Koira nuolee itseään ja esimerkiksi ihmistä useasta syystä. Koiralle on luontaista pestä ja siistiä turkkiaan nuolemalla. Sen sijaan esimerkiksi huulten nuoleminen voi olla merkki kivusta tai stressistä, se voi olla rauhoittava ele tai kieliä ruuansulatuskanavan ongelmasta kuten närästyksestä.
Nuolemisen ei tule olla jatkuvaa, vaan jatkuva, jopa pakonomainen nuoleminen on yleensä merkki siitä, että jotakin on vialla.
Jos runsas nuoleminen alkaa yllättäen, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa, näkyykö kyseisessä kohdassa esimerkiksi haava, vierasesine kuten piikki tai kivi, tai punkki. Liialliseen nuolemiseen kannattaa puuttua heti ennen kuin siitä tulee opittu tapa tai se aiheuttaa muita ongelmia, kuten ihotulehduksen.
- Stressi tai rauhoittava ele
- Tylsyys
- Kipu
- Närästys
- Kutina
- Täydet anaalirauhaset
- Opittu tapa
- Miksi koira nuolee ihmistä?
Stressin aiheuttama nuoleminen ja nuoleminen rauhoittavana eleenä
Nuolemalla huuliaan koira viestii, että sitä hieman ahdistaa ja se yrittää rauhoittaa tilannetta. Toisaalta koira voi esimerkiksi purkaa turhautumistaan ja stressiään tassujen nuolemiseen, jolloin kyseessä on sijaistoiminto.
Koira nuolee itseään tylsyyden takia
Toisinaan koira nuolee itseään sen takia, ettei sillä ole muutakaan tekemistä. Tällöin kannattaa tarkastella koiran elinympäristöä ja arkirutiineja – onhan koiralle tarjolla tarpeeksi virikkeitä ja hyviä tapoja purkaa energiaansa?
Tylsyyden aiheuttama nuoleminen johtaa edelleen muihin ongelmiin, sillä iho ärtyy ja voi jopa tulehtua. Nuolemisen ja syljen aiheuttama kosteus jää helposti muhimaan esimerkiksi varvasväleihin, jolloin bakteereille ja hiivoille on tarjolla otolliset kasvuolosuhteet, ja itseään toistava kierre onkin valmis. Tämän takia nuolemiseen kannattaa puuttua heti ja selvittää sen taustalla oleva tekijä tai tekijät.
Koira nuolee kivun takia
Kun koira nuolee yhtä tiettyä kohtaa, se voi olla merkki kivusta. Kohdassa saattaa olla ihovaurio, esim. tikku tai naarmu. Nyrjähdys tai lihasrevähdys voivat myös aiheuttaa tietyn kohdan nuolemista, kuten myös nivelrikko.
Koira ei aina nuole juuri kipeää kohtaa. Esimerkiksi lonkkanivelen nivelrikko voi säteillä tassuun ja koira nuoleekin tassuaan. Vaikka kipu tuntuukin niskassa, selässä tai muualla, koirat voivat myös nuolla etutassuja, koska ne ovat sopivasti kielen ulottuvilla ja liiallinen liikuttaminen saattaa pahentaa kipua.
Koirat yrittävät piilottaa kipuaan mahdollisimman hyvin ja pitkään. Lisääntyneen nuolemisen seurauksena kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin mahdollisiin kivun aiheuttamiin merkkeihin. TassuAvun koiran kipumittari HCPI tarjoaa koiranomistajalle hyvän työkalun oman koiransa kroonisen eli jatkuvan kivun arvioimiseen ja seurantaan.
Närästys
Närästys aiheuttaa usein huulten lipomista ja erilaisten pintojen nuolemista. Koira saattaa myös nieleskellä, maiskutella ja syödä heinää. Myös muut ruuansulatuskanavan sairaudet voivat aiheuttaa nuoleskelua.
Kutina
Jos koira vaikuttaa nuolevan enemmän itseään kauttaaltaan, se saattaa olla merkki kutinasta. Kutinaa voivat aiheuttaa useat tekijät kuten kuiva iho, ulkoloiset, atopia, ruoka-aineallergia tai tulehdus.
Mikäli kutina vaikuttaa kohdistuvan peräaukon ympärille, kutinan taustalla saattavat olla sisäloiset ja ulostenäytetutkimusta kannattaa harkita.
Lisää kutinasta ja raapimisesta voit lukea täältä.
Täydet anaalirauhaset
Kun koira yrittää nuolla peräaukkonsa ympäristöä, on mahdollista, että sen anaalirauhaset ovat täynnä tai tulehtuneet. Usein koira yrittää tyhjentää anaalirauhasiaan itse nuolemalla tai esimerkiksi vetämällä takapuoltaan pitkin lattiaa tai mattoa.
Koiran nuoleminen voi olla opittu tapa
Nuoleminen saattaa olla myös opittu tapa. Otetaan esimerkkitapaus: koiralla on virtsakiviä. Kun se alkaa leikkimään tai riehumaan, kivet liikkuvat sen rakossa ja aiheuttavat kipua ja epämiellyttävän tunteen. Niinpä koira alkaa nuolemaan alavatsan aluetta.
Tätä jatkuu jonkin aikaa ennen kuin omistaja ymmärtää nuolemisen johtuvan kivusta ja vie koiransa eläinlääkäriin. Kun virtsakivet saadaan hoidettua pois, saattaa koira edelleen leikkimisen jälkeen nuolla itseään, sillä se on oppinut, että leikkiminen aiheuttaa epämiellyttävän tunteen.
Samalla tavalla tylsyyden aiheuttama tassujen nuoleminen ja pureskeleminen jää helposti päälle ja koira palaa pienestäkin ärsykkeestä vanhoihin tapoihinsa.
Miksi koira nuolee ihmistä?
Koira saattaa nuolla ihmistä useista syistä. Se saattaa haluta huomiota tai hellyyttä. Nuoleminen on myös tapa osoittaa hellyyttä, kiintymystä sekä alistumista. Toisaalta ihminen voi yksinkertaisesti maistua hyvältä esimerkiksi hikisen treenin tai rasvauksen jäljiltä.
Eläinlääketieteen tohtori Anna Hielm-Björkman huomauttaa, että ihmisen ihon hien suurempi suolapitoisuus voi saada lisäsuolaa tarvitsevan koiran nuolemaan omistajaansa.
Koiran ei kuitenkaan kannata antaa nuolla esimerkiksi ihmisen kasvoja tai haavoja, sillä koiran suussa elää monia bakteereita, joista osa voi olla ihmisen terveydelle hyvinkin haitallisia taudinaiheuttajia.
Hysteriaan ei kuitenkaan ole tarvetta, sillä elämme muutenkin taudinaiheuttaja bakteerien kansoittamassa ympäristössä. Koiran pusu voi antaa enemmän mielihyvää kuin mitä on riskejä – maalaisjärkeä kannattaa aina käyttää.
Mikä avuksi jos koira nuolee?
CBD-öljy voi olla hyödyllinen apu koirille, jotka nuolevat itseään liikaa stressin, kivun tai kutinan vuoksi. Kannabidioli (CBD) on hamppukasvista peräisin oleva myrkytön yhdiste, joka tunnetaan rauhoittavista, kipua lievittävistä ja tulehdusta vähentävistä vaikutuksistaan.
CBD-öljyn hyödyt koirien liialliseen nuolemiseen:
- Anti-inflammatoriset vaikutukset: Vähentää tulehdusta, joka voi syntyä jatkuvasta nuolemisesta ja ärsytyksestä.
- Kivunlievitys: Auttaa vähentämään nuolemisesta johtuvaa kipua ja epämukavuutta.
- Ahdistuksen lievitys: Rauhoittaa koiran hermostoa, mikä vähentää stressiä ja ahdistusta, jotka usein johtavat liialliseen nuolemiseen.
- Rentoutuminen: Edistää koiran yleistä rentoutumista, mikä voi auttaa rauhoittamaan itsensä nuolemista.
Voit ostaa CBD-öljyä koirallesi Naturecanilta ja hyödyntää koodin TASSUAPU20 saadaksesi 20% alennuksen tilauksestasi.
Tilaa nyt ja anna koirallesi helpotusta!
Kirjoittaja
Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija