
Rekisteröity rotukoira tai -kissa – mitä hyötyä on rekisteröidyn lemmikin hankinnasta? Yksi tärkeimpiä valintoja lemmikin omistajana on uuden perheenjäsenen valitseminen. Tällöin on mietittävä millaisen koiran tai kissan haluaa jopa seuraavan 20 vuoden ajaksi sekä millaista kasvatustoimintaa haluaa tukea – mitä ostat, sitä tuet.
Tämä on erittäin tärkeää pitää mielessä varsinkin silloin, kun pienet karvaiset tassut tepastelevat edessä ja nappisilmät tuijottavat suloisesti. Lemmikin ostopäätöstä ei voi tehdä vain sydämellä, vaan järki on pidettävä mukana. Pelkän pennun ihanuuden ei saa antaa sokaista, vaan myös muihin tekijöihin tulee kiinnittää huomiota.
Rotukoiran tai rotukissan rekisteröimättömyydelle ei ole olemassa yhtäkään hyvää syytä. Rekisteröinti on tärkeä osa vastuullista kasvattamista.
- Rekisteröinnin tärkeys
- Rekisteröimättömyyden syyt
- Rekisteröinnin muut hyödyt
- Rekisteröity koira
- Rekisteröity kissa
- Kasvattajan valinta
Rotukoiran tai -kissan rekisteröinnin tärkeys
Usein kuulee kysyttävän, että miksi ostaa rekisteröity rotukoira tai -kissa, varsinkin jos siitä on tulossa vain kotikoira tai -kissa, eikä haluta käydä esimerkiksi näyttelyissä. Rekisteröimättömän lemmikin saa vielä halvemmallakin kuin rekisteröidyn.
Rekisteröimätön, niin sanotusti paperiton lemmikki, on suoraan rinnastettavissa sekarotuiseen – tällöin mikään ei takaa puhdasrotuisuutta. Ostaessaan rekisteröimättömän lemmikin ostaja ottaa suuremman riskin kuin rekisteröidyn lemmikin ostaessaan.
Rekisteripaperista on muutakin iloa kuin oikeus osallistua näyttelyihin. Rekisterikirja kertoo koiran tai kissan suvusta ja perimästä sekä niiden oikeellisuudesta. Toki myös rekisterikirjoja voidaan väärentää, mutta riski on pienempi kuin paperittomalla lemmikillä. Kun tunnetaan perimää ja eläimen taustoja, on helpompi arvioida sen terveysriskejä.
Jokaisella rodulla on omat sairautensa ja niiden ilmenemiseen on suuri riski ilman asianmukaista kontrollia. Jos ostaa paperittoman kissan tai koiran, ei saa varmaa tietoa pennun sukutaustoista ja vanhempien sekä muiden sukulaisten asianmukaisista terveystutkimuksista.
Paperit eivät takaa tervettä pentua, mutta ne ovat edes jonkinlainen tae vastuullisesta kasvattamisesta. Muihin vastuullisen kasvattamisen periaatteisiin voit tutustua esimerkiksi Kennelliiton sivuilla.
Rekisteröimättömyyden syyt
Syitä rekisteröimättömyydelle on useita. Vanhemmilta voi puuttua rekisteröintiin vaadittuja terveystutkimuksia, niiden tulokset voivat olla liian huonoja, emän pennutusväli voi olla liian lyhyt, emä voi olla liian vanha tai jompikumpi tai molemmat vanhemmista ovat rekisteröimättömiä. Kyseessä saattaa olla myös salakuljetettu tai varastettu eläin. Voi myös olla, että kasvattaja on rekisteröimiskiellossa esimerkiksi eläinsuojelulain vastaisen toiminnan takia.
Aina voi sattua vahinkoja, ja sen myös Kennelliitto tiedostaa. Kasvattajalla on tietyin ehdoin mahdollista laittaa pentue EJ-rekisteriin eli Ei jalostukseen -rekisteriin. Vastuullinen kasvattaja saa siis kerran vahinkopentueensa rekisteröityä.
Rekisteröinnin muut hyödyt

Rekisteröinti on tärkeä keino pentutehtailun vastustamisessa. Se kertoo siitä, että kasvattaja kantaa kortensa kekoon rodun hyvinvoinnin suhteen.
Vaikka rekisteröimätön kissa tai koira on ostohetkellä halvempi ostos, pidemmällä aikavälillä se voi tulla huomattavasti kalliimmaksi. Huonolla tuurilla eläinlääkärikuluihin menee moninkertaisesti ostohinnan verran rahaa.
Rekisteröinti vaikuttaa myös vakuutukseen, sillä rekisteröimätön eläimen arvo on pienempi ja tarjolla olevat vakuutukset erilaisia. Vastuullinen kasvattaja on kasvattinsa omistajan tukena ja hänellä on tietyt korvausvelvollisuudet, jos kasvatilla tulee terveysongelmia.
Rekisteröimättömän kissan tai koiran kasvattaja sen sijaan voi hävitä kuin tuhka tuuleen rahan vaihdettua omistajaa. He harvemmin kantavat vastuutaan enää pennun luovutuksen jälkeen.
Rekisteröity koira
Rekisteröinti kertoo siitä, että koiranpennun vanhemmat ja pentue täyttävät rodun PEVISA:n vaatimukset sekä mahdolliset muut rotukohtaiset ehdot. PEVISA, eli perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma, voi vaadittujen terveystutkimuksien ja terveystulosten lisäksi sisältää astutuksen ikärajoja ja/tai rajoituksia jälkeläismäärille.
Suomen Kennelliitolla on myös kaikkia koirarotuja koskevia rekisteröimisehtoja, joilla pyritään asettamaan rajat terveyteen liittyvissä asioissa. Lue ehdoista tarkemmin Kennelliiton sivuilta: PEVISA ja muut rekisteröintiin vaikuttavat ehdot, Pentueen rekisteröinti, PEVISA-ohje (PDF) ja PEVISA-sääntö (PDF).
Rekisteröity kissa
Myös kissojen rekisteröinnin edellytyksenä on erilaisia terveysvaatimuksia ja ehtoja pentueiden astutusväleille. Tietyillä kissaroduilla on käytössä geenitestejä, joiden avulla ehkäistään ja estetään kyseisten tautien ilmeneminen pennuilla. Rotukohtaisista vaatimuksista voit lukea Suomen Kissaliiton sivuilta.
Rekisteröity rotukoira tai -kissa: kasvattajan valinta

Vaikka olisi ostamassa rekisteröityä pentua, ei rekisteröinti siltikään takaa, että kasvattaja on kunnollinen ja ajattelee rodun parasta. Varsinkin suosittujen rotujen piireissä mukaan mahtuu kasvattajia, jotka teettävät pentuja rahankiilto silmissä ja omaa etua tavoitellen.
Rotukoiran ostajana kannattaa tutustua rodun JTO:hon eli jalostuksen tavoiteohjelmaan. Sen avulla voi mahdollisesti hieman kriittisemmin lähteä etsimään sopivaa kasvattajaa, ja juuri itselle sopivaa pentuetta ja pentua.
Rotukissaa ostaessa tulee kiinnittää huomiota myös siihen, että kasvattaja ei ole pelkästään tehnyt pakollisia terveystutkimuksia vaan myös suositellut terveystutkimukset, kuten FIV- ja FelV-testit.
Kissan ja koiranpennun voi rekisteröidä vain ja ainoastaan kasvattaja. Mikäli kasvattaja sanoo, että pennun ostaja voi halutessaan rekisteröidä ostamisen jälkeen oman kissansa, ei kasvattajalla ole puhtaat jauhot pussissa, sillä väite on valheellinen. Tuontikoiran rekisteröinnistä Suomen Kennelliittoon vastaa koiranomistaja, mutta koira tulee olla rekisteröity kasvattajan toimesta jo FCI-hyväksyttyyn rekisteriin.
Älä osta pentua, jonka emää ja kasvukotia et ole päässyt näkemään paikan päälle. Tutustu myös kasvattajaan!
Rotukoiran tai rotukissan rekisteröimättömyydelle ei ole olemassa yhtäkään hyvää syytä. Yleensä taustalla on terveysvaatimusten kiertäminen. Rekisteröinti on erittäin tärkeä osa vastuullista kasvattamista.
Kirjoittaja
Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija