Julkaistu

Koiran viilennys helteellä

Kesä saapuu ja sen myötä toivottavasti myös lämpimämmät ja helteiset kelit. Helteet eivät koirien omistajien kannalta ole kuitenkaan pelkästään positiivinen asia, sillä usein karvakaverimme kärsivät kuumuudesta. Tässä artikkelissa käsittelemme eri keinoja viilentää koiraa ja samalla välttää esimerkiksi lämpöhalvaus. Lämpöhalvauksesta voi lukea lisää aiemmasta blogikirjoituksestamme täällä.

Koiran viilennyksen apuvälineet

Nykyään kaupoista on saatavilla monenlaisia viilennykseen tarkoitettuja tuotteita kuten huiveja, loimia ja alustoja. Tuulettimiakaan ei kannata unohtaa. Saatavilla on myös häkkeihin kiinnitettäviä häkkituulettimia. Aina ei kuitenkaan tarvitse suunnata eläinkauppaan ostoksille, vaan lemmikin oloa voi helpottaa usein myös jo kotoa löytyvillä varusteilla. Esimerkiksi litimäräksi kasteltu ja pakastettu matto tai paksu pyyhe asetettuna auton häkin pohjalle toimii viilennyskeinona automatkan aikana ja miksei kotonakin. Myös kylmäkalleilla voi helpottaa koiran oloa ja viilentää esimerkiksi autossa häkkiä tai kylmäkalleja voi laittaa kotona koiran petiin. Koiralle kannattaa kuitenkin tarjota myös mahdollisuus matkustaa autossa muualla kuin suoraan jäisen maton päällä. Koiran kuumaa oloa helpottaakseen voi kastella kylmällä vedellä paidan ja pukea sen koiran päälle.

Koiran ulkoiluttaminen helteellä

Lenkeillä kannattaa suosia varjoisia ja tuulisia reittejä, ja lenkit tulee mitoittaa eläimen ehdoilla. Myös esimerkiksi koirapuistoissa ja omalla pihalla olevan koiran liikkumiseen tulee kiinnittää huomiota. Esimerkiksi pallohullun koiran kanssa ihmisen on tärkeä vahtia, ettei koira riehu liikaa ja saa lämpöhalvausta. Pidemmät lenkit kannattaa sijoittaa viileämpiin vuorokauden aikoihin eli aamuihin ja iltoihin. Huomaa myös, että asfaltti kuumenee auringonpaisteessa huomattavasti ja voi olla koiralle erittäin epämiellyttävä kävelyalusta. Kannattaa siis mieluummin suunnata hiekkateille tai esimerkiksi käyttää koiralla tossuja.

Koiran viilennys vedessä

Uiminen ja vesileikit ovat hyviä kesäisiä liikuntamuotoja koiralle. Vaikkei ranta olisikaan jokapäiväisten lenkkien varrella tai koira ei pidä uimisesta, niin esimerkiksi lasten uima-altaat ovat hyvä vaihtoehto omalle pihalle. Koira pääse niissä uimaan, mutta jo viileässä vedessä seisoskelu ja pomppiminen viilentävät. Muista myös pitää aina koiran saatavilla raikasta vettä.

Koiran täsmäviilennys

Tehokkaimpia viilennyspaikkoja koirassa ovat alueet, joissa on vähän karvaa ja isompia verisuonia. Erityisen hyviä ovat mahanalunen, sisäreidet, kainalot ja tassut. Koiran kaulan sivuilla kulkee isoja verisuonia aivoihin ja esimerkiksi viilennyshuivin avulla voidaan viilentää näissä suonissa kulkevaa verta ja helpottaa koiran oloa, kun sen päähän kulkeva veri ei ole niin lämmintä.

Tee koiralle jäinen herkku helteellä – koiran oma jäätelö

Kolme erilaista jäädytettyä koiran jäätelöä, jotka ovat vettä ja herkkupaloja jäädytettynä puolikkaissa maitopurkeissa.

Koiralle voi myös itse valmistaa ”jäätelöä”. Tätä varten netistä löytyy useita vinkkejä ja ohjeita. Helpolla pääsee, kun sekoittaa esimerkiksi koiran nappuloita tai lihaa veteen ja pakastaa esimerkiksi maitopurkista leikatussa kupissa. Jäätelöön voi lisätä myös esimerkiksi jogurttia, kuten tässä (kuono.fi) ohjeessa.

Pidä koiran turkki takuttomana helteellä

Koiran turkki kannattaa pitää viilennysmielessä takuttomana. Säännöllisellä harjaamisella saa poistettua irtokarvoja ja mahdollisesti helpotettua lemmikin oloa. Ilma pääsee paremmin kiertämään, kun turkki ei ole takkuinen.

Älä myöskään koskaan jätä koiraa kuumaan autoon.

tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiranpennun kuivaruoka
rotukoira
kissan aktivointi
koiran paleltuma
koiran alilämpöisyys
koira pakkanen
koiran tukehtuminen
koiran joulu
koiran oksennuttaminen

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo