Julkaistu

Koiran tukehtuminen – ensiapuohjeet

koiran tukehtuminen

Koiran tukehtuminen vaatii ripeää toimintaa. Jos koira alkaa kakomaan tai muuten vaikuttaa siltä, että jokin tukkii sen hengitysteitä ja koira on tukehtumassa, on ensiavun tarve yleensä välitön. Tällöin jokainen sekunti on tärkeä ja täytyy tietää mitä tehdä. Ensin on syytä vetää syvään henkeä ja pyrkiä rauhoittamaan itsensä. Paniikissa oleva omistaja harvemmin pystyy pelastamaan lemmikkiään. Paniikki myös tarttuu helposti koiraan pahentaen tilannetta edelleen.

Koira saattaa myös kakoa ilman, että sen hengitysteitä on tukkimassa vierasesine, ja esimerkiksi myös kyyn purema tai ampiaisen pistos voivat aiheuttaa hengitysteiden tukkeutumisen, jolloin seuraavista ohjeista ei ole apua. Alla olevat ohjeet on tarkoitettu ensiavuksi koiralle, jonka hengitysteitä tukkii jokin esine, kuten lelu tai luu.

Muista aina suhteuttaa käyttämäsi voima koiran kokoon.

Hengitysteiden tutkiminen

Koiran tukehtuessa koiran suu on saatava auki, jotta nähdään, tukkiiko esimerkiksi luu hengitystiet. Koiran suuta voi yrittää avata puristamalla ylähuulia lujasti hampaita vasten toisella kädellä ja toisella kädellä pitää kiinni alaleuasta. Mikäli näet kurkkuun jumittuneen esineen, koita poistaa se. Ole kuitenkin varovainen. Tukehtumaisillaan oleva koira käyttäytyy arvaamattomasti ja saattaa purra paniikissa. Voit käyttää apunasi esimerkiksi pinsettejä, jos sellaiset ovat kätesi ulottuvilla.

koiran tukehtuminen tukoksen poisto pinseteillä
Jos kurkussa näkyy tukos, yritetään se poistaa. Apuna voi käyttää esimerkiksi pinsettejä, jos ne ovat helposti ulottuvilla.

Ravistelu, taputtelu ja painelu

Mikäli et saa poistettua kurkkuun juuttunutta esinettä käsin, tartu koiraa takajaloista ja nosta koira ylösalaisin, niin että koiran kuono osoittaa kohti maata. Voit yrittää ravistaa koiraa ylös-alas ja sivulta toiselle, jolloin painovoima voi auttaa irrottamaan esineen koiran nielusta.

kun koira tukehtuu voit ravistaa koiraa
Jos jaksat, nosta koiraa takajaloista ja yritä ravistaa koiraa, jolloin painovoima voi auttaa irrottamaan esineen koiran nielusta.

Jos ravistelu ei riitä irrottamaan tukosta, voit lyödä napakasti avokämmenellä koiran selkään lapaluiden väliin. Pidä tällöin koiran takapäätä toisella kädellä ylempänä, jolloin tukos irtoaa helpommin painovoiman avustamana.

koira tukehtuu ensiapu
Vaihtoehtona ravistelulle voit lyödä koiran selkää napakasti avokämmenellä lapaluiden väliin. 

Jos et jaksa nostaa koiraa, aseta se kyljelleen makaamaan kovalle alustalle, kuten lattialle. Jos mahdollista, pyri saamaan koira makaavaan vinolle alustalle niin, että sen etupää on alempana kuin takapää. Tämä tehostaa painovoiman vaikutusta. Sen jälkeen laita kätesi koiran kylkiluiden taakse hännän puolelle ja paina rivakalla pumppaavalla liikkeellä useita kertoja peräkkäin, kunnes koiran hengitysteitä tukkinut esine irtoaa.

koiran tukehtuminen painelu kylkikaaren takaa
Laita kätesi koiran kylkiluiden taakse hännän puolelle ja paina rivakalla pumppaavalla liikkeellä useita kertoja peräkkäin.

Koiran tukehtuminen: Heimlichin ote

Koiran tukehtuessa koiralle voi yrittää tehdä Heimlichin otteen, mutta vain silloin, kun se on ehdottoman tarpeellinen koiran hengen pelastamiseksi – Heimlichin otteella vahingoittaa helposti koiran sisäelimiä liiallisen voimankäytön seurauksena. Kun vaihtoehtona on kuitenkin koiran tukehtuminen, kannattaa myös Heimlichiä yrittää. Muista suhteuttaa voima koiran kokoon.

Heimlichin ote on koiran kanssa käytännössä sama kuin ihmisen Heimlichissä. Koiran seistessä asetu koiran taakse, kumarru ja aseta takakautta kätesi koiran vatsan ympärille. Laita toinen käsi nyrkissä koiran kylkikaaren takapuolelle eli siihen kohtaan, jossa kylkiluut loppuvat. Tartu toisella kädellä nyrkkikäteesi ja nykäise ylös-eteenpäin (kohti koiran päätä) muutamia kertoja, jotta tukos irtoaa koiran hengitysteistä.

koiran tukehtuminen heimlichin ote
Heimlichin ote: Laita toinen käsi nyrkissä koiran kylkikaaren takapuolelle eli siihen kohtaan, jossa kylkiluut loppuvat. Tartu toisella kädellä nyrkkikäteesi ja nykäise ylös-eteenpäin (kohti koiran päätä) muutamia kertoja, jotta tukos irtoaa koiran hengitysteistä.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

Kuvat

Sini Mannila
+ Humaaans Illustration Kit

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit