Sinilevä – koiran sinilevämyrkytys, oireet ja hoito

Sinilevä on Suomessa tuttu kesäinen vieras, mutta se tuo mukanaan myös riskejä. Niin ihmiset kuin eläimet voivat saada sinilevästä myrkytysoireita. Tässä artikkelissa käsittelemme sinilevää, koiran sinilevämyrkytystä, sen oireita ja hoitoa.

Tarkista sinilevätilanne lähelläsi Järviwikin valtakunnallisesta leväseuranta-palvelusta.

Mitä sinilevä on?

Sinilevät eli sinibakteerit tai syanobakteerit ovat osa Suomen luontoa, mutta rehevöityessään vaarallisia koirille sekä monille muille luontokappaleille. Sinilevä on suomen ainoa myrkyllinen levä. Kaikki sinilevä ei ole myrkyllistä, mutta siihen tulee aina suhtautua mahdollisena terveyshaittana, sillä myrkyllisyyttä ei erota näön, hajun tai maun perusteella. Pienikin määrä myrkyllistä sinilevää voi aiheuttaa myrkytyksen. Sinilevää syntyy etenkin lämpimällä ja tyynellä säällä, sopivissa ravinneolosuhteissa vielä enemmän, ja tietenkin juuri helteellä etsitään helpotusta ja viilennystä vedestä. (Sinileväinfo, Terve.fi, THL, Yle)

Sinilevän tunnistaminen

Jos sinilevää on vain vähän, näyttää se vedessä vihreiltä tai kellertäviltä, siitepölymäisiltä hiukkasilta. Tuulettomalla säällä levästä voi muodostua veden pinnalle harsomainen kalvo. Veden liikkeen mukana rannalla voi ilmestyä raitoja, jotka koostuvat levästä. Kun sinilevää on enemmän, hiukkasista muodostuu isompia lauttoja. Tällöin rannoille voi kasaantua enemmän levää. Sinilevä voi saada veden näyttämään vihreältä. (Järviwiki, THL)

Sinilevää Köyliönjärven rannassa.
Sinilevää Köyliönjärvessä. Kuva: kallerna, lisenssi CC BY-SA 3.0

Vedessä olevaa levää voi koettaa kepillä ja yrittää nostaa levää kepillä. Sinilevä hajoaa sitä koskettaessa hiukkasiksi, muut levät ovat nostettavissa eri asteisesti. Jos keppiin jää mitään levää roikkumaan, ei kyseessä ole sinilevä. (Järviwiki)

Sinilevätilannetta voi seurata myös Järviwikin valtakunnallisesta leväseuranta-palvelusta.

Mikä tekee sinilevästä myrkyllistä?

Monet sinilevälajit tuottavat ihoa ärsyttäviä aineita sekä hermomyrkkyjä, jotka vaurioittavat maksaa ja munuaisia. Koira voi altistua myrkylle ihon, suun tai hengitysteiden kautta. Kosketus leväiseen veteen voi aiheuttaa iho-oireita, mutta levää voi myös jäädä turkkiin ja koiran nuollessa turkkia levä päätyy suuhun ja elimistöön. Koira voi tietenkin myös juoda vettä. Myrkytys ei ole kovin yleinen, mutta riskit on hyvä tiedostaa, tunnistaa ja näin välttää. Joka vuosi muutama koira kuolee sinilevämyrkytykseen. (Agria, Sinileväinfo, THL, Yle)

Sinilevän ja sinilevämyrkytyksen aiheuttamat oireet ja hoito

Sinilevän aiheuttamat oireet riippuvat altistumisen vakavuudesta. Jos koira tai kissa on uinut, leikkinyt tai kastunut leväpitoisesta vedestä, muttei juonut sitä, voi pelkkä turkin ja ihon pesu riittää hoitokeinoksi, jos muita oireita ei ole ilmennyt. Oireet näkyvät yleensä nopeasti ja niiden ilmettyä tulee ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin, jolloin koiraa voidaan vielä auttaa.

Sinilevän aiheuttamia akuutteja oireita ovat levottomuus, tärinä ja oksentaminen. Myös ripuli tai kuolaaminen on mahdollista. Tätä seuraa lihaskrampit, huojuminen ja tasapainon menettäminen, jopa halvausoireita voi esiintyä. Koira voi olla sekava ja tajunta häiriintynyt.

Sinilevän aiheuttamaan myrkytykseen ei ole vastalääkettä, mutta oireita voidaan lievittää ja hoitaa erilaisilla tukihoidoilla.

(Agria, Evidensia)

Milloin sinilevälle altistunut koira pitää viedä lääkäriin?

Jos epäilet, että koirasi kärsii myrkytysoireista, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Jos koirasi on vesistöllä käynnin jälkeen levoton, huojuu tai tärisee, oksentelee, voi kyseessä olla sinilevämyrkytys. Pahassa tapauksessa koira voi menehtyä jopa tunnin kuluessa, joten nopea toiminta on tärkeää. (Agria, Terve.fi, THL)

Saako koira tai kissa uida ja leikkiä sinileväisessä vedessä?

Jos vedessä on saattaa, on havaittu äskettäin on sinilevää, ei lemmikin pesua tai uittamista suositella. (THL)

Saako janoiselle lemmikille antaa juotavaksi vettä, jossa saattaa olla sinilevää?

Jos vedessä on havaittu äskettäin tai on tällä hetkellä sinilevää, ei vettä saa käyttää koiran juomavetenä, edes keitettynä. (THL)

Lähteet:

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *