä eläinlääkäriisi, jos koiran oksennuttaminen ei onnistu tai koiralla on vakavia oireita. Jos asut Helsingissä, Espoossa, Kauniaissa tai Kirkkonummella, kuulut Yliopistollisen eläinsairaalan päivystysalueeseen ja saat päivystysaikaan apua sieltä:
Yliopistollisen eläinsairaalan päivystysnumero: 0600 97411 (auki 16.00-8.00) 2,03 eur/min+pvm
Kirjoittaja
Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija