Julkaistu

Ajankohtaista: koiranruoka ja mahdolliset toksiinit

Viime päivät uutisissa on näkynyt vahvasti Mustin ja Mirrin koiranruuan aiheuttamat vakavat oireet koirille ympäri Suomea. Tapaus on Suomessa erittäin harvinainen, eikä kirjoittamisen hetkellä ole tiedossa varmasti mikä asia ruuassa on aiheuttanut kyseiset tapaukset. Ruokavirasto tutkii asiaa ja samoin Mustin ja Mirrin omat laboratoriot.

TassuAvun eläinlääkäri Anna Hielm-Björkman on erityisen kiinnostunut tutkimustyössään koirien ravinnosta ja sen vaikutuksesta koirien terveyteen ja halusi jakaa ajatuksiaan tapauksesta sekä siihen mahdollisesti liittyvistä toksiineista eläinten ja myös ihmisten ravinnossa.

Hielm-Björkman arvelee, että kyseessä ei todennäköisesti ole ruuan vääränlainen koostumus, koska samaa ruokaa on syöty pitkiä aikoja ilman, että aiheuttanut ongelmia eläimille. Kuitenkin samaan hengenvetoon voisi sanoa, että ruoka, joka sisältää melkein 50 % perunaa (perunajauhoa ja perunahiutaleita 48,5 % ruuan kuivapainosta) ei ole lajityypillinen ruoka millekään koiralle.

Hielm-Björkman epäilee monien muiden eläinlääkärien tavoin, että kyseessä olisi jokin toksiini. Jos katsoo ruuan koostumusta, tulee lähinnä mieleen perunasta lähtöisin oleva solaniini. Pienikokoiset tai vihreät perunat sisältävät paljon solaniinia.

Toinen mahdollisuus on pellavansiemenrouheessa oleva linamariinitoksiini.

Lisäksi esimerkiksi klostridium-sukuinen botuliini voisi olla peräisin kaloista, mutta on varsin epätodennäköinen tässä tapauksessa.

Yleisenä huomautuksena: Suomessa ihmisille suositellaan suomalaista kalaa syötäväksi 1-2 kertaa/kk, jos on kyse isoista petokaloista (esim. silakka, hauki, lohi, iso ahven, kuha, made). Tämä johtuu siitä, että elohopea, dioksiinit sekä polyklooratut bifenyylit eli PCB-yhdisteet kertyvät petokaloihin. Kala voi myös sisältää radioaktiivisia aineita, jos se tulee saastuneelta alueeta, kuten saastuneesta järvestä. Tästä syystä kalaa ei tulisi syöttää myöskään koiralle joka päivä, aivan kuten ei ihmisellekään.

Myös sinilevä on Suomessa varteenotettava toksiini, joka kertyy kalojen sisäelimiin, jolloin ne voivat ruuassa aiheuttaa myrkytysoireita.

Jäämme odottamaan muiden tapaan mahdollisia löydöksiä. Todennäköisin syy on tällä hetkellä ollut perunahiutaleet Hollannista. (8.11.2023)

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit