Julkaistu

Koiran uusivuosi – äänipelko ja koiran olon helpottaminen

koiran uusivuosi

Koiran uusivuosi voi olla stressaava. Monet koirat pelkäävät raketteja, ja uusi vuosi on paukkuaran koiran sekä omistajan painajainen. Uusi vuosi kannattaisi viettää ilotulitteiden ulottumattomissa, mutta koska se ei ole aina mahdollista, koiran oloa voidaan helpottaa myös kotona. Uuttavuotta ja pauketta varten kannattaa myös alkaa harjoittelemaan ja totuttautumaan ajoissa.

Koiran uusivuosi ja äänipelko

koiran uusivuosi äänipelko

Äänipelot pahenevat usein iän myötä. Vaikka koiran ensimmäisenä uutenavuotena se olisi nukkunut rauhallisesti koko illan ja yön, toinen uusivuosi saattaa olla kamala kokemus. Pelko voi tulla esiin myös huomattavasti myöhemmin, joten jokaisena uutenavuotena kannattaa olla varautunut siihen, että koiraa alkaa pelottaa. 

Pelko voi näkyä esimerkiksi vapisemisena, vinkumisena, läähättämisenä, kuolaamisena, piiloutumisella tai seuraan hakeutumisella. Koira voi jopa virtsata tai ulostaa pelosta.

Ethän jätä koiraa yksin uudeksi vuodeksi, mutta älä myöskään ota sitä mukaan seuraamaan ilotulitteiden ampumista. 

Myös kissat voivat pelätä pauketta ja tämän artikkelin neuvoja ja ohjeita voi käyttää myös kissojen olon helpottamiseen.

koiran uusivuosi ja kissan äänipelko

Harjoittele koiran kanssa uutta vuotta varten 

Uutta vuotta ja pauketta varten voi harjoitella totuttamalla koiraa paukkeen ääniin. Netti on pullollaan esimerkiksi ilotulitusvideoita, joita voi katsoa ja kuunnella tv:stä, tietokoneelta tai puhelimesta. Aloita ilotulitteiden soittaminen niin pienellä äänenvoimakkuudella, ettei koira reagoi ääniin ollenkaan. Samalla voi myös leikkiä tai ruokkia koiraa, jolloin se alkaa liittämään paukkeen mukaviin asioihin.

Äänenvoimakkuutta nostetaan hiljalleen. Pidä kuitenkin huoli, ettet nosta volyymia niin kovaksi tai liian nopeasti, että koira alkaa pelkäämään. Mikäli koira reagoi, vähennä heti volyymia, ja kiinnitä koiran huomio muualle esimerkiksi leikittämällä sitä.

koiran uusivuosi harjoittelu

Mikäli perheessä on useita ilotulitteiden ääniä pelkääviä koiria, kannattaa harjoittelu tehdä yksi kerrallaan, sillä pelko tarttuu helposti koirasta toiseen. Siedättäminen kestää kuukausia, mutta riittävän harjoittelemisen myötä koiran uusivuosi voi olla merkittävästi rauhallisempi. Mikäli koet, ettet osaa yksin lähteä siedättämään koiraasi, kannattaa ottaa yhteys ongelmakoirakouluttajaan.

Rauhoita ympäristö uutta vuotta varten

Kun äänipelkoisen koiran omistajan pysyy itse hyvin rauhallisena ja näyttää, ettei tilanteessa ole mitään pelättävää, on myös koiran uusivuosi rauhallisempi. Kaikkien perheen ihmisten on syytä käyttäytyä normaalisti, eikä koiran pelkoon tule mennä mukaan. Koiraa ei tule sääliä, mutta sen tukena ollaan. 

Ympäristö kannattaa rauhoittaa ajoissa, jotta koira ei ehdi alkaa pelkäämään. Järjestä koiralle rauhallinen suojapaikka, jonne se voi halutessaan mennä. Ikkunoiden eteen on syytä vetää verhot, jotteivat räiskyvät ilotulitteiden valot näy. Ilotulitteiden ääntä voi peittää esimerkiksi soittamalla musiikkia tai laittamalla television päälle. Myös esimerkiksi pyykinpesukone ja astianpesukone peittävät hyvin allensa pauketta, joten niitäkin kannattaa hyödyntää.

Tarjoa koiralle rauhallista ja mieluisaa tekemistä uudeksi vuodeksi

Voit kokeilla, haluaisiko koirasi syödä esimerkiksi luuta tai herkuilla täytettyjä aktivointileluja. Voit myös tehdä koiran kanssa temppuja ja vaikka opetella jonkin uuden taidon. Myös nenän käyttäminen rauhoittaa koiraa, joten esimerkiksi namien piilotusleikki tai nose work voi auttaa. 

Pureskeleminen on rauhoittavaa toimintaa ja aivotyöskentely tarjoaa koiralle mielekästä tekemistä, jolloin se ei keskity kuuntelemaan ympäristön ääniä yhtä valppaana, ja näin koiran uusivuosi rauhoittuu.

Temppuja löytyy lisää YouTube-kanavaltamme, jossa julkaisemme mm. temppujoulukalenteria joulukuussa 2020.

Feromonit ja muut valmisteet 

Markkinoilla on erilaisia feromonivalmisteita, joilla voidaan luoda koiraa rauhoittava hajumaailma. Koirat elävät hajumaailmassa, joten feromoneja kannattaa ehdottomasti kokeilla. Feromonien käyttö aloitetaan tarpeeksi ajoissa, ei vasta uutena vuotena. Yleensä käyttö suositellaan aloitettavaksi muutamaa viikkoa ennen uutta vuotta.

Feromonivalmisteita on saatavilla on useita erilaisia. Osa kiinnitetään pistorasiaan, osaa suihkutetaan koiran petiin ja pannat laitetaan koiran kaulaan. Voit myös kokeilla, saisiko koirasi avun jostakin ravintolisästä. Esimerkiksi Serene-UM voi auttaa pelokasta koiraa selviytymään uudesta vuodesta edes hieman paremmin. 

Koiran uusivuosi voi rauhoittua painepaidan avulla

Jotkut koirista saavat avun erilaisista painepaidoista tai -sidonnoista. Koira olisi hyvä totuttaa painepaitaan ajoissa, jottei se opi liittämään painetta pelkoon. Lisäksi paine tuntuu koirasta aluksi yleensä oudolta, joten paidan käyttöä on syytä harjoitella rauhassa.

Lääkkeet äänipelkoisille koirille

Mikäli vapaakaupan valmisteista ei ole riittävästi apua, voi eläinlääkäriltä pyytää äänipelkoisille koirille tarkoitettua reseptilääkettä, Sileo-geeliä. Sileo on kehitetty äänien aiheuttaman ahdistuksen ja pelkoreaktion lieventämiseen. Sileo-geeliä ei niellä, vaan se annostellaan koiran ikeniin, josta se imeytyy verenkiertoon. 

Uutena vuotena kannattaa ulkoilla ajoissa

Ulkoilu kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajoittaa hiljaisempaan aikaan. Raketteja saa ampua uutena vuotena klo 18-02. Koirien ulkoilutus kannattaakin tehdä hyvissä ajoin ja varmoin varustein ja sitten taas rakettien ampumisen jälkeen. Ethän pidä lemmikkiäsi vapaana uutena vuotena. Pelästynyt koira saattaa hypätä myös yllättävän korkean aidan yli.

koiran uusivuosi ulkoilu
Ulkoillessa kannattaa koiralle laittaa valjaat ja kaulapanta sekä kaksi hihnaa.

Kaikki eivät kuitenkaan osaa noudattaa rakettien ampumisaikoja, joten uutena vuotena ulos kannattaa suunnata vain varmasti toimivilla varusteilla. Hihnojen lukot ja pantojen soljet kannattaa tarkastaa, jotta voi varmistua niiden kunnosta. Pelästyessään koira saattaa riuhtaista ja varusteiden tulisi kestää se.

Koska useat koirat osaavat kiemurrella itsensä ulos kaulapannasta tai valjaista, koiralle kannattaa laittaa sekä kaulapanta että valjaat ja erilliset hihnat. Näin ollen, mikäli koira pääsee irti toisesta, on se edelleen kytkettynä ja karkaamisriski pienenee. Tuplavarmistus voi tuntua liioitetulta, mutta siitä ei haittaa ja parhaassa tapauksessa se estää lemmikkisi karkaamisen. Kaiken varalta pantaan ja valjaisiin kannattaa kiinnittää oma puhelinnumero.

Jos on mahdollista, kannattaa ajaa lenkille jonnekin rauhalliselle alueelle, sillä taajama-alueilla raketteja paukutellaan satunnaisesti yleensä jo ennen sallittua aikaa. 

Kello 18-02 ei kannata käyttää koiraa ulkona. Koira kyllä pärjää kahdeksan tuntia käymättä ulkona, kun se on ennen sitä lenkkeilytetty hyvin. Mikäli pissalla käyttäminen on aivan pakollista, vie koira ulos ainoastaan tarpeiden teon ajaksi talosi eteen. Muista kiinnittää varusteiden kuntoon huomiota ja laita koiralle valjaat ja kaulapanta sekä kaksi hihnaa.

Huomaathan, että jotkut koirat yhdistävät ilotulitteiden ruudin hajun paukkeeseen ja voivat olla säikkyjä vielä useita päiviä uuden vuoden jälkeen. Karkaaminen on tällöin todennäköisempää kuin normaalisti. 

Pidä ovet ja ikkunat suljettuina uutena vuotena

kissan uusivuosi

Mikäli kuljet itse tai joku perheenjäsenistäsi kulkee ulko-ovista uutena vuotena, kannattaa se toteuttaa varovaisuudella. Normaalisti sisällä pysyvä lemmikki saattaa peloissaan pyrkiä ulos ovesta. Kaikista varminta on sulkea koira toiseen huoneeseen ulko-oven avaamisen ajaksi tai jos se ei ole mahdollista, kytke koira hihnaan siksi aikaa, kun ulko-ovi on auki. Huolehdi myös, että ovi menee kunnolla kiinni, eikä aukea, jos koira hyppää sitä vasten. Jotkut koirat osaavat avata ovia kahvoja painamalla, joten tämäkin kannattaa huomioida.

Myös ikkunat kannattaa tarkastaa, jottei lemmikki karkaa niiden kautta. Muista, että peloissaan koira pystyy hyppäämään yllättävän korkealle, joten edes ”pomminvarma” piha-aitaus ei aina riitä. Kaikista varminta on ulkoiluttaa koira hihnassa myös aidatulla pihalla.

Jos lemmikki karkaa

Kannattaa pelata varman päälle ja ottaa talteen lemmikkisi haju: ota koirasta karvaa ja laita se puhtaaseen purkkiin tai pussiin. Näin, mikäli koirasi karkaa, on etsijäkoiralle haju valmiiksi saatavilla. Mikäli kaikista varotoimista huolimatta koira pääsee karkaamaan, ota yhteys Etsijäkoiraliittoon. He tarjoavat neuvontanumerossa apua ja neuvoa karanneen lemmikin kotiin saamiseen. Lisää voit lukea Etsijäkoiraliiton sivuilta.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit