Julkaistu

Koiran syyhypunkki ja kapi

koiran syyhypunkki

Koiran syyhypunkki on kiusallinen vaiva. Syyhypunkin aiheuttaman kapin oireet ovat yksilöllisiä, mutta tyypillisiä oireita ovat kutina, raapiminen ja sen aiheuttama karvanlähtö. Tartuntaa hoidetaan lääkkeillä, ja koiran elinympäristö puhdistetaan perusteellisesti tartunnan uusimisriskin vähentämiseksi.

Mikä koiran syyhypunkki on? 

mikroskooppisuurennos koiran syyhypunkista
Mikroskooppikuva koiran syyhypunkista. Kuva: Joel Mills / CC BY-SA

Koiran syyhypunkki (Sarcoptes scabei var. canis ja var. vulpis) on pieni hämähäkkieläin, jota ei voi nähdä paljaalla silmällä. Sen elämänkierto tapahtuu ihon pinnalle kaivamissaan tunneleissa. Syyhypunkki kuitenkin selviää myös isäntäeläimen ulkopuolella kosteudesta ja lämpötilasta riippuen. Mitä kosteampaa ja viileämpää on, sen kauemmin ne selviävät. Kuivuus ja kuumuus sen sijaa tappavat punkit muutamassa tunnissa. Naaraspunkki tuottaa munia päivässä 2-4. Lyhimmillään munasta syntyy aikuinen, uusi munia tuottava yksilö kymmenessä vuorokaudessa. Tyypillisesti elämänkierto vie 2-3 viikkoa. 

Miten koiran syyhypunkki tarttuu?

Koira voi saada syyhypunkkitartunnan esimerkiksi ulkoa, hoitovälineiden tai nukkumapaikan kautta. Ulkona tartunnanlähteenä toimivat esimerkiksi supikoirat, mäyrät ja ketut.

Kun kettu tai supikoira on oleillut esimerkiksi pesäkolossaan, säilyvät syyhypunkit hengissä viileässä ja kosteassa ilmassa jopa kolme viikkoa. Jos koira menee syyhypunkkiseen luolaan, voi se saada sieltä tartunnan. Siksi varsinkin luolametsästyksessä käytetyt koirat ovat alttiita kapitartunnalle.

Koira voi saada kapitartunnan myös kieriessään esimerkiksi ketun raadossa. Tämän vuoksi vapaana liikkuvat koirat sekä pihakoirat ovat suuremmassa riskissä saada kapitartunnan.

Kapitartunnan oireet

Kapitartunnan oireet ovat yksilöllisiä. Toiset koirat reagoivat syyhypunkkeihin voimakkaasti, toiset voivat olla kokonaan oireettomia. Kapin tyypillisiä oireita ovat äkillisesti alkanut voimakas kutina, raapiminen ja sen aiheuttama karvanlähtö sekä ruvet ja sekundääriset bakteeritulehdukset. Toisinaan saattaa olla, että koira kutisee erittäin voimakkaasti, mutta muita ihomuutoksia ei havaita.

Tartunnan alkuvaiheelle on tyypillistä nokkosrokkomainen, punainen ja näppyläinen ihottuma varsinkin korvien reunoussa, kyynärpäissä, alavatsan alueella ja kintereiden ihossa. Kun kapitartunta etenee, ihomuutoksia havaitaan koko päässä ja raajoissa. Kun koira raapii itseään, sille tulee usein karvattomia alueita ja verestäviä haavaumia, jotka sitten rupeutuvat.

Oireet alkavat yleensä kahden-kahdeksan viikon päästä tartunnasta. Mikäli koiran iho on huonossa kunnossa tai punkkeja on erittäin paljon, oireet alkavat nopeammin kuin hyväkuntoisessa ihossa. Jos koiralla on ollut jo aiemmin kapitartunta, uusi tartunta voi alkaa oireilemaan tunneissa uuden tartunnan jälkeen. 

kapi koiralla
Kapitartunta koiranpennulla. Kuva: Caroldermoid / CC BY-SA

Kapi tarttuu mieluiten vähäkarvaisille alueille, ja usein koiralla kutisevatkin ensin kuono, korvat, silmän ympärykset, kantapäät, kyynärpäät ja hännän tyvi. Tartunta leviää ja pian koiralle tulee kapille tyypillinen ulkonäkö.

Koiran syyhypunkki: hoito ja lääkitys

Koiran syyhypunkin hoitona käytetään reseptilääkkeitä, jotka määrää eläinlääkäri. Koiran kutina voi hetkellisesti pahentua lääkityksen tappaessa syyhypunkit, sillä kutinan aiheuttaa yliherkkyysreaktio punkkeja kohtaan. Oireita ja hoidon edistymistä voi seurata TassuAvun terveyspäiväkirjan avulla.

Lääkitsemisen lisäksi koiran elinympäristö on puhdistettava tai se saa helposti uuden tartunnan ympäristöstä. Normaaleissa huoneilmaolosuhteissa punkit säilyvät hengissä reilun vuorokauden. Kuivuus ja kuumuus tappavat punkit muutamissa tunneissa, joten esimerkiksi saunaa voi hyödyntää koiran tarvikkeiden puhdistamisessa. Tekstiilit pestään, pinnat puhdistetaan ja myös muut perheen eläimet hoidetaan samalla kertaa.

Mikäli koira on nähnyt lähiaikoina muita koiria, on niiden omistajille aiheellista kertoa löytyneestä kapitartunnasta, jotta he osaavat tarvittaessa hakea koiralleen lääkkeet ja taudin leviäminen saadaan pysäytettyä ajoissa. 

Koiran syyhypunkki voi tarttua myös ihmiseen ja toisinaan kissaan.

Lähteet

Elinympäristönä koira – koiran loiset ja loissairaudet, Seppo Saari, Anu Näreaho, Sven Nikander, Fennovet Oy 2016

Muita artikkeleja punkeista:

koiran sikaripunkki
koiran hilsepunkki
koiran ulkoloiset
koiran nenäpunkki
punkki koiralla, punkin poisto ja koiran borrelioosi
kissan korvapunkki

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit

kissan pitäminen vapaana
koiranpennun sosiaalistaminen
kissa oksentaa
koiran atopia
koiran ihottuma
koira syö ruohoa nurmikolla
kissan koulutus
koiranpennun liikunta
koiranpennun kuivaruoka