Julkaistu

Matkalla lemmikin kanssa

koiran kanssa matkustus

Kun omistajat suuntaavat lomalle, eivät kaikki halua jättää lemmikkiänsä hoitoon. Samoin näyttelyihin ja kilpailuihin osallistuvat matkustavat paljon Suomen rajojen ulkopuolella. Kun lemmikki halutaan viedä Suomesta ulkomailla, on useita asioita otettava huomioon.

Rokotus- ja terveysvaatimukset tarkistettava ensimmäisinä

Ensimmäinen ja kenties merkittävin asia, joka lemmikin kanssa matkustamisessa on otettava huomioon, on rokotusvaatimukset sekä muut lemmikin terveyttä koskevat säännöt niin Suomesta ulkomaille lähdettäessä kuin palattaessa Suomeen. Lemmikille on hyvä hankkia EU:n lemmikkieläinpassi, johon rokotus- ja terveystiedot merkitään.

EU-passi toimii myös lemmikin tunnistusdokumenttina. Passin myöntää eläinlääkäri siinä vaiheessa, kun lemmikki on tunnistusmerkitty ja saanut rabies-rokotuksen. Ajantasaisimmat tiedot matkustamisesta EU:n sisä-ja ulkopuolella löytyvät Ruokaviraston sivuilta. Näiden ohjeiden lisäksi on syytä myös tutusta kohdemaan vaatimuksiin ja sääntöihin paikallisten viranomaisten lähteistä.

Auto, laiva, lentokone: kulkuneuvoja on monia

Auto on monilla ehkä pääasiallinen kulkuneuvo lemmikin kanssa matkustettaessa. Laivamatka yhdistyy näppärästi useisiin maihin autolla matkustettaessa. Suomesta on useita laivareittejä esimerkiksi Ruotsiin, Viroon, Saksaan, Tanskaan sekä Englantiin. Lemmikit voidaan yleensä ottaa mukaan laivan hyttiin, mutta jo matkaa varattaessa on syytä tarkistaa ne ehdot, millä lemmikkiä voi laivassa kuljettaa.

Lemmikistä on tarpeen ilmoittaa matkavarausta tehdessä, koska yleensä lemmikin kuljetukselle on tehtävä omat maksulliset varaukset laivapaikasta. Artikkelin lopussa on linkkejä eri laivayhtiöiden lemmikkien kanssa matkustamista kertoviin sivuihin.

Ehdottomasti nopeimmin niin Euroopan sisä- ja ulkopuolisiin kohteisiin pääsee lentokoneella. Tämä onkin jo hieman mutkikkaampi matkustusmuoto, sillä se, miten lemmikki matkustaa koneessa riippuu esimerkiksi lentoyhtiöstä, lemmikin koosta, iästä, kunnosta sekä välilaskuista tai koneen vaihdoista.

Tärkeintä lentokoneella matkustamisessa on varata matka tarpeeksi ajoissa ja selvittää lentoyhtiökohtaiset säännöt. Pääasiassa pienet, alle 8 kiloa painavat lemmikit, saavat matkustaa omistajan kanssa matkustamossa. Näitä lemmikkipaikkoja on kuitenkin lentoyhtiöillä hyvin rajatusti, joten suosittuina matkustusajankohtina ne saattavat olla kaikki jo varattuja. Isommat lemmikit, useimmiten koirat, kuljetetaan kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n hyväksymässä kuljetuslaatikossa. Lentoyhtiöillä on tarkat mitat siihen, kuinka suuri kuljetuslaatikko eri kokoisille lemmikeille tarvitaan.

Varsinkin silloin, kun matkaan sisältyy välilasku tai koneen vaihto kannattaa sujuvuuden kannalta pyrkiä käyttämään koko matkustusreitillä samaa lentoyhtiötä. Arvostettu suomalainen kasvattaja ja ulkomuototuomari Juha Kares, jonka omille koirille sekä kasvateille on kertynyt jo tuhansia lentomatkoja, kertoo blogissaan kokeneensa Finnair, Lufthansa ja KLM lentoyhtiöt luotettavimmiksi. Samoin hän suosii välilasku- ja vaihtokenttinä Amsterdamia ja Frankfurttia. Hänen bloginsa lentomatkustamisesta koiran kanssa löytyy täältä.

Majapaikalla ja ruualla on merkitystä

Hotelleilla ja muilla majoitusliikkeillä on hyvin erilaisia käytäntöjä lemmikkeihin suhtautumisessa. Joihinkin hotelleihin ei lemmikeitä hyväksytä ollenkaan ja toiset taas toivottavat ne avosylin vastaan. On siis tärkeää varausta tehdessä mainita mukana matkustavasta lemmikistä ja selvittää myös etukäteen se, mitä lemmikin majoittuminen maksaa. Useimmat lemmikit hyväksyvät hotellit velottavat vähintään siivousmaksun lemmikin kanssa majoituttaessa. Tämä maksu voi olla pahimmillaan muutamia kymmeniä euroja majoittumisvuorokaudessa per lemmikki. Pidemmällä matkalla tästä kertyy jo suurehko summa.

Majapaikan sijainnissa kannattaa tutustua etukäteen siihen, onko lähistöllä ulkoilutukseen sopiva puisto tai muu vastaava. Aivan suuren kaupungin keskustassa sopivimmat ulkoilutusmahdollisuudet saattavat olla monen kadun päässä ja on kurjaa kulkea aivan kaupungin vilinässä vaikkapa koiran kanssa.

On myös hyvä miettiä jo etukäteen sitä, mitä lemmikki reissatessaan syö. Ruuan vaihtamiseen liittyvät vatsavaivat ovat kurjia kesken matkan. Mukaan kannattaa siis pakata riittävä määrän lemmikin omaa ruokaa. On myös hyvä selvittää saako kyseistä ruokaa matkakohteesta helposti, vaikka aivan siltä varalta, että matka jostain syystä pitkittyy.

Lopuksi

Matkustettaessa lemmikin kanssa kannattaa pohtia myös sitä, kuinka lemmikki suhtautuu reissaamiseen. Jos esimerkiksi koira ei ole ollut paljon oman pihan ja tuttujen lenkkireittien ulkopuolella, se saattaa kokea matkustamisen erittäin stressaavana. Joten siis suunnitellessa matkustamista ulkomaille, kannattaa lemmikkiä totuttaa jo etukäteen erilaisiin tilanteisiin ja olosuhteisiin. Näin matkaaminen on miellyttävää sekä omistajalle että lemmikille.

Hyviä reissuja toivottaen,

TassuApu-tiimi

Linkkejä laivayhtiöiden sivuille (päivitetty 29.05.2019):

https://www.vikingline.fi/valitse-matka/hyva-tietaa/lemmikkielaimet/

https://www.tallinksilja.fi/lemmikkielaimen-kanssa-matkustaminen

https://www.eckeroline.fi/lemmikit

https://www.finnlines.com/fi/laivamatkat/hyva-tietaa/lemmikkielaimet

Linkkejä lentoyhtiöiden sivuille (päivitetty 29.05.2019):

https://www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage/pets

https://www.klm.com/travel/fi_fi/prepare_for_travel/travel_planning/pets/index.htm

https://www.norwegian.com/fi/matkusta-kanssamme/matkatavarat/matkustaminen-lemmikkien-kanssa/

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit