Julkaistu

Koira yksin kotona

koira yksin kotona

Koiran on joskus vaikeaa tottua olemaan yksin kotona, mutta se on välttämätön osa arkea. Tässä artikkelissa käsittelemme eri tapoja opettaa ja totuttaa koira tai koiranpentu olemaan yksin kotona pidempiäkin aikoja.

Koiranpentu oppii olemaan yksin kotona kun olet töissä

Koiranpentu nukkuu usein koko sen ajan, jonka olet töissä tai koulussa, joten hyvin huonoa omatuntoa ei tarvitse itselleen kehittää. Samalla koira tottuu ja oppii olemaan itsekseen. Koiranpentu pitää kasvattaa sosiaaliseksi yksilöksi ja se tarvitsee seuraa, leikkimistä sekä muiden koirien tapaamisia heti, kun tulet kotiin töistä tai koulusta kotiin.  Älä ota koiraa, jos kellään perheessäsi ei ole aikaa harrastaa pennun kanssa mitään.

Koiranpennun yksin oleminen kotona opitaan asteittain

esimerkiksi jättämällä se eri huoneeseen. Tämä on helppo toteuttaa, kun ei ota pentua mukaan esimerkiksi vessaan. Jätä pentu myös yksin, kun käyt viemässä roskista tai kun käyt kaupassa. Pidennä näitä yksinoloaikoja vaiheittain. Aloita muutamista minuuteista pidentäen aikaa ja siirtymällä normaaleihin yksinoloaikoihin pennun kotiuduttua.

Jätä radio päälle ja anna koiralle pureskeltavaa

Radion voi jättää päälle koiran jäädessä yksin. Radion äänet peittävät esimerkiksi kerrostalossa rapusta tulevia ääniä eikä koira välttämättä tunne itseään niin yksinäiseksi, kun radiosta kuuluu taustahälyä. Koiran olisi hyvä suhtautua yksin jäämiseen rauhallisesti, joten kovin aktivoivia leluja sille ei kannata jättää. Joillekin koirille sopii se, että niille jättää esimerkiksi täytetyn ja mahdollisesti jäädytetyn kongin syötäväksi.

Pureskeleminen kuuluu koirien elämään ja normaaliin tekemiseen, minkä lisäksi se rauhoittaa koiraa. Jos et näytä sille mitä se saa syödä, niin sinun suosikki kenkäsi saattavat olla sen pureskelutarpeen kohteena!

Tee koiran jättämisestä kotiin yksin normaali jokapäiväinen asia

Älä tee lähdöstäsi tai kotiinpaluustasi suurta asiaa eli älä tervehdi koiraa isosti tullessasi kotiin, jottei koira opi, että poissaolossasi on jotakin kummallista ja kotiinpaluusi on ihana asia. Tämä voi aiheuttaa eroahdistusta (Evidensia). Mutta iloinen jälleennäkeminen on myös syy, miksi ihmisillä on koiria – joku joka aina on iloinen nähdessään sinut!

Näin koiraeläimet tekevät myös esimerkiksi villikoiralaumassa. On normaalia, että koirasi hyppii vasten häntä heiluen, mutta yritä pitää se siinä. Muista, että pennun tarvinnee päästä heti ulos pissalle.

Nauti pennustasi!

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit