Koiran kipu – Maxin tarina

Koiran kipu on vaikea huomata. Maxin lonkkaongelmiin havahduttiin ensimmäisen kerran koiran ollessa viisivuotias. Makuulta ylös noustessaan koira veti peränsä hitaasti ylös, mikä tuntui väärältä nuorella iällä. Kävimme tutkimuksissa eläinlääkärillä, ja takalonkat kuvattiin. Selvisi, että Maxilla on rakenteellinen vika lonkissa ja alkavaa nivelrikkoa. Sopivan hoitomuodon etsiminen alkoi ja samalla aloitettiin painon pudotus lonkkanivelten säästämiseksi. 

Labradorinnoutajalle tarina ei ole ainutlaatuinen.

koiran kipu koiran kipumittari hcpi

Hyvällä hoidolla tuloksia

Max täyttää 12 tämän vuoden huhtikuussa. Taaksepäin katsominen nyt tuntuu erikoiselta ja tunteelliselta. Viimeisen vuoden parin aikana koira on jälleen jäykistynyt ikääntymisen myös ja sohvalle sekä autoon hyppääminen on jäänyt. 

Sen sijaan kahdeksasta kymmeneen vuotiaana Max tuntuu liikkuneen melkein paremmin kuin viisi-kuusivuotiaana, jolloin kipuongelmat alkoivat. Saimme painon tavoitteeseen, missä se on pysynyt tähän päivään saakka. Aloimme harrastaa entistä enemmän vahvistavaa liikuntaa: pitkiä kävelyitä, metsälenkkejä, uimista ja lumihangessa tarpomista. Rauhallista kestävyysliikuntaa ja mahdollisimman vähän riuhtovia suorituksia, portaita ja hyppimistä. 

Muutimme ruokavalion eläinlääkärin valikoimasta löytyvään nivelten terveyttä hoitavaan ruokaan sekä kotiruokaan lisättävään nivelille tarkoitettuun lisäravinteeseen. Käyttöön tuli tarvittaessa annettava kipulääke, jota ei lopulta tarvinnut Maxille antaa kuin erityisten rankkojen päivien, luontoretkien ja jännittävien seikkailujen jälkeen tai kovilla pakkasilla.

koiran kipu koiran kipumittari hcpi

Kymmenenvuotiaana oireilu paheni sen verran, että kipulääkkeen tarve muuttui lähes päivittäiseksi. Olimme käyneet säännöllisesti kontrollikäynneillä eläinlääkärillä vuosittain. Tässä vaiheessa päädyttiin kokeilemaan pitkävaikutteista kipulääkitystä, jossa yksi tabletti otetaan kerran kuukaudessa. Maxin elämänlaatu parani taas huomattavasti ja koira oli taas kuin nuori jälleen, vaikka tietysti iäkäs jo vuosiltaan.

Lupsakoita pappavuosia

Nyt 12-vuotiaana Max nauttii patjastaan, lämpimästä ja halailusta sekä tietysti ruuasta. Max käy aamuisin kevyellä vartin kävelyllä sekä iltapäivisin pidemmällä 30-45 minuutin lenkillä, joka tyypillisesti aloitetaan riemullisella laukalla parkkipaikan läpi.

koiran kipu koiran kipumittari hcpi

Lenkillä ravataan reippaasti ja peitsaaminen askellajina on jäänyt historiaan. Max-pappa saa nuuskia ja touhuta niin paljon kuin se haluaa, mutta yleensä askel vetää pääasiassa eteenpäin. Viikonloppuisin käydään usein pidemmällä lenkillä ja kesäisin uimassa. Pisin lenkki, jonka Max mukavasti jaksaa on nykyään viitisen kilometriä rauhallisen reipasta tahtia.

koiran kipu koiran kipumittari hcpi

Koiran kipu: sitä voi arvioida

En voisi enempää korostaa nuoren koiran omistajille, kuinka hiipien krooninen kipu tulee osaksi koiran elämää. Omistaja on toki koiransa paras tuntija, ja väitän itsekin, että tiedän yleensä korvan nipukan asennosta miltä Maxista tuntuu ja mitä se miettii. Silti vähän kerrassaan vuosien mittaan tapahtuvat muutokset tulevat niin hissukseen osaksi arkea, että niille väistämättä osittain sokeutuu.

Sain HCPI-kipumittarin käyttööni onneksi samoihin aikoihin, kun aloimme hakea Maxille sopivaa pitkäaikaista kipulääkettä. TassuApu oli tuolloin betatestausvaiheessa ja olin siinä onnekkaassa asemassa, että pääsin koekaniinien joukkoon. Koirien kipumittari oli toki jo tuolloin yliopiston validoima, mutta sitä kokeiltiin ensimmäistä kertaa digitaalisena. Voi kuinka toivoin, että apunani olisi ollut samanlainen työkalu silloin, kun Maxille haettiin ensimmäistä kertaa elämänmuutosta! Ruokapäiväkirja, painonseuranta, lääkepäiväkirja ja kipumittari olisivat olleet sauhuten käytössä.

Koirien HCPI-kipumittari on edelleen saatavilla TassuAvussa ja käytössämme noin kuukausittain. Vaikka Maxin pisteet ovat nykyään väistämättä skaalan yläpäässä, mikä indikoi kroonista kipua, arvioin kuitenkin tuloksia aina suhteessa aikaisempiin tuloksiin, päivään, vuodenaikaan, koiran ikään ja jopa säätilaan.

koiran kipu koiran kipumittari hcpi
koiran kipu koiran kipumittari hcpi

Pystyn seuraamaan tulevaisuudessakin, kuinka kauan Maxin elämässä on enemmän hyvää kuin huonoa. TassuApu auttaa meitä päivittäin juttelemaan samaa kieltä Maxin kanssa ja seuraamaan pieniäkin juttuja kuten sitä, tuleeko lääkkeestä vatsanpuruja ja täytyykö ottaa helpotusta närästykseen, onko tänään hauska päivä lähteä sieniretkelle vai laitetaanko patjalle vähän lisää vilttejä ja rapsutellaan takan ääressä. Mitä aikaisemmin koiran kipua (tai kivuttomuutta!) alkaa objektiivisella tutkitulla indeksillä seurata, sitä paremmin koiransa oppii tuntemaan.

Olet varmasti useita kertoja kuullut sanottavan, että koira ei näytä kipua. Jos muistat yhden asian tästä blogista, muista tämä. Koira on urhea ja reipas olento, joka haluaa suojella ja palvella laumaansa vaikka hengellään. Meidän tehtävämme on palvella koiraamme pitämällä siitä hyvää huolta silloinkin, kun se ei kerro huolistaan.

Oikein hyvää ja kivutonta sydäntalvea toivottavat Amma ja Max

koiran kipu koiran kipumittari hcpi

TassuAgentit osa 1: Fiina ja Santra

Tutustu Fiinaan ja Santraan! Fiina ja Santra ovat aktiivisia hevosharrastajia, joiden laumaan kuuluu muitakin eläimiä. Fiina ja Santra tulevat jatkossa kertomaan harrastuksestaan ja elämästään eläinten parissa sekä siitä, kuinka TassuApu on tässä kaikessa mukana.

tassuagentit fiina santra

Fiina ja Nella

Minä olen Fiina. Käyn kahdeksatta luokkaa, ja minulla on poni Toscanella ox, tutummin Nella. Nella on 13-vuotias arabitamma ja luonteeltaan kiltti, mutta erittäin herkkä ja kuumuu helposti ratsastaessa. Olen kilpaillut Nellan kanssa muutamat estekisat 70 cm ja koulukisoissa Helpon Bn vaihtelevalla menestyksellä. Tänä kautena meillä on tavoitteina esteillä nostaa tasoa 80 cm -radoille, sekä saada puhtaita ja tasaisia ratoja. Minulle on erityisen tärkeää Nellan hyvinvointi ja säännöllinen liikunta. Siksi käytän Tassuapua, jotta voin seurata mm. liikuntaa, ruokaa, ja terveyttä.

Santra ja Rilla

Minä taas olen Santra, Fiinan sisko. Opiskelen kaksoistutkintoa. Minulla on hevonen, Tuhkimon Rilla, kaksi koiraa ja kissaa. Rilla on jo vanha, ja sen terveyttä täytyy seurata erittäin tarkasti, johon TassuApu on mainio. Rillan kanssa kuitenkin kilpaillaan kouluratsastuksessa He B luokissa. Koiramme ovat iältään 6 ja 9 vuotta, hekin jo iäkkäitä, eli terveyden seuranta on erittäin tärkeää. Kissat ovat sisäkissoja, minkä takia niiden ulkoilut täytyy tietää tarkasti, ja senkin merkkaamisen mahdollisuus löytyy TassuAvusta.😊”
tassuagentit fiina santra

Voit seurata Fiinan ja Santran harrastusta heidän blogistaan Kohti kisakenttiä sekä Instagram-kanavaltaan Maalilinjanyli. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan uusia TassuAgenttejamme!

TassuAgentit aloittavat!

Uusi konseptimme -TassuAgentit – käynnistelee toimintaansa! 

Mikään ei ole meille rakkaampaa kuin TassuAvun käyttäjien tuottama sisältö. TassuAgentit ovat meille tärkeitä apukäsiä (ja tassuja!), jotka jo käyttävät TassuApua arjessaan tai haluavat kokeilla sitä eläinharrastuksensa tukeana ja samalla kertoa treenistään ja elämästään lemmikin kanssa vapaaehtoispohjalta.

Jos sinulla on jokin harrastus lemmikkisi kanssa tai muu tavoite kuten lemmikin painonpudotus, tai haluat muuten kertoa lemmikkiarjestasi, tule mukaan! Kerro meille ja muille käyttäjille, kuinka käytät TassuApua. Saat samalla näkyvyyttä omille kanavillesi. TassuAgentti-toiminta muotoutuu täysin käyttäjiemme mukaisesti ja yhteistyömuodoista sovitaan aina tapauskohtaisesti. 

Ota rohkeasti yhteyttä tassuapu@tassuapu.fi

tassuagentit

Iloista vuoden alkua!

lemmikin vakuuttaminen

Vuonna 2018…

TassuApu avattiin toukokuussa 2018, jolloin suurella sydämellä rakennettu palvelu oli valmis ensimmäisille käyttäjille. TassuAvun kehitys on jatkunut koko vuoden ja palvelun ominaisuudet ovat lisääntyneet alun muutamasta toiminnosta kokonaiseen valikoimaan huolella valittuja työkaluja lemmikin omistajan tueksi.

TassuAvun käyttäjämäärä on kasvanut tasaisesti ja palvelun ympärille on syntynyt eläväinen yhteisö lemmikkinsä hyvinvoinnista kiinnostuneita ihmisiä. Emmekä saa unohtaa niitä lukuisia lemmikeitä, joiden kuulumisia olemme vuoden aikana saaneet seurata esimerkiksi somekanavissamme.

Vuoden aikana olimme mukana useissa alan tapahtumissa, kuten Lemmikki Tampere -messuilla, Eläinlääkäripäivillä, Kissojen maailmannäyttelyssä, Onni Dog -tapahtumassa, Tech4Dogs-tapahtumissa sekä Koiramessuilla. Lue TassuApu-koira Iisin messupäivästä blogistamme.

TassuApu solmi vuoden aikana tärkeitä kumppanuuksia esimerkiksi Carnin-ravitsemuspalvelun sekä Polarin kanssa. Kaikki yhteistyökumppanimme löydät täältä.

Uusi yhteistyö OP:n kanssa!

TassuApu solmi loppuvuodesta yhteistyön OP Vakuutuksen kanssa. Tutustu OP:n koira-, kissa- ja hevosvakuutuksiin täältä. Vakuutuksen myöntää OP Vakuutus Oy. OP Vakuutuksen eläinvakuutusasiakkaat saavat TassuApuun kolmen kuukauden maksuttoman kokeilun. Etu myönnetään TassuAvun uusille asiakkaille, jotka käyttävät kampanjakoodina OP:n vakuutustunnusta. Nyt jos koskaan kannattaa kutsua oma tuttu pennun omistaja mukaan TassuApuun!

Lue lisää lemmikkivakuutuksista ja katso ohjeet kampanjakoodin käytöstä täältä.

Iisin messupäivä

tassuapu iisin messumatka

Iisi-koira oli mukana TassuAvun virallisena messukoirana Helsingin Koiramessuilla 15.-16.12.2018. Iisillä oli niin mukava ja vauhdikas päivä, että päätimme kirjoittaa kokonaisen blogin Iisin seikkailusta.

Valmistautuminen alkaa pesulla

Iisin valmistautuminen Koiramessuille alkoi jo edellisenä iltana pesulla ja suihkulla. Iisin mielestä peseytymisen tarve oli vähän kyseenalaista, mutta koska kylvyssä saa herkkuja, niin ehkä sen kestää.

Suihkun jälkeen kuivatellaan kylpytakin alla. “Voisi toki senkin ajan käyttää johonkin hyödylliseen kuten syömiseen”, tuumii Iisi.

tassuapu iisin messumatka

Aamulla oli aikainen herätys, mutta se ei Iisiä haitannut sillä, Iisi on aina valmiina aamupalalle. Lenkillekin oli mukava lähteä. Iisi oli kuitenkin selvästi hyvin odottavainen tietäen, että tänään luvassa olisi jotain erikoista.

Matkustaminen Iisin kanssa on helppoa, sillä oudot tilanteet Iisi ottaa yleensä, no, iisisti. Niin tälläkin kertaa. Junassa saimme Iisille hyvän petipaikan, mihin olikin mukava käydä lepäilemään, kun ensin oli vähän tutkailtu, keitä muita tyyppejä junassa olikaan.

tassuapu iisin messumatka

Työpäivä messuilla

Messukeskukseen siirtyminen kävi nopeasti, vain pieni lenkki ennen edustustöitä. Paikalle päästyämme osasto oli jo valmiina ja pääsimme heti hommiin. Iloinen Iisi tervehti innokkaasti uusia TassuAvun käyttäjiä. Välillä niinkin innokkaasti, että Iisi joutui tyytymään kuuntelemaan esittelyä paikoillaan istuen. Siitä kiitokseksi tuli kuitenkin aina herkkuja ja rapsutuksia.

tassuapu iisin messumatka

Messupäivä matkusteluineen oli jo odotettavasti Iisille todella rankka, joten lepomahdollisuus oli järjestetty ottamalla oma häkki mukaan. Häkissä oli Iisin mielestä mukavaa, sillä lepäilyn lisäksi siellä sai välillä syödä herkkuja ja rouskutella luita.

tassuapu iisin messumatka
tassuapu iisin messumatka

Messupäivä meni nopeasti. Iisi sai uusia faneja ja vanhoja tuttujakin oli mukava nähdä. Mukaan messuilta tarttui vähän evästä ja uusi hihna. Ei siis turha reissu ollenkaan, vaikka Iisi onkin sitä mieltä, ettei se hihnaa ulkona tarvitse. 

Kiva on palata kotiinkin

Junaan päästyään Iisi oli sitten jo niin väsynyt, ettei nukahtamiseen mennyt juuri kahta minuuttia kauempaa. No, sanottakoon, että Iisillä on hyvät unenlahjat. Ei nukahtaminen normaalistikaan pitkään vie. Mutta olihan tuo päivä raskas, joten junamatka meni nukkuessa.

tassuapu iisin messumatka
tassuapu iisin messumatka

Tampereelle päästyämme, vaihdettiin vielä bussiin ja pian oltiinkin kotona. Kotona Iisin piti kerrata vähän päivän tapahtumia, hassutella ja leikkiä. Muistutteli Iisi toki monesti ruuasta, olihan tässä pitkä aika ilman ruokaa oltukin.

tassuapu iisin messumatka
tassuapu iisin messumatka

 

Ruuan jälkeen oli hyvä käydä kunnolla lepäämään.

Seuraava päivä oli mukavan rento. Vähän kavereiden tapaamista, paljon lepoa ja ruokaa.

Ruokaa olisi toki voinut saada enemmänkin, tuumi Iisi.

tassuapu koiramessut

Jouluiset koiran nimet – nimigeneraattori

Kuninkaallinen Joulupukin Paimentaja vai  kenties Lady Piparkakkujen Piilottaja? Joulunimigeneraattorillamme luot mitä erikoisimmat koiran nimet joulunaikaa piristämään.

Tarjoamme koiran nimigeneraattorin TassuApu-joulukalenterin luukussa numero 12!

Nimen keksiminen uudelle lauman jäsenelle on joskus hankalaa, mutta toisaalta yksi parhasta vaiheista lemmikinhankinnassa. Nimivaihtoehtoja löytyy tutuista perinteisistä lemmikeillä ja ihmisillä tavatuista nimistä erikoisempiin ja jopa humoristisiin nimi-ideoihin. Toisinaan koiran tai kissan nimi todella löytyy vasta silloin, kun pentu istuu sylissä automatkalla uuteen kotiin. ”No mutta tämähän on ihan ilmetty Paavo!” tai ”Huvivili, se se on!”

Kuten sanonta  kuuluu, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Miksipä ei siis voisi antaa koiran virallisen nimen lisäksi pienen jouluisen lisätittelin. 😉

Lue lisää koirien nimistä Kennelliiton artikkelista.

Kokeile sovellusta ilmaiseksi. TassuAvusta löytyy ominaisuuksia sekä kissoille, koirille että hevosille, mutta se sopii myös muiden eläinten terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen. Palvelu sopii kaikenikäisille lemmikeille.

Kissalle ja koiralle myrkylliset kasvit

TassuApu-joulukalenterin luukussa numero 10 muistutamme, että jotkin kasvit ovat lemmikeille vaaraksi. Näin on myös joulukukkien kohdalla. Listaa kissalle ja koiralle myrkylliset kasvit muistiin ennen joulukukkaostoksille lähtöä!

Pidä ainakin tulppaanit ja amaryllikset poissa kissan ja koiran ulottuvilta. Myös suosittu jouluruusu on erittäin myrkyllinen. Joulukaktus ja tulilatva ovat turvallisia. 

kissalle ja koiralle myrkylliset kasvit

Vastoin sitkeää myyttiä  joulutähti ei ole myrkyllinen ihmisille eikä eläimille, mutta se voi aiheuttaa runsaasti ärsytysoireita iholla tai mahassa.

Kokeile sovellusta ilmaiseksi. TassuAvusta löytyy ominaisuuksia sekä kissoille, koirille että hevosille, mutta se sopii myös muiden eläinten terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen. Palvelu sopii kaikenikäisille lemmikeille.