Julkaistu

Koiran rokotukset

koiran rokotukset

Vastuullinen lemmikinomistaja pitää huolen siitä, että koiran rokotukset ovat aina ajan tasalla. Koirat liikkuvat ulkona ahkeraan ja ne voivat saada tartuntoja ihan ilman koirakontaktejakin. Useat tauteja aiheuttavat mikrobit säilyvät tartuntakykyisinä ympäristössä ja koira voi saada tartunnan esimerkiksi metsästä. Koiran rokotukset kannattaa kirjata itselleen muistiin, etteivät ne pääse umpeutumaan. Käytä apuna esimerkiksi TassuApua.

Ensimmäisen kerran koiranpentu tulee rokottaa noin 12 viikon iässä. Tätä ennen pentu voidaan niin sanottua varhaisrokottaa, jos tautipaine on suuri. Ensimmäisellä rokotuskerralla pennulle annetaan niin kutsuttu nelosrokote, joka sisältää rokotteet parvoa, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta sekä kennelyskää vastaan. 16-viikkoisena annetaan nelosrokotteen tehosterokote sekä rabies-rokote. Seuraavan kerran koira rokotetaan vuoden päästä ja jatkossa 1-3 vuoden välein.

Muut kuin kennelyskä rokotteet ovat voimassa yli vuoden ikäisellä koiralla kolme vuotta, mutta kennelyskä aina vain vuoden kerrallaan. Eläinlääkäri merkitsee rokotukset esimerkiksi koiran rekisteritodistukseen, passiin tai erilliseen rokotustodistukseen.

Nykyään on koiranomistajille tarjolla myös erilaisia digitaalisia kirjaustapoja, kuten TassuApu, josta omistaja saa muistutuksen sähköpostiin ennen rokotusten umpeutumista.

Passiin tai muihin virallisiin rokotustodistuksiin tehtävistä rokotemerkinnöistä tulee selvitä käytetty valmiste ja voimassaoloaika. Voimassaoloaikaa seuraamalla omistaja tietää, milloin lemmikki tulee viedä seuraavan kerran rokotettavaksi.

Jotta rokote olisi voimassa ilman varoaikaa, tulee uusi tehosterokote antaa ennen edellisen umpeutumispäivämäärää. Aina ennen kuin koiran kanssa ilmoittautuu esimerkiksi näyttelyyn, kannattaa vielä varmistaa ajoissa, että koiran rokotukset ovat ajan tasalla.

Kennelliiton tapahtumissa noudatettavista rokotusmääräyksistä löydät lisätietoa Kennelliiton ohjeista. Voit myös perehtyä tarkemmin koirien rokotuksiin ja eläintauteihin Ruokaviraston sivuilla.

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit