
Koiranpennun koulutus aloitetaan aikaisin, ja se muodostaa perustan elämään uudessa kodissa. Nanan pennut ovat oppineet jo paljon, mutta taitojen hiominen ja uuden oppiminen jatkuu. Tässä osassa Tuulia kertoo mitä ja miten hän on kasvattajana opettanut pennuille niiden ollessa noin kuuden viikon ikäisiä. Lue myös muut Nanan pennut -sarjan osat.
- Tottelevaisuuskoulutus
- Häkissä oleminen
- Sosialisaatio
- Pöydällä oleminen
- Hihnassa ulkoilu
- Hampaiden harjaus
- Perustottelevaisuus: istu ja odota, luoksetulo, maahan
Viikko 6
Tottelevaisuuskoulutus
Siskoni on harjoitellut pentujen kanssa luoksetuloa, istumista ja maahanmenoa minun ollessa koulussa. Koulutustuokiot ovat menneet kuulemma hyvin. Minulle on tärkeää, että pentujen tottelevaisuuskoulutus aloitetaan jo varhaisessa vaiheessa pentujen ollessa vielä kasvattajan luona. Jokainen pennuista kuitenkin tykkää touhuta, ja on tärkeää opettaa pennuille, että ihmisten kanssa touhuaminen on ihan superkivaa. Lue perustottelevaisuudesta ja istu, tänne ja maahan -käskyjen opettelusta alta lisää.
Koiranpennun koulutus häkissä olemiseen

Olemme myös harjoitelleet kuljetuskopissa olemista ja nyt pentujen pentuaitauksen sisustukseen kuuluu myös kuljetuskoppi, jossa pennut tykkäävät nukkua. Mielestäni on erittäin tärkeä opettaa koira olemaan häkissä rauhallisesti ja siitä nauttien. Meillä kaikki aikuiset koirat ovat mielellään häkissä ja myös nukkuvat siellä ollessaan. Tuon taidon ansiosta pystyn nappaamaan kaikki koirat mukaan suunnatessani treenaamaan ja treenaamaan niiden kanssa yksi kerrallaan kahden muun lepäillessä häkissä. Myös kisapäivinä on helppoa, kun pistän häkin pystyyn ja koirat odottavat rauhassa omaa vuoroaan siellä.
Koiranpennun sosialisaatio

Sijoituksessa oleva vuoden vanha tuontiurokseni Hugo pyörähti meillä käymässä, ja kaikki pennut tekivät innoissaan tuttavuutta Hugon kanssa. Hugo hieman mietti, mitä nämä pienet ja oudolta haisevat karvapallerot ovat, mutta suhtautui erittäin kiltisti pentuihin.
Koiranpennun koulutus pöydällä oloon
Olemme jatkaneet pöydälläoloharjoituksia ja tänään otimme kaikista poseerauspotretit pöydällä. Eniten päänvaivaa aiheutti pitkähäntäinen tyttö, sillä sen mielestä pöydällä oleminen ja herkkujen syöminen oli niin kivaa, että sen häntä heilui tuhatta ja sataa, ja pentu vain pursusi iloa! Onneksi liian iloinen pentu aiheutti vain kuvaamishankaluuksia, ja toki haluan, että pentu ennemmin liian iloinen kuin aristeleva.
Poseerauspotretteja voi käydä katsomassa Nanan pennut sarjan 10. osasta, joka kertoo pentujen luonne-eroista.
Viikko 7
Koiranpennun koulutus hihnaan
Pentujen kanssa on ruvettu ulkoilemaan ja niiden kanssa on harjoiteltu hihnassa kävelemistä. Hihnassa käveleminen sujuu ihmeen hyvin ja olen erittäin tyytyväinen siihen, miten ne suhtautuvat ulkoilemiseen. Ne lähtevät rohkeasti tutkimaan maailmaa, vaikka hakevatkin vielä tukea toisistaan ja ihmisistä. Ensimmäisellä kerralla kaikkia jännitti hieman, mutta ne rentoutuivat pian leikkimään ja riehumaan.
Hampaiden harjaus
Pentujen koulutus jatkuu myös perushoitotoimenpiteiden osalta. Kaikkia hoitotoimenpiteitä harjoitellaan edelleen ja nyt käyttöön on otettu myös sähköhammasharja. Tykkään itse pestä koirieni hampaita sähköhammasharjalla, koska se on nopeampaa eikä koirien tarvitse olla suut ammollaan niin pitkään – meillä pestään koirilta siis hampaiden kaikki pinnat, joten kielenpuoleisten pintojen pesemistä varten koirien täytyy pitää suutaan auki.
Perustottelevaisuus

Pentujen tottelevaisuuskoulutus on hyvä aloittaa varhain. Nanan pentujen kanssa on harjoiteltu aiempien asioiden lisäksi myös istu, tänne ja maahan -käskyjä, koska vaikka koiran kanssa ei tulisikaan harrastaneeksi tokoa, niin tietty perustottelevaisuustaso on hyvä kotikoirallakin olla ja nuorenahan se vitsa on väännettävä.
Istu ja odota
Istuminen ja odottaminen ovat tärkeitä taitoja. Aloitimme koiranpentujen koulutuksen jo joitain viikkoja sitten sillä, että ruuantuloaikaan ruokaa jaettiin vaan niille, joilla oli peppu penkissä ja malttoivat odottaa. Tietenkin ihan ensin pentu oli saatava istumaan ja se onnistuu viisiviikkoisen kanssa ihan samalla lailla kuin isommankin kanssa – namia viedään pennun naaman edessä kohti sen pyllyä päälaen yli. Pentu seuraa namia katsellaan ja tömps, peppu putoaa maahan.
Luoksetulo ja tänne
Koiranpennun koulutuksessa luoksetulonkin alkeet on varsin yksinkertaista opettaa – pentu kyllä tulee ruoan luokse ja seuraa (jahtaa) juoksevia jalkoja – kun tähän yhdistää jonkin äänimerkin ja sanallisen käskyn, luodaan pohjaa luoksetulon kouluttamiseen.
Meillä pennuille naksutetaan kieltä ja huudetaan ”täällä!” ja pian kaikki pennut juoksevat innoissaan kutsujan luokse, ja ne saavat siitä jättisuuret kehut. Pentujen mielestä ihmisen luo juokseminen on ehkä maailman paras asia. Varsinkin Sahra unohti yleensä syödä palkkana tarjotun namin, koska se keskittyi ihmisen pusuttamiseen ja koko takapäänsä heiluttamiseen.
Maahan
Maahanmeno on se näistä kolmesta käskystä yleensä vaikein opettaa. Periaatteessa kouluttajan ei tarvitse kuin vaan laittaa namikäsi maahan ja odottaa koiran tarjoavan maahanmenoa. Käytännössä se ei ole aivan näin yksinkertaista. Pentujen pää ja etujalat kyllä menevät maahan, mutta pylly unohtuu ilmaan ja pentu ei ymmärrä miksi se nami ei tule suuhun, vaan yrittää raapia ja/tai syödä tiensä käden läpi namin luo.
Vitospoika on pennuista se, joka ei yhäkään oikein tätä hommaa osaa, muiden kanssa on tavalla tai toisella saatu iskostettua päähän mitä maahanmeno tarkoittaa. Pääasia kuitenkin, että pennuilla on ollut superhauskaa temppuja opetellessa ja ne selvästi nauttivat ihmisen kanssa touhuamisesta. Pitkähäntäisen tytön häntä heiluu kokoajan ja kyllä ne töpötkin vispaavat.
Keskittymiskyky pennuilla on vielä huono ja ne herpaantuvat helposti. Treenihetket on pidettävä lyhyinä, mutta niitä voi tehdä useita kymmeniä kertoja päivässä. Näin koiranpennun koulutus on kaikille helpompaa ja mielekkäämpää.