
Koiran ripuli voi johtua monesta syystä, kuten taudinaiheuttajista tai muutoksista suolistossa tai ruokavaliossa. Ripuli on keino, jolla taudinaiheuttajat pyrkivät mahdollisimman nopeaan ja laajaan leviämiseen.
Uloste on yksi hyvä mittari koiran terveydentilan seuraamiseksi. Kuten ihmisenkin, on koirien uloste välillä löysää. Varsinainen ripuli on erittäin löysää ulostetta, joka ulostetaan hallitsemattomasti. Hallitsemattomuus erottaa ripulin löysästä ulosteesta.
Mistä koiran ripuli johtuu?
Yleensä ripuli aiheutuu bakteerien toksiinien seurauksena. Muita ripulin taustalla olevia tekijöitä voivat olla myös geneettiset mutaatiot ja hormonaaliset muutokset. Yksittäiset ripulikohtaukset johtuvat usein siitä, että koira on syönyt jotakin sopimatonta, uutta tai pilaantunutta.
Koirat saavat helpolla ripulin ruokavalion muutoksista. Esimerkiksi muutos nappularuuasta raakaruokaan voi johtaa ripuliin. Tämä johtuu siitä, että suolistofloora ei pysty muuttumaan tarpeeksi nopeasti, jolloin suolistossa ei välttämättä ole uuden ruuan sulattamiseen tarvittavia suolistobakteereja.
Koiran ripuli voi aiheutua myös esimerkiksi syöttämällä koiralleen kerralla liian suuren annoksen maksaa: elimistö pyrkii suojelemaan itseään liian suurelta rauta-annokselta, rautamyrkytykseltä, joten suoli tyhjennetään mahdollisimman nopeasti eikä vesi ehdi imeytyä ruokamassasta.
Tarttuvien ripulien taustalla olevat tekijät ovat muutokset ionien kuljetuksessa, solujen välisissä tiiviissä liitoksissa ja virustekijöissä, jotka vaikuttavat suoraan tai välillisesti tulehduksen tai hermoston välittäjäaineiden kautta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ripuli on muuttunutta ionien liikehdintää eli liian suurta eritystä tai liian pientä imeyttämistä suolistosta verenkiertoon. Tästä aiheutuu epätasapaino veden imeytymisessä. Ripulin takia menetetään vettä ja ioneja.
Musta, haiseva ripuli voi aiheutua raudan liikasaannista. Kuolemalta haiseva ripuli taas liittyy usein parvoon. Kun uloste on harmaata, haisevaa ja löysää, taustalla voi olla rasvankäsittelyn ongelma.
Löysän ulosteen taustalla voi olla myös yksinkertaisesti huonosti sulava ruoka, stressi tai esimerkiksi huono sää. Jotkut koirat reagoivat koleaan säähän löysällä ulosteella.
Mitkä ovat koiran ripulin oireet?
Uloste on yksi hyvä mittari koiran ja kissan terveydentilan seuraamiseksi. Siksi eläinlääkärikin kysyy usein, millainen potilaan uloste on ollut. Ulosteen laatu myös kertoo esimerkiksi ruuan sopivuudesta. Ulosteesta arvioidaan kiinteyden ja värin lisäksi haju sekä määrä. Muutoksista voi pitää kirjaa terveyspäiväkirjassa.
Verisen ripulin taustalla on usein suoliston ärtyminen. Kun ulosteessa on tummaa, hyytynyttä verta, se on peräisin ruuansulatuksen alkupuolelta, kun taas kirkas veri on peräisin suoliston loppupäästä; paksusuolesta, peräsuolesta tai jopa peräaukosta.
Kirkas veri ei yleensä ole niin vaarallinen merkki kuin tumma veri. Esimerkiksi madotus saattaa aiheuttaa koiralle muutaman päivän kestävän kirkasta verta sisältävän ulosteen. Tummaa verta ulostavan koiran kanssa kannattaa suunnata eläinlääkärille.

Kuivaa ja kovaa ulostetta voi aiheuttaa esimerkiksi liian suuri määrä luuta, liian vähäinen kuidun määrä, liian vähäinen ruuan määrä tai liian vähäinen nesteensaanti. Kuitu sitoo vettä ulosteeseen, joten jos koiran ruokavaliosta puuttuvat kuidut, saattaa uloste olla kuivaa.
Jos taas koira saa alkujaankin liian vähän ruokaa, sen elimistö yrittää kerätä talteen kaiken mahdollisen ja ulos tulee vain pieniä, kuivia papanoita. Kuivaruualla elävä koira voi juoda liian vähän suhteessa kuivaruuan määrään, jolloin myös uloste on kuivaa.
Jos ulosteessa näkyy riisinjyviä muistuttavia rakenteita tai jopa luikertelevia matoja, koiralla on todennäköisesti sisäloisia ja ne on hoidettava loislääkityksellä. Limainen uloste voi olla merkki madoista tai ärtyneestä suolesta, tulehduksesta tai liian suuresta rasvan määrästä. Liukkaan, kiiltävän ja haisevan ulosteen taustalla on usein juurikin liian suuri rasvan saanti.
Kannattaa huomata, että jos koiran uloste on pitkään löysempää, voivat anaalirauhaset täyttyä ja niiden tyhjentäminen voi olla tarpeen.
Mikä on koiran ripulin hoito?
Koiran ripulin hoitoon on ristiriitaisia neuvoja. Aikaisemmin ripulin hoidoksi suositeltiin paastoa: koiran ravitsemustilasta riippuen paasto voi kestää 1-3 vuorokautta. Tuhtia koiraa voi hyvin paastota kolme vuorokautta, kun taas ylilaihaa koiraa ei voi paastota kuin yhden vuorokauden. Uskottiin, että tässä ajassa suolen nukkakalvo ja immuniteetti uusiutuvat, ja koira voi taas paremmin taistella taudinaiheuttajia vastaan.
Nykyään kuitenkin uskotaan, ettei paasto ole ainoa tai paras ratkaisu: Suoliston pinnan solut saavat ravintonsa suolen sisälöstä, eivät verenkierron kautta. Hyvän suolistoflooran ravintona toimivat prebioottikuidut ja se tuottaa lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka laskevat suolen pH:ta. Näin olosuhteet muuttuvat epäedullisemmiksi patogeeneille eli taudinaiheuttajille.
Paaston seurauksena suoliston pinnan solut näivettyvät ja limakalvo ohenee. Vaikka silminnähtävät oireet (ripuli) poistuvat paaston myötä, todellisuudessa sairaus pitkittyy. Suoliston suojan heikentyessä ja limakalvon ohentuessa suoliston läpäisevyys esimerkiksi allergeeneille kasvaa ja bakteerien translokaation riski kasvaa. Myös verenmyrkytyksen riski kasvaa.
Paastottamisen sijaan kannattaa koiraa ruokkia. Markkinoilla on erilaisia ripulinhoitoon tarkoitettuja ruokia, mutta yleensä toimivaa on antaa koiralle ihan sen omaa, vanhaa tuttua ruokaa pieninä annoksia. Riittävästä nesteiden saamisesta on huolehdittava. Markkinoilla on myös erilaisia ulostetta kiinteyttäviä valmisteita – kuidut sitovat vettä ja kiinteyttävät ulostetta.
Joskus kuulee neuvottavan, että koiralle tulisi antaa helposti sulavaa ruokaa, esim. kanaa ja riisiä. Jos kuitenkaan koira ei ole tottunut syömään kanaa ja riisiä, voi ruuanmuutos aiheuttaa osaltaan ripulia.
Jos ruokavaliovaihdoksen seurauksena koira saa ripulin, täytyy muutos porrastaa. Ruokaa aletaan antamaan vanhan ja uuden ruuan sekoituksena, ja uuden ruuan osuutta kasvatetaan vähitellen. Seuraa koiran ruokintaa esim. ruokapäiväkirjamerkinnöillä.
Jos koiran ripuli on punertavaa tai haisee makealle, ripuli ei lopu, koira on apaattinen ja vain makaa, valittaa tai on hyvin sairaan oloinen, tulee koira viedä heti eläinlääkärille.
Kirjoittaja
Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija
Lähteet
Hodges, K. and Ravinder Gill, R. Infectious diarrhea Cellular
and molecular mechanisms. Gut Microbes 2010 1:1, 4-21
Viswanathan VK, Hodges K, Hecht G. Enteric infection meets intestinal function: how bacterial pathogens cause diarrhoea. Nat Rev Microbiol. 2009 Feb;7(2):110-9. doi: 10.1038/nrmicro2053. Epub 2008 Dec 31. Review
Small Animal Clinical Nutrition, 5. Painos, Michael S. Hand, Mark Morris Institute.