Julkaistu

Koiranpennun liikunta

koiranpennun liikunta

Koiranpennun liikunta on tärkeää pennun kasvuaikana optimaalisen kehityksen kannalta. Sen tavoitteena on harjoittaa pennun kehonhallintaa ja kehittää fyysistä kehitystä tukevia järjestelmiä.

Espanjanvesikoira Pipsa aloitti jumppaamisen jo ennen luovutusikää pentuesisarustensa tapaan ja jatkaa jumppaamista läpi koko elämänsä. Luovutusikäisen Pipsan kanssa alettiin tekemään Aniforman pentujumppaa, jonka avulla tuetaan turvallisesti pennun kehitystä terveeksi aikuiseksi koiraksi.

Koiranpennun liikunta kehittää fysiikkaa

Koiranpennun liikunta

Koiran fysiikan lähtökohdat määräävät perimä, rakenne, kasvuympäristö, ravinto sekä toimintakyky ja harjoittelu. Perimään vaikuttavat koiran rotu ja geenien tuomat ominaisuudet. Rakenteeltaan toiset rodut ovat ketterämpiä tai nopeampia ja toiset voimakkaita. Tietyt asiat ovat määrättyinä jo pennun syntymähetkellä, mutta harjoittelun avulla heikkouksia voidaan parantaa ja vahvuuksista tehdä vielä parempia.

Terve ja kestävä tuki- ja liikuntaelimistö ovat rakenteellisia osatekijöitä koiran fysiikassa. Koiran kasvuympäristön tulisi olla kehittävä ja vammautumista ehkäisevä. Jos pennun liikkumista rajoitetaan liikaa, kehitys ei toteudu oikein ja riskit vammautumiselle ja kasvuhäiriöille kasvavat. Liikunta ei myöskään saa olla liian yksipuoleista tai ylikuormittavaa. Monipuolisuus on avainasemassa kehonhallinnan kehittymisessä.

Fysiikkaa voidaan parantaa ja pennun kehitystä tukea säännöllisellä, oikein kohdistetulla ja turvallisella koiranpennun liikunnalla. Liikunnan lisäksi ruokinnan on oltava kunnossa. Pennun on saatava ravinnostaan kasvun tueksi riittävästi eläinperäistä proteiinia, kivennäis- ja hivenaineita sekä energiaa. Lihominen on erittäin haitallista kasvavalle pennulle, ja ylipaino esimerkiksi lisää nivelten kasvuhäiriöiden riskiä. 

Miksi koiranpennun liikunta on tärkeää?

Koiranpennun liikunnan ja pentujumpan tavoitteena on harjoittaa pennun kehonhallintaa ja kehittää fyysistä kehitystä tukevia järjestelmiä. Liikunnan  ja jumppaamisen avulla pentu oppii alusta asti tiedostamaan eri kehonosansa ja käyttämään niitä hallitusti. 

Koiranpentu kävelee cavaletti-esteiden yli.
Cavaletti-harjoituksen avulla pennun hahmotuskyky paranee, ja pentu oppii ylittämään esteet kolauttamatta jalkojaan niihin.

Koiranpentu kasvaa huimaa vauhtia, ja pennun on tärkeää oppia hallitsemaan kehoaan. Jotta sen tuki- ja liikuntaelimistö sekä hermosto kehittyisivät optimaalisesti, täytyy näitä järjestelmiä haastaa säännöllisesti.

Kehonhallinta ehkäisee vammojen ja kehityshäiriöiden syntymistä. Jumppaaminen on helppo keino tarjota pennun elimistölle turvallisia haasteita ja kuormittaa sen tuki- ja liikuntaelimistöä oikein.

Jumppaamisen lisäksi pennun on tärkeää päästä liikkumaan turvallisessa ympäristössä vapaasti. Esimerkiksi metsä on loistava paikka kehonhallinnan harjoittamiseen. Siellä ympäristö on vaihtelevaa ja metsä tarjoaa erilaiset olosuhteet kotitreeneihin verrattuna. Myös jumppaliikkeitä voidaan tehdä metsässä, eikä tällöin välineiden puute muodostu esteeksi jumppaamiselle. 

Koiranpentu seisoo kannon takana, etutassut kannon päällä.
Esimerkiksi kantojen avulla voidaan harjoitella etujalkojen asettamista korokkeelle ja korokkeen ympäri pyörimistä. 

Sen lisäksi, että koiranpennun liikunta aktivoi ja kehittää pennun kehoa, se toimii hyvänä tapana purkaa pennun energiaa sekä vahvistaa omistajan ja koiran välistä suhdetta. Jumppasessiot kestävät pennun kanssa muutamia minuutteja ja niitä voidaan tehdä vaikka päivittäin. 

Kaksi koiraa nukkuu vierekkäin.
Jumpan jälkeen on hyvä käpertyä nukkumaan kaverin viereen.

Pipsan mielestä jumppaaminen on hauskaa yhdessä tekemistä

Pipsa on pienestä pitäen saanut harjoitella jumppatyynyillä seisomista ja niiden päälle menemistä, sillä Tuulia on laittanut pennuille jo pentupesään jumppatyynyjä tutkittavaksi. Näin pennut ovat tottuneet tallustelemaan jumppatyynyillä alusta asti, ja Pipsan kanssa jumppaamisen harjoittelu oli helppo aloittaa.

Koiranpennun liikunta hetki tasapainotyynyllä seisoen.
Pipsan sisko harjoittelemassa neljäviikkoisena tasapainotyynyllä seisomista tuettuna.

Pipsan kanssa on harjoiteltu helppoja jumppajuttuja siitä asti, kun se alkoi kävelemään neljällä jalalla: etutassujen asettamista tyynylle, takatassujen asettamista tyynylle ja kaikkien tassujen asettamista samaan aikaan tyynylle. Jo pelkästään tasapainotyynyn päällä seisominen aktivoi nuoren pennun lihaksistoa ja haastaa sitä. 

Koiranpennun liikunta: Aniforman pentujumppa

Pian kuitenkin on hyvä vaikeuttaa harjoittelua pelkästä jumppatyynyllä seisomisesta muihin harjoitteisiin, ja Pipsa ja Tuulia lähtivätkin jumppaamaan Aniforman pentujumppa-materiaalien avulla. Pipsa rakastaa ruokaa ja yhdessä tekemistä, joten jumppaaminen on sen mielestä päivän kohokohta.

Koiranpentu seisoo etutassut yhdellä jumppatyynyllä ja takatassut toisella.
Kymmenviikkoinen Pipsa kokeilemassa uusia jumppatyynyjä emänsä Pietan kanssa.

Aniforman materiaalit koiranpennun liikunnasta ovat kattavat ja jumppaharjoitteita on useita. Useissa harjoitteissa on myös muutama versio, joiden avulla pentu saadaan opetettua jumppaamisen saloihin ja sitten jumpattua vaikeampien harjoitteiden avulla pennun kehonhallinnan kehittyessä. Ohjeet ovat selkeät ja videot helpottavat harjoitteiden hahmottamista. 

Harjoitteisiin kuuluu esimerkiksi etu- ja takajalkojen asettaminen tyynyn päälle. Tämä on Pipsan mielestä superhauskaa ja helppoa hommaa.

Koiranpentu seisoo etutassut jumppatyynyllä ja kurkottaa eteenpäin kohti ihmisen kättä.
Kun pentu osaa asettaa etutassunsa jumppatyynyn päälle, voidaan alkaa tekemään harjoitteita kuten eteenpäin kurottamista.

Pennun jumppaamisessa on hyvä muistaa jumpata koko kehoa sekä tarjota pennulle tarpeeksi lepohetkiä. Nuori pentu ei jaksa jumpata kauaa, joten toistoja tehdään vain vähän. Toisinaan pentu saattaa olla liian innokas ja esimerkiksi ravaamisen sijaa hyppiä jumppaesteiden yli, ja tällöin omistajan on rauhoitettava pentua ja ohjattava jumppaamaan rauhallisesti ja oikeanlaisilla liikemalleilla.

Koiranpentu hyppää cavaletti-esteen yli.
Pipsan mielestä cavaletti-esteiden yli voisi hyppiä, mutta se ei ole tarkoitus. Pennun tulisi kävellä tai ravata esteiden yli. Esteet tulee siksi sijoittaa tarpeeksi matalalle.

Aniforman verkkokaupasta saat ostettua eläinfysioterapeutin suunnitteleman pentujumpan, joka sisältää kirjallisen teoriaosuuden ja ohjeet jumppaharjoitteisiin sekä esimerkkivideot harjoitteiden suorittamiseen. Niiden avulla pääsee hyvin liikkeelle pennun jumppaamisen kanssa.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, Eläinlääketieteen lisensiaatti, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

Lähteet

Teksti pohjautuu Aniforma 2021, Elina Nuutinen, Pentujumppa -verkko-ohjaukseen

Lue lisää pentuaiheisia artikkeleja

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit