Julkaistu

Miksi kissa yskii? – Syitä kissan yskimiseen

kissa yskii

Kun kissa yskii, voi taustalla olla useat tekijät kuten astma, loiset, kissaflunssa tai keuhkoputkentulehdus. Yskiminen voi myös näyttää siltä, että kissa yrittää oksentaa tai yökkiä. Kissan yskä voi myös olla hönkimistä, mitä omistaja ei miellä yskäksi.

Kissan yskiessä kannattaa kiinnittää huomiota myös mahdollisiin muihin oireisiin kuten syökö kissa normaalisti, onko sen rasituksensietokyky alentunut, onko painossa muutoksia ja onko kissa virkeä.

Loiset kissan yskimisen syynä

Loisista yskimistä aiheuttaa esimerkiksi kissoilla yleinen suolinkainen. Suolinkaisen elämän kiertoon kuuluu toukkien vaellus suolistosta maksaan ja keuhkoihin. Keuhkoissa olevat toukat aiheuttavat yskimistä, jonka ansiosta toukat nousevat keuhkoista nieluun ja pääsevät kissan niellessä takaisin suolistoon. Myös keuhkomato voi aiheuttaa kissalla yskimistä. 

Hengitystietulehdukset

Kissojen ylempien hengitysteiden tulehdusten, kissaflunssien, taustalla on lähes aina kissan herpesvirus-1 (FHV1) ja/tai kissan calicivirus/kalikivirus (FCV). Yskimisen lisäksi flunssan oireita ovat aivastelu sekä sierain- ja silmävuoto. Oireina saattavat olla myös oksentelu tai ripuli sekä kuume.

Yleensä virusflunssa on lieväoireinen, mutta pennulla, vanhalla tai muuten heikkokuntoisella yksilöllä flunssa voi olla jopa kohtalokas. Kissaflunssia ehkäistään rokottamalla.

Herpes- ja koronavirusten lisäksi hengitystieoireita, kuten yskimistä, voivat aiheuttaa myös muut virukset, joiden aiheuttamat pääoireet ovat kuitenkin muualla elimistössä. Tällaisia viruksia ovat esimerkiksi pox-virus, FIP, FIV ja FelV.

Virusten lisäksi yskimisen taustalla saattaa olla bakteereiden aiheuttama hengitystietulehdus. Kissoilla hengitystietulehduksia aiheuttaa esimerkiksi klamydia-bakteeri (Chlamydia psittaci).

Kissa yskii astman seurauksena

Yksi tavallisimmista syistä kissan yskimiseen on astma eli allerginen bronkiitti. Astmaan liittyvät usein myös hengitysvaikeudet, mutta tyypillisin oire on yskiminen.

Aluksi yskimistä esiintyy yleensä vähemmän ja vain rasituksen yhteydessä, mutta ajan kanssa tilanne pahentuu ja kissa yskii joskus myös levossa. Astman takia kissa tyypillisesti yskii kaula suoraksi eteenpäin venytettynä. Omistaja voi myös kuulla kissan hengitysäänten vinkuvan.

Jos astmahoito saadaan aloitettua tarpeeksi aikaisin, kissan tila saattaa palautua jopa lähes ennalleen.

Sydänvika kissan yskimisen syynä

Myös keuhkoihin kertyvä neste esimerkiksi sydänvian seurauksena voi aiheuttaa sen, että kissa yskii. Yskiminen ei kuitenkaan ole kissoilla yleinen sydänvian oire toisin kuin koirilla. Varsinkin, jos kyseessä on tuontikissa tai kissa on käynyt ulkomailla, kannattaa pitää mielessä myös sydänmatotartunnan mahdollisuus.

Kun kissa yskii – muut syyt

Kasvaimet voivat aiheuttaa yskimistä ja muutoksia kissan hengityksessä, kuten myös traumat.

Aina yskimisen taustalla ei ole mikään sairaus. Ulkoilman viiletessä ja sisälämmityskauden alkaessa kissan limakalvot voivat kuivua ja kissa saattaa alkaa yskimään. 

Kissan hengitysteihin on myös saattanut päätyä vierasesine, kuten heinä, joka ärsyttää ja aiheuttaa yskimistä. Myös karvapallot voivat aiheuttaa yskimistä.

Myös pölisevämmät tai hajustetut kissanhiekat voivat ärsyttää lemmikin hengitysteitä ja aiheuttaa yskimistä, kuten myös esimerkiksi hengitetty savu tai muut ärsyttävät kaasut.

Tarvittaessa hakeudu yskivän kissan kanssa eläinlääkäriin

Jos kissan hengitys on vaikeutunutta, yskiminen on runsasta eli kissa yskii pidempiä aikoja kerrallaan tai useampia kertoja päivässä, kissa oireilee myös muuten tai lievä yskiminen jatkuu pidempään, kannattaa hakeutua eläinlääkärille selvittämään yskimisen syy.

Jos kissa hengittää suu auki, läähättää, on kyseessä yleensä akuutimpi tarve eläinlääkäriin hakeutumiselle. Toisin kuin koiralle, kissalle läähättäminen ei ole tyypillistä normaalitilanteissa.

Myös jos huomaat kissan kielen tai ikenien sinertävän yskiessä, vie kissa viivytyksettä eläinlääkäriin hoidettavaksi.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit