Koiranpennun sosiaalistaminen ja opettaminen yhteiskunnan kansalaiseksi on erittäin tärkeä tehtävä. Pentu saa elämälleen alun kasvattajalla, mutta työ ei ole suinkaan vielä valmis siinä kohtaa.
Koiranpennun sosiaalistamisessa on hyvä pitää mielessä se, että pentu voi tottua vain asiaan, joka on sille neutraali tai positiivinen. Kaikki harjoittelu tulisikin pitää niin helppona, ettei pennun tarvitse pelätä.
Koiranpennun koulutuksesta voi lukea lisää myös täältä.
- Kasvattajan rooli
- Koiranpennun sosiaalistamiskausi
- Sosiaalista paljon, mutta laatu korvaa määrää
- Ääniin totuttaminen
- Koiranpennun sosiaalistamisen muistilista
- Ideoita sosiaalistamisen ja pentuarjen avuksi
Valitse kasvattaja, joka panostaa pentujen sosiaalistamiseen
Kasvattajalla on usein pentueellinen pentuja samaan aikaan, eikä koiranpennun sosiaalistamisessa päästä vasta kuin alkuun. Kasvattajalta on hyvä kysyä, mihin pentua on jo totutettu ja onko rodulla jotain erityisiä asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Usein kasvattajat pyrkivät esimerkiksi totuttamaan pentuja jo käsittelyyn ja vieraisiin ihmisiin, mutta niitäkin on erittäin tärkeä jatkaa uudessa kodissa. Pentu kannattaa ottaa kasvattajalta, joka näkee vaivaa kasvattiensa sosiaalistamiseen, sillä iso osa pennun sosiaalistamiskaudesta kuluu kasvattajan luona.
Koiranpennun sosiaalistamiskausi
Varsinainen koiranpennun sosiaalistamiskausi alkaa loppumaan pennun ollessa suunnilleen kolmen kuukauden ikäinen, mutta vuoden ikäiseksi se omaksuu hyvin asioita, ja sosiaalistamista tuleekin ehdottomasti jatkaa vielä pennun täytettyä kolme kuukautta.
Ensimmäisten kolmen elinkuukautensa aikana pennun olisi kuitenkin hyvä kohdata kaikki asiat, mitkä se tulee elämässään kohtaamaan ja joihin sen olisi hyvä tottua. Muutama ensimmäinen viikko, jotka pentu viettää uudessa kodissaan, määrittelevät pitkälti, miten hyvän sosiaalistamisen pentu saa.
Sosiaalista paljon, mutta laatu korvaa määrää
Koiranpennun sosiaalistamista kannattaa tehdä paljon, mutta mielessä on pidettävä se, että pentu ei jaksa kovin paljoa kerrallaan. Sylissä tai jaloissa nukkuvan pennun kanssa voi kuitenkin hyvin esimerkiksi istahtaa juna-asemalle hetkeksi.
Pennun ei aina tarvitse aktiivisesti olla tekemässä mitään, vaan sen on erittäin hyvä oppia nukkumaan ja olemaan rauhassa myös rauhattomimmissa paikoissa ja ihmisvilinässä.
Sosiaalistamisessa laatu korvaa määrää. Pennun on parempi tavata muutama pentuystävällinen vieraskoira kuin laumallinen vihaisia koiria.
Varsinkin neljän kuukauden ikään asti pentua kannattaa vaalia kaikelta pahalta ja mahdollisuuksien mukaan aina vuoden ikäiseksi asti. Varhaisen elämän aikaiset negatiiviset kokemukset vaikuttavat koko koiran loppuikään.
Koiranpennun sosiaalistaminen: ääniin totuttaminen
Erilaisia ääniä voi soittaa esimerkiksi Youtubesta leikin tiimellyksessä ja jättää soimaan, kun pentu nukahtaa. TV:n katsominen hieman normaalia kovemmalla äänellä on myös hyvä tapa totuttaa koiraa erilaisiin ääniin.
Älä jätä pentua yksin totuttaessasi sitä ääniin. Soita aina ääniä niin, ettei pentu koskaan pelkää. Aloita matalalla volyymilla ja nosta sitä hiljalleen.
Jos pentu säikähtää (mitä pitäisi jo lähtökohtaisesti välttää), laske hieman volyymiä tai sammuta ääni ja esimerkiksi leiki pennun kanssa, jotta äänet jäävät taka-alalle. Mikäli perheen muut koirat pelkäävät ääniä, tulee ne pitää erillisessä tilassa pennusta, jottei pentu matki vanhempia koiria ja ala sen takia pelkäämään.
Uutta vuotta varten on hyvä soittaa ilotulitusten ääniä ja lisäksi ukkosen ääniä. Muita ääniä ovat esimerkiksi:
- rautatieaseman mölinä
- rakennustyömaa
- erilaiset koneet
- erilaiset soittimet (piano, rummut, kitara…)
- eläinten äänet
- erilaiset kellot (ovikello, pyörän kello…)
- lentokone
- hälytysajoneuvot ja ajoneuvojen peruutuspiippaukset
- oven pamaus
- puhelin
- fööni
- palohälytin
- vauvan itku
- pilli
- taputus
- laukaukset
- imuri
- kolahdukset ja kilinät
Koiranpennun sosiaalistaminen – lista
Koiranpennun sosiaalistamisessa on hyvä pyrkiä totuttamaan pentu kaikkiin tilanteisiin, joita se tulee elämänsä aikana kohtaamaan. Alta löydät listan, johon on koottu laaja kattaus erilaisia sosiaalistamiskohteita.
- liikennevälineet: kulkeminen + ääni + näkeminen (juna, metro, raitiovaunu, auto, bussi, traktori…)
- kuljetuskopissa oleminen
- harjaaminen
- peseminen
- vesi: peseminen, lätäköt, (uiminen)
- pukeminen: vaatteet ja panta
- tossujen käyttäminen
- pöydälle nostaminen ja siinä makaaminen
- hampaiden katsominen ja peseminen
- korvien ja muiden osien tutkiminen
- hoitotoimenpiteet
- tassuihin ja varpaisiin koskeminen sekä tassujen pyyhkiminen
- selälleen ja kyljelleen kääntäminen sekä sylissä pitäminen
- eri ikäiset ja näköiset ihmiset
- eri tavoilla liikkuvat ihmiset (pyöräilijät, rullaluistelijat, hiihtäjät, rullalautailijat, lastenrattaita työntävät, mopoilijat, sauvakävelijät, ratsastajat…)
- muut eläinlajit
- vieraiden ihmisten suorittama käsittely (hampaiden katsominen, korvien tutkiminen, tassujen koskeminen…)
- erilaiset alustat (ritilät, pelti, erilaiset portaat, liukkaat lattiat…) – muista olla varovainen, ettei pentu loukkaa itseään!
- hissillä kulkeminen
- erilaiset kulkuväylät (alikulkukäytävät, sillat…)
- juna-asema
- erilaiset ympäristöt (kaupunki, metsä, pelto…)
- kodinkoneet
- vieraissa paikoissa käyminen
- vilkkuvat valot
- lepattavat asiat, kuten muovipussi puskassa, vaatteet pyykkinarulla ja sateenvarjon avaaminen
- ruuan ja lelujen jakaminen
- yksinolo
Koiranpennun sosiaalistaminen – ideoita pentuarjen avuksi
TassuApu apuna pentuarjessa
TassuApu-palvelussa onnistuu esimerkiksi treenikirjanpito sekä hoitotoimien ylöskirjaaminen. Voit kirjata TassuApuun mitä olette jo pennun kanssa ehtineet tekemään ja miten se sujui. Merkintöjen avulla voit tarkistaa, mitä asioita kannattaa vielä treenata.
Koiranpennun koulutuksesta voi lukea tarkemmin erillisestä artikkelistamme.
Käsittelyharjoitteluun apua match show:sta
Vaikkei näyttelyistä muuten olisikaan kiinnostunut, kannattaa pennun kanssa käydä pyörähtämässä muutamissa match show -kilpailuissa, niin pentu pääsee hulinan keskelle ja harjoittelemaan vieraiden käsittelyssä olemista ja käyttäytymistä häiriön alla.
Noudata ammattilaisten vinkkejä pentuarjessa
TassuAvun yhteistyökumppani, Pawsiteam on koonnut loistavan blogisarjan pentujen kouluttamiseen ja pentuarkeen liittyen. Jokaisen pennunomistajan kannattaa lukaista Pentufaktoja-kirjoitukset ajatuksen kanssa.
Kirjoittaja
Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija