Julkaistu

Punkki koiralla: punkin poisto, paras punkkikarkote ja koiran borrelioosi

punkki koiralla

Punkki on koirille yleinen riesa keväästä myöhään syksyyn. Koiran turkki ja iho tulisi käydä läpi päivittäin ja poistaa löytyneet punkit. Koiran punkkien ehkäisyyn ja karkottamiseen on olemassa useita eri tapoja, on sitten kyse luonnollisista karkotteista tai punkkimyrkyistä. Kiinnittynyt punkki voi aiheuttaa koiran borrelioosia, jonka diagnosointi ja hoito on hankalaa. Voit lukea kissan ja koiran korvapunkista erillisestä artikkelistamme.

Punkin poisto koiralta eläinlääkärin ohjeilla 

Punkit eli puutiaiset (Ixodes ricinus) lähtevät liikkeelle, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa yli viiteen asteeseen. Punkkikausi alkaa täten noin huhtikuussa ja voi jatkua jopa marraskuuhun. Tänä vuonna (2020) punkkeja alkoi näkyä jo helmikuussa! Punkki ei kestä hyvin kuumaa ja kuivuutta, vaan viihtyy kosteammissa paikoissa. Koiranomistajien pitäisi käydä koiran turkki ja iho läpi päivittäin ja poistaa löytyneet punkit. 

Alta löytyvällä videolla eläinlääketieteen kandidaatti Tuulia Aherikko opastaa, miten punkin poisto koiralta tehdään.

Koiran punkkien karkotus 

Koiranomistajille puutiaiset ovat tuttu näky ja niiden karkottamiseen on markkinoilla useita valmisteita. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi iholle laitettavat paikallisliuokset, pannat ja nieltävät tabletit. Kussakin vaihtoehdossa on hyviä ja huonoja puolia. Mikäli perheessä on myös kissoja, tulee omistajan tarkistaa, ettei käytetty valmiste ole kissoille myrkyllinen.

Paikallisliuokset

Paikallisliuokset voivat toimia karkottimina, mutta niiden puutiaisia tappava teho perustuu yleensä siihen, että liuoksen myrkyt leviävät koiran verenkierron kautta ihoon tai suoraan ihon pinnalta ihon ja turkin rasvakerrokseen. Kun punkki kiinnittyy koiraan, se imee verta ja sen mukana myrkkyä, minkä seurauksena punkki kuolee. Liuosten huono puoli on uimisen ja pesemisen mahdollinen heikentävä vaikutus. Lisäksi osa liuoksista on myrkyllisiä kissoille, joten jos perheessä on sekä kissoja että koiria, omistajan on oltava erittäin tarkkana valitessaan valmistetta. 

Nieltävät tabletit

Nieltävien tablettien vaikutus perustuu siihen, että niiden myrkyt menevät koiran verenkiertoon, josta sitten vertaimevä punkki saa myrkkyä ja kuolee. Tableteilla ei ole karkottavaa vaikutusta, eivätkä ne siten torju kaikkia punkkien levittämiä tauteja. Tabletteja on saatavilla eri vaikutusajoilla. Vaikutusaika on yleensä pakkausselosteen mukaan 1 tai 3 kuukautta. 

Punkkipannat

Punkkipantojen teho voi perustua karkottavaan ja/tai tappavaan vaikutukseen pannasta riippuen. Tappava aine, joka vapautuu pannasta, on usein erittäin myrkyllinen myös vesistön pieneliöille, mistä syystä useimmat pannat pitäisi aina poistaa ennen kuin koira menee luonnonvesiin uimaan tai rannoille leikkimään. Markkinoilla on myös luonnonmukaisempia pantoja.

Eläinlääkärin suositukset koiran punkkien ehkäisemiseen

punkki koiralla punkin poisto koiralta

Luonnollisemmat vaihtoehdot

Eläinlääketieteen tohtori ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman on nykyään suositellut punkkien ehkäisemiseen sekä hoitoon luonnollisempia vaihtoehtoja, sillä ne ovat vaarattomia myös muulle luonnolle. Ne eivät myöskään pääse vahingoittamaan luontoa kaatopaikalle päädyttyään.

Monet vannovat esimerkiksi valkosipulipannan tehoon. Luonnonpannat toimivat erittämällä hajua karkottavasti, eli punkit eivät halua tulla lähelle. Panta ei haise pahalle vaikka niin voisi ajatella. Luonnonpannat eivät myöskään tapa ketään eikä mitään.

Punkkimyrkky

Jos punkkeja on hyvin paljon ja tuntee tarvitsevansa rajumpia otteita, suosittelee Hielm-Björkman tablettina olevaa punkkimyrkkyä, sillä se antaa kolmen kuukauden suojan. Harvempi hoito ja tablettimuoto tarkoittaa myös vähemmän luontoon päätyviä lääkejäämiä, kun pakkauksia on vähemmän eikä niihin jää lääkettä. Hielm-Björkman ei ole myöskään kuullut, että punkkimyrkkyä erittyisi koiran virtsan tai ulosteen mukana ympäristöön niin, että se olisi vaaraksi vesistön pieneliöille.

Punkkimyrkky on myös varsin hyvin siedetty, eikä hänen mukaansa eläinlääkäreiden keskuudessa ole liikkunut kauhutarinoita siitä, miten punkkimyrkky olisi ollut vaaraksi koirille. Kuitenkin haittavaikutukset ovat mahdollisia. Esimerkiksi pikkukoirat ovat joskus saaneet kutinakohtauksia heti liuoksen laiton jälkeen, kun käytössä on ollut niskaan laitettava lääke. Tällöin koiria on jouduttu pesemään lukuisia kertoja peräjälkeen, jotta vaikutus on saatu riittävän lieväksi. 

Ohjenuoraksi Hielm-Björkman sanoisi, että käyttöön otetaan vain niin kova myrkky kuin on tarpeen – silloin sammakoilla, mehiläisillä ja koko luonnolla on hyvä olla tulevaisuudessakin.

Koiran borrelioosi

koiran borrelioosi

Punkit levittävät tauteja, kuten borrelioosia. Borrelioosin toinen nimi on Lymen tauti. Borrelioosin aiheuttaa Borrelia-suvun bakteerit, Suomessa yleensä Borrelia burgdorferi. Bakteerit siirtyvät koiraan tai ihmiseen punkin syljen mukana. Punkkeja on nyt Suomessa ennätysmäärä, sillä metsäeläimet kuten kauriit ja peurat ovat lisääntyneet valtavasti viimeisten 10 vuoden aikana. Kaikki punkit eivät kuitenkaan kanna tartuntaa. Punkit, joilla borrelia-infektio, sietävät paremmin kuivuutta, joten kuivassa selviytyviltä punkeilta on todennäköisempää saada borrelioosi.

Koiran borrelioosin ehkäiseminen

Jotta borrelioosi voi tarttua koiraan, punkin on oltava ollut kiinnittyneenä noin 48 tuntia. Tartunnan ehkäisemiseksi on tärkeää estää punkkeja kiinnittymästä koiraan. Koiran turkki ja iho kannattaa käydä läpi päivittäin ja poistaa löytyneet punkit. 

Jos punkki on jo kiinnittynyt, voi tartuntaa ehkäistä irrottamalla kiinnittyneen punkin mahdollisimman pian. Myös punkkia irroittaessa täytyy olla nopea, sillä punkki saattaa uhattuna tyhjentää imuputkensa, ja samalla huuhdella ulos borrelioosibakteerit uhriinsa.

Koiran borrelioosin oireet

Borrelioosin oireet ovat moninaisia, diagnosointi hankalaa ja hoitaminen usein vaikeaa. Borrelioosidiagnoosi voidaan tehdä oireiden ja vasta-ainetestin perusteella. Yleensä kuitenkaan koira, jolta vasta-aineita löydetään ei oireile ollenkaan. Toisaalta saattaa löytyä vain vähäisiä määriä vasta-aineita, vaikka koiralla on hyvin tyypilliset oireet.

Borrelioosin oireita voivat olla kuume, väsymys, hermosto-oireet, apaattisuus, ruokahaluttomuus, kivuliaisuus, ontuminen ja niveljäykkyys. Yleisimmät oireet ovat nivel- ja munuaistulehdus. Niveloireissa on yleistä, että koira ontuu eri jalkaa eri päivänä. Toisinaan voi ilmetä imusolmuketulehduksia, munuaisvaurioita sekä sydänvaurioita. Oireet voivat aaltoilla ja olla hyvinkin vaihtelevia.

Koiran borrelioosin hoito

Borrelioosia voidaan yrittää hoitaa pitkällä antibioottikuurilla ja kipulääkkeillä. Kroonistunut borrelioosi voi olla vaikea parantaa, sillä se pesiytyy hermokudokseen ja aiheuttaa niin sanotun neuroborrelioosin. Tällöin keskitytään hillitsemään oireita. Valitettavasti koiraa ei voida aina hoitaa ja ainoa vaihtoehto voi joskus olla lopettaminen. 

Lähteet

Littman M, Gerber B, Goldstein R, Labato M, Lappin M, Moore G. ACVIM consensus update on Lyme borreliosis in dogs and cats. J Vet Intern Med. 2018. 32(3): s. 887-903

Seppo Saari, Anu Näreaho, Sven Nikander. Elinympäristönä koira – koiran loiset ja loissairaudet. Fennovet Oy 2016.

P. Deplazez ym. Parasitology in veterinary medicine. 2. p. Wageningen Academic Publishers 2016.

Lue lisää punkeista

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit