Julkaistu

Koiran vesihäntä

koiran vesihäntä

Koiran vesihäntä eli koiran akuutti kaudaalinen myopatia (takapään lihassairaus) on kivulias tulehdustila. 

Koiralla on riski saada vesihäntä, kun koira ui kylmässä vedessä tai pitkiä aikoja. Aina ei kuitenkaan vaadita pitkää, tunteja kestävää uimista, vaan joillekin koirille jo kylmä keli, tuuli, lumihangessa peuhaaminen ja/tai vesisade voivat pahimmillaan aiheuttaa vesihännän.

Mistä vesihäntä johtuu?

Kylmyys ja tottumattoman lihaksen rasitus ovat kriittisimmät koiran vesihännän aiheuttajat. Varsinkin työ- ja metsästyskoirarotuisilla koirilla tavataan vesihäntää. 

Vesihännän taustalla on myosiitti eli tulehduksellinen lihastauti. Kun hännän lihakset (varsinkin musculus intertransversii ventralis) ylirasittuvat, on seurauksena iskeeminen vaurio ja vesihäntä.

Tutkimuksissa on myös raportoitu, että vesihännän taustalla on ristiluun ja hännän alueen (sacrococcygeal-alue)  jänteiden ja lihasten tulehdus. Rasitus johtaa turvotukseen ja kun lihaksen päällä on paksu faskia eli lihaskalvo, joka ei jousta, ei lihas pääse laajenemaan ja seuraa verenkierron häiriö.

Koiran vesihäntä – oireet

Vesihäntää sairastavan koiran häntä näyttää ja vaikuttaa halvaantuneelta tai murtuneelta. Häntä ja takapää ovat kosketusarkoja, koira roikottaa häntäänsä ja istuminen voi olla vaikeaa.

Nartuilla voidaan havaita vaikeuksia virtsata. Joskus voi huomata hännän karvojen olevan enemmän pystyssä paikoitellen turvotuksen takia. Kivun takia koira voi olla rauhaton tai jopa aggressiivinen. 

Koiran vesihännän kaltaista oireilua voi aiheuttaa myös esimerkiksi selkäongelmat, anaalirauhasongelmat tai tapaturma, kuten hännän jääminen oven väliin tai hännän heiluessa kova isku johonkin. Jotkut omistajat ovat havainneet nypittävillä koirillaan nypinnänjälkeistä vesihäntämäistä oireilua. 

Koiran vesihäntä – hoito

Ennen vesihännän diagnosointia ja hoitamista on hyvä sulkea pois muut mahdollisuudet, kuten oikea hännän murtuma.

Vesihäntä on yleensä erittäin kipeä, joten tulehduskipulääkitys aiheellinen. Lisäksi hoitona toimivat lämpö ja lepo. Voit esimerkiksi lämmittää kauratyynyn ja asettaa sen koiran hännänjuureen.

Tulehduskipulääkityksen, lämmön ja levon avulla koiran vesihäntä yleensä paranee muutamassa päivässä tai viikon kuluessa.

Vesihännän ehkäiseminen

Jos koiralla on aiemmin ollut vesihäntä, on sen uusiminen todennäköisempää. On kuitenkin olemassa erilaisia keinoja, joilla koiran vesihäntää voi yrittää ehkäistä:

  • Vältetään koiran uittamista varsinkin kylmässä vedessä 
  • Koira, varsinkin häntä, alaselkä ja takajalat, kuivataan nopeasti uimisen/kastumisen jälkeen
  • Puetaan koiralle takki päälle, joka on varmasti riittävän peittävä myös alaselästä ja hännän tyvestä
  • Vältetään suuria lämpötilaeroja, jolloin esimerkiksi saunomisesta nauttivan koiran saunomista rajoitetaan uimisen yhteydessä ja toisinpäin

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

Lisää kesäaiheisia artikkeleja

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit