Julkaistu

Miksi kissa yskii? – Syitä kissan yskimiseen

kissa yskii

Kun kissa yskii, voi taustalla olla useat tekijät kuten astma, loiset, kissaflunssa tai keuhkoputkentulehdus. Yskiminen voi myös näyttää siltä, että kissa yrittää oksentaa tai yökkiä. Kissan yskä voi myös olla hönkimistä, mitä omistaja ei miellä yskäksi.

Kissan yskiessä kannattaa kiinnittää huomiota myös mahdollisiin muihin oireisiin kuten syökö kissa normaalisti, onko sen rasituksensietokyky alentunut, onko painossa muutoksia ja onko kissa virkeä.

Jatka artikkeliin Miksi kissa yskii? – Syitä kissan yskimiseen
Julkaistu

Miksi koira syö kakkaa? – Syyt, riskit ja sen estäminen

koira syö kakkaa

Toisinaan koira kiinnostuu syömään omaa tai toisen koiran ulostetta. Tätä kutsutaan koprofagiaksi. Se, että koira syö kakkaa, ei välttämättä ole huolestuttava asia, vaikkakin se kannattaa estää.

Kakan syömisessä on riskinsä ja se voi johtaa esimerkiksi sisäloistartuntoihin, ja kukapa sitä haluaisi suukkoja kakkaa syöneeltä koiraltaan. Lue alta ulosteiden syömisen syistä, riskeistä ja mitä koprofagialle voisi tehdä.

Jatka artikkeliin Miksi koira syö kakkaa? – Syyt, riskit ja sen estäminen
Julkaistu

Ajankohtaista: koiranruoka ja mahdolliset toksiinit

Viime päivät uutisissa on näkynyt vahvasti Mustin ja Mirrin koiranruuan aiheuttamat vakavat oireet koirille ympäri Suomea. Tapaus on Suomessa erittäin harvinainen, eikä kirjoittamisen hetkellä ole tiedossa varmasti mikä asia ruuassa on aiheuttanut kyseiset tapaukset. Ruokavirasto tutkii asiaa ja samoin Mustin ja Mirrin omat laboratoriot.

TassuAvun eläinlääkäri Anna Hielm-Björkman on erityisen kiinnostunut tutkimustyössään koirien ravinnosta ja sen vaikutuksesta koirien terveyteen ja halusi jakaa ajatuksiaan tapauksesta sekä siihen mahdollisesti liittyvistä toksiineista eläinten ja myös ihmisten ravinnossa.

Jatka artikkeliin Ajankohtaista: koiranruoka ja mahdolliset toksiinit
Julkaistu

Miksi koira pelkää ja miten toimia koiran pelon kanssa

koira pelkää

Kun koira pelkää, täytyy pelko tunnistaa, jotta siihen voi reagoida. ”Pelko” sanana mielletään negatiiviseksi, mutta pelko on kuitenkin luonnollinen reaktio ja arkipäiväinen asia niin koirilla kuin ihmisillä, ja hetkellistä pelkoa esiintyy kaikilla. Sen tarkoitus on turvata yksilön henkiinjääminen valmistamalla uhkaan.

Arkuus, varovaisuus ja taipumus pelkäämiseen ovat geeneissämme ja evoluution aikaansaamia. Ne yksilöt, jotka pelkäsivät, säilyivät hengissä ja pääsivät jatkamaan sukua. Myös opitut pelot voivat periytyä epigeneettisesti eli geenien aktiivisuuden ja passiivisuuden kautta ilman DNA:n emäsjärjestyksen muutosta. Siksi onkin tärkeää valita koira huolella ja hankkia koira vain vastuulliselta kasvattajalta.

Tässä artikkelissa käsittelemme miten koiran pelko ilmenee ja mistä sen tunnistaa, sekä miten tulisi toimia pelkäävän koiran kanssa ja miten pelkoja lievitetään, käsitellään ja ehkäistään.

Jatka artikkeliin Miksi koira pelkää ja miten toimia koiran pelon kanssa
Julkaistu

DogRisk-seminaari 2023: miten ravinto vaikuttaa koiran terveyteen

Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmän vuosittainen koiran raakaruokaseminaari lähestyy. Teemana tänä vuonna on yhteydet koiran ruuan ja sairauksien välillä, eli miten koiran ravinto vaikuttaa koiran terveyteen. Seminaari järjestetään 15.-16.9.2023 Helsingissä. Haastattelimme TassuAvustakin tuttua, DogRisk-tutkimusryhmän johtajaa, eläinlääkäri ja dosentti Anna Hielm-Björkmania seminaarin tiimoilta.

 

Jatka artikkeliin DogRisk-seminaari 2023: miten ravinto vaikuttaa koiran terveyteen
Julkaistu

Koiran stressi – tunnistaminen, oireet ja hallinta

koiran stressi

Koirat ovat nykyään iso osa ihmisten yhteiskuntaa, mutta sopeutuminen siihen ei ole koirille aina itsestäänselvyys eikä helppoa. Monet asiat aiheuttavat koiralle stressiä johtaen käytösmuutoksiin ja heikentäen koiran hyvinvointia. Siksi koiran stressi on tärkeää tunnistaa, jotta siihen voi reagoida. 

Jatka artikkeliin Koiran stressi – tunnistaminen, oireet ja hallinta
Julkaistu

Koiran kanssa junassa matkustaminen

koiran kanssa junassa

Koiran kanssa junassa matkustaminen on hyvä vaihtoehto matkantekoon, sillä myös lemmikin kanssa on mahdollista hyödyntää julkista liikennettä, eikä oman auton omistaminen ole välttämätöntä. Juna on myös usein pitkille matkoille mieluisin matkustustapa, jolla myös lemmikit matkustavat sujuvasti omistajansa mukana.

Useat autossa matkapahoinvoivat koirat matkustavat junassa ilman pahoinvointia. Lähijunissa matkustaminen on ilmaista, kaukojunissa lemmikille ostetaan lemmikkilippu. Jotta junamatka sujuu mahdollisimman hyvin, on syytä kiinnittää tiettyihin asioihin huomiota.

Jatka artikkeliin Koiran kanssa junassa matkustaminen
Julkaistu

Koirankasvattajan valinta – mistä tunnistaa hyvän kasvattajan?

Koirankasvattajan valinta on moniaskelinen prosessi, joka vaatii aikaa ja työtä. Etenkin ensikertalaisen voi olla vaikea tietää keneltä kannattaa ostaa koiranpentu tai mistä tunnistaa hyvän kasvattajan. Taustatyö on aina tärkeä osa hyvän koirankasvattajan valintaa.

Jos mietit, miten valita itsellesi sopiva koira tai koirarotu, voit lukea aiheesta lisää erillisestä artikkelistamme.

Jatka artikkeliin Koirankasvattajan valinta – mistä tunnistaa hyvän kasvattajan?
Julkaistu

Miksi koira nuolee itseään tai ihmistä?

koira nuolee

Koira nuolee itseään ja esimerkiksi ihmistä useasta syystä. Koiralle on luontaista pestä ja siistiä turkkiaan nuolemalla. Sen sijaan esimerkiksi huulten nuoleminen voi olla merkki kivusta tai stressistä, se voi olla rauhoittava ele tai kieliä ruuansulatuskanavan ongelmasta kuten närästyksestä.

Nuolemisen ei tule olla jatkuvaa, vaan jatkuva, jopa pakonomainen nuoleminen on yleensä merkki siitä, että jotakin on vialla.

Jos runsas nuoleminen alkaa yllättäen, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa, näkyykö kyseisessä kohdassa esimerkiksi haava, vierasesine kuten piikki tai kivi, tai punkki. Liialliseen nuolemiseen kannattaa puuttua heti ennen kuin siitä tulee opittu tapa tai se aiheuttaa muita ongelmia, kuten ihotulehduksen.

Jatka artikkeliin Miksi koira nuolee itseään tai ihmistä?