Julkaistu

Koiran uittaminen

koiran uittaminen

Uittaminen ja vesileikit ovat hyviä kesäisiä aktiviteetteja koirille myös hellepäivinä. Koiran voi opettaa pitämään uimisesta ja kahlailusta. Apuna tässä toimivat lelut sekä omistaja, joka heittäytyy itse mukaan polskimaan.

Koiran uittaminen on hyvää kesäliikuntaa

Uiminen ja muut vesileikit ovat hyviä, kesäisiä liikuntamuotoja koirille. Ne sopivat myös lämpimämpien päivien liikunnaksi ja tarjoavat viilennyskeinon. Kaikilla ei ole mahdollisuutta uittaa koiraa rannalla, eivätkä kaikki koirat tykkää uida, mutta esimerkiksi lasten uima-altaat ovat hyvä vaihtoehto omalle pihalle. Vaikkei koira välttämättä koostaan riippuen pääse niissä uimaan, niin jo viileässä vedessä seisoskelu ja polskiminen viilentävät. Lisävinkkejä koiran viilennykseen voit lukea täältä ja lisätietoa lämpöhalvauksesta täältä.

Muista, ettet uita koiraa vedessä, missä on sinilevää. Lue lisää sinilevästä ja sinilevämyrkytyksestä täältä.

Koira oppii tykkäämään uimisesta

Koiran uittaminen voi silkan uimisen lisäksi pitää sisällään myös kahlailua ja muita vesileikkejä. Usein myös koira, joka ei tykkää uida, tykkää kahlailla vedessä. Koiraa voi myös opettaa tykkäämään uimisesta. Koiralle voi esimerkiksi heittää lelua veteen ja sen kanssa voi mennä itse kahlaamaan ja leikkimään veteen. Koiraa ei kannata uittaa väkisin ja pakottaa uimaan, vaan uimisesta tulee tehdä hauskaa.

Joitakin koiria voi aluksi auttaa pelastusliivien käyttäminen, sillä pelastusliivit kannattelevat osan koiran painosta ja auttavat koiraa oppimaan uimaan. Kun pelastusliiveillä uiva koira saa varmuutta uimiseen ja oppii uimaan paremmin, se voi alkaa nauttia siitä enemmän. Myös uimisesta pitävän toisen koiran käyttäminen uimaopetuksessa apuna toimii joidenkin koirien kohdalla. Varsinkin pennut mallioppivat hyvin vanhemmilta koirilta.

Hot spot ja koiran uittaminen

Niin sanottu ”hot spot” eli akuutti kostea ihottuma on punoittava, erittävä ja sen takia kostea, usein selvärajainen ja karvaton ihotulehdus. Sitä tavataan koirilla melko yleisesti, varsinkin kesäaikaa, ja se on yleensä erittäin kipeä. Pitkä- ja paksuturkkisen tai helposti hot spotteja saavan koiran omistajan kannattaa huomioida, että uinnin jälkeen märkä turkki voi jäädä hautomaan ihoa ja altistaa näin hot spoteille. Tällaisten koirien omistajien kannattaa kiinnittää huomiota turkin huolelliseen kuivaamiseen kastumisen jälkeen sekä mahdollisesti trimmaamiseen.

Lue lisää hot spotista ja sen hoidosta erillisestä artikkelistamme täältä.

Musta Pipa-koira juoksee rantavedessä.
Pipa nauttimassa vesileikeistä. Kuva: Tuulia Aherikko

Koirauinti koirauimalassa

Uiminen on hyvää liikuntaa myös esimerkiksi nivelrikkoiselle, ylipainoiselle tai kuntoutuksessa olevalle koiralle. Suomessa ei luonnonvesissä pääse uimaan läpi vuoden, mutta koirauimalat ovat yleistymässä ja niihin pääsee uittaamaan koiraansa myös talvisin. Koirauimaloita löytyy runsaasti pääkaupunkiseudulta, mutta myös esimerkiksi Nokialta ja Rovaniemeltä. Pääkaupunkiseudulta löytyy esimerkiksi Koirauimala Sportti hurtta ja Pirkanmaalta Tampereen koirauinti.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

Lisää kesäaiheisia artikkeleja

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit