Julkaistu

Koiran ulostenäytetutkimus loisten varalta

koiran ulostenäytetutkimus

Koiran ulostenäytetutkimuksella selvitetään, onko matolääkitys tarpeellinen ja mikä loinen on kyseessä, jos epäillään loistartuntaa. Ulostenäytteen ottamisessa noudatetaan tiettyjä ohjeita, ja näytteet tulisi toimittaaa tutkittavaksi mahdollisimman nopeasti. Ulostenäytetutkimukseen on olemassa useita eri menetelmiä.

Koiran ulostenäytetutkimuksen tarkoitus

Nykyään koirille ei suositella enää Suomessa rutiininomaisia loislääkityksiä, sillä ne ovat yleensä turhia. Turhat lääkitsemiset aiheuttavat ympäristön saastumista ja lääkeresistenssiä. 

Ulostenäytteentutkimisella selvitetään, onko matolääkitys tarpeellinen, ja mitä matoja lääkityksellä halutaan hoitaa. Ensin ulostetutkimuksia tehdään tiheämpään, mutta niiden ollessa peräkkäin negatiivisia, voidaan tutkimusväliä harventaa. Ulostenäytetutkimus on kuitenkin hyvä tehdä vähintään kerran vuodessa.

Koiran ulostenäytteen ottaminen

Riippuen siitä, mitä loisia halutaan tutkia, koiran ulostetta kerätään peräkkäisiltä 1–3 päivältä. Eläinlääkäri voi myös ottaa näytteen suoraan koiran peräsuolesta ja tutkia ulosteen heti.

Syystä tai toisesta näytteen kuitenkin ottaa yleensä omistaja. Näytteen tulee olla kontaminoitumaton, eli näytteeksi otettava ulosteen osa ei saa olla osunut maahan tai kissanhiekkaan. Ota esimerkiksi lusikalla talteen näytteeksi sopiva, saastumaton osa ulostetta. Jos koiran ulosteessa on nähtävissä loisia tai munia, ne kerätään erilliseksi näytteeksi. 

Riittävä määrä näytettä on noin ruokalusikallinen. Joskus näytteeksi halutaan tietty osa ulostetta, esimerkiksi limainen pinta, riippuen siitä, mitä loisia tutkitaan. Tämä kannattaa selvittää etukäteen eläinlääkäriltä.  

Koiran ulostenäytteen säilyttäminen

Koiran ulostenäytteet tulee säilyttää jääkaappilämpötilassa, eikä niitä tule altistaa kuumuudelle tai pakkaselle. Näyte otetaan aina yksilökohtaisesti eikä esimerkiksi perheen useamman koiran tai kissan näytettä laiteta yhteen.

Näytteet olisi hyvä toimittaa tutkittavaksi mahdollisimman pian. Ei siis kannata kerätä koiran ulostenäytettä loppuviikosta ja toimittaa sitä perjantaina postiin viikonloppua vasten. Omistajan kannattaakin selvittää, tekeekö eläinlääkäriasema tutkimukset paikan päällä vai lähettävätkö he näytteet eteenpäin. Tämä vaikuttaa siihen, minä päivänä näyte tai näytteet kannattaa ottaa.

Omistaja voi myös itse toimittaa ulostenäytteet suoraan laboratorioon. Esimerkiksi Vita Laboratoriot tarjoaa Madoton?-sisäloistutkimuksen, jolla voidaan havaita kissojen ja koirien tavallisimpia sisäloisia.

Koiran ulostenäytetutkimuksen menetelmät

Koiran ulostenäytetutkimus voidaan tehdä usealla erilaisella menetelmällä.  Ulosteesta voidaan esimerkiksi etsiä matojen munia tai antigeenitestin avulla voidaan todeta sisäloistartunta.

Koiralla tai kissalla voi kuitenkin olla loistartunta, joka on niin tuore, ettei lemmikin elimistössä ei ole vielä munia tuottavia aikuismuotoja. Tällöin ei tietenkää loisten munia esiinny ulosteessa. Munia saatetaan erittää jaksoittain tai ne voivat olla sijoittuneet ulosteeseen epätasaisesti, jonka takia ne eivät näy tutkimuksessa. Tämän takia kerätään ulostetta usein useamman päivän ajan. Antigeenitestaus sen sijaan onnistuu tartunnan varhaisemmassakin vaiheessa.

Myös näytteen määrä ja käsittely vaikuttavat tulokseen ja testin herkkyyteen. Jos näyte esimerkiksi jäätyy, testin tulokset eivät ole luotettavia.

Ulostetutkimuksesta on hyvä huomata myös se, että heisimadon munat eivät välttämättä näy siinä: Cyclophyllida-heisimadoille ei ole tarpeeksi herkkää tutkimusmenetelmää ja suurin osa koirilla esiintyvistä heisimadoista kuuluu kyseiseen lahkoon, esimerkiksi koiranheisimato.

Madoton? -sisäloistutkimus ja alennuskoodi

Madoton?-sisäloistutkimus on tarkoitettu terveen aikuisen kissan tai koiran madotustarpeen arvioimiseksi, kun pyritään välttämään perusteettomia rutiininomaisia matolääkityksiä. Jos koiralla tai kissalla on sairauden oireita, esimerkiksi ripuli, on eläinlääkärin syytä arvioida, millä testillä loistilanne olisi parasta selvittää ja tarvitseeko lemmikki muita hoitoja tai tutkimuksia.

Saat 10% alennusta Madoton?- sisäloistutkimuksesta kampanjakoodilla:

tassuapu

Koodi on voimassa toistaiseksi

Lähteet

Elinympäristönä koira – koiran loiset ja loissairaudet. Seppo Saari, Anu Näreaho, Sven Nikander. Fennovet Oy 2016

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, Eläinlääketieteen lisensiaatti, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

Lue lisää loisista

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit