Julkaistu

Koiranpennun kuivaruoka ja kuivaruokinnan aloittaminen

koiranpennun kuivaruoka

Koiranpennun kuivaruoka nousee ajankohtaiseksi, kun pennuille syntyy tarve lisäruualle emän maidon lisäksi. Dagsmark lanseerasi uuden penturuoan, Dagsmark Vimpelin, maaliskuussa 2021. TassuApu-tiimin eläinlääketieteen kandidaatti ja koirankasvattaja Tuulian espanjanvesikoira Pietan pennuilla oli kunnia päästä maistelemaan ruokaa ensimmäisten joukossa.

Alta voit lukea Tuulian ajatuksia koiranpentujen raakaruokinnasta sekä Dagsmark Vimpelistä. Vimpeli on maistunut pennuille hyvin, ja lihaan sekoitettuna kupit tyhjenevät alta aikayksikön.

Ennen koiranpennun kuivaruokinnan aloittamista

Espanjanvesikoiran pentu kävelee kohti kameraa koiranpennun kuivaruokapussien edessä.

Pietan maidontuotanto on ollut hyvin runsasta alusta asti ja pennut ovat olleet tyytyväisinä mahat pullollaan. Ne eivät ennen neljän viikon ikää osoittaneet tarvetta lisäruualle, joten ne saivat kasvaa rauhassa maitoruokinnalla. Neljän viikon iässä annettu matolääke kuitenkin maistui pennuille turhan hyvin, joten tuli aika alkaa antaa niille myös kiinteää ruokaa.

Koiranpennun kuivaruokinta alkaa

Osa kasvattajista aloittaa pentujen ruokinnan esimerkiksi maidonvastikkeeseen turvotetulla kuivaruualla. Meillä pentujen ruokinta aloitettiin aluksi jauhelihalla odottaessamme vielä Dagsmarkin penturuokaa saapuvaksi.

Pelkän lihan antamisen jälkeen lähden lisäämään erilaisia ruokia pentujen ruokavalioon sen mukaan, miten niiden mahat reagoivat. Lisäksi pennut saavat alusta alkaen Canius-maitohappobakteerivalmistetta hyvän suolistomikrobiston tukemiseksi.

Jossain kohtaa mukaan otetaan myös kuivaruoka. Koiranpennun kuivaruoka on siitä kätevä, että siitä pentu saa esimerkiksi tarvitsemansa kalsiumin. Kun maidon osuus ruuasta vähenee, on pentujen saatava kalsium muusta ruuasta.

Koiranpennun kuivaruokinta: turvottaako nappulat vai ei?

Pennuilla on puhjennut jo hampaita suuhun aika hyvin, mutta ensimmäiset kerrat ne saivat nappulat turvotettuina. Näin varmistan, että ne saavat riittävästi nestettä. 

Viisi pentua syö alkukeväästä ulkona koiranpennun kuivaruokaa ruokakupeista.

Nappuloilla menee jokunen tunti turvota. Pennut eivät myöskään halunneet syödä niitä yhtä paljoa kuin pelkkää lihaa, ja sotkinkin lopulta lihat ja turvotetut nappulat yhteen. Näin pennut saavat maistuvaa ja ravitsevaa ruokaa.

Pennut pääsivät pian maistelemaan nappuloita myös turvottamattomina, jolloin niiden pienet naskalihampaat pääsivät hommiin. Nappulakoko on juuri hyvä näille parikiloisille pennuille. Ne joutuvat vähän pureskelemaan nappuloita, eivätkä vain niele niitä kokonaisina. Ruuan maistuvuus parani, kun aloin tarjoamaan sitä kuivana.

Dagsmark Vimpeli on puhdas ja kotimainen valinta

Koiranpentu istuu Dagsmark Vimpeli -koiranruokapussien edessä.

Dagsmarkin penturuuan hyvät puolet ovat kotimaisuus ja sitä kautta puhtaus ja ympäristöystävällisyys. Ruuan sisällysluettelo on myös miellyttävän lyhyt eikä siihen ole tungettu kaiken maailman yrttejä.

Meillä koirat saavat normaalisti kuivaruokaa ja sen kylkeen lihaa – koirat ovat niin sanotulla 50:50 ruokinnalla. Tällä varmistan niin ruuan maittavuuden, nesteensaamisen, kuin riittävän määrän proteiinia. Lihansyöjänä koiran pääasiallisen ravinnon tulee olla lihaa.

Heille, joille ruuan alkuperä, kotimaisuus ja puhtaus ovat tärkeitä asioita, Dagsmarkin penturuoka on oiva valinta. Sitä voi syöttää pennulle ilman huolta suurista antibiootti- tai torjunta-ainejäämistä, jotka ovat riski jo muualta Euroopasta peräisin olevissa ruuissa. Dagsmark Vimpelillä pennut saavat turvallisesti kasvaa kotimaisella ruualla.

Meillä kriteerit koiranpennun kuivaruualle ovat vehnättömyys yhden koiramme allergian takia, maissittomuus sen sulamattomuuden ja ilmavaivojen takia sekä palkokasvittomuus myöskin ilmavaivojen ja kasviperäisellä proteiinilla nostetun proteiinipitoisuuden takia. Näiden kriteerien valossa Dagsmark Vimpeli sopii myös meille oivasti penturuuaksi.

Espanjanvesikoirapentu istuu koiranpennun kuivaruokapussien edessä katsoen ujosti kohti kameraa.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

Lue lisää pentuaiheisia artikkeleja

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit