Julkaistu

Koira oksentaa – Mahdollisia syitä oksenteluun

koira oksentaa - mahdollisia syitä oksenteluun

Koira ei oksenna ilman syytä. Koiran oksentamisen syy kannattaa aina selvittää, jotta mahdollisiin sairauksiin pystytään puuttumaan. Alle olemme keränneet erilaisia syitä koiran oksenteluun.

Koira on syönyt liikaa, liian nopeasti tai sopimatonta ruokaa

Koira on lihansyöjä, ja oksentaminen on sille luontainen tapa poistaa sulamaton, sopimaton tai haitallinen materia mahalaukustaan. Koira on esimerkiksi voinut syödä liikaa tai liian nopeasti ja oksentaa sen takia. 

Koira on niellyt vierasesineen

Oksentelun syy voi olla esimerkiksi niellyt luun, kepin tai lelun palat.

Tyhjän mahan oksentaminen

Oksentaminen voi olla myös niin sanottua ”tyhjän mahan oksentamista”. Tämä on yleensä sinällään vaaratonta oksentamista, jolloin koiran maha on ollut tyhjänä liian kauan.

Koira oksentaa matkapahoinvoinnin takia

Toisinaan koirillakin tavataan esimerkiksi autossa matkustamiseen liittyvää matkapahoinvointia, joka voi ilmetä oksentamisena.

Vatsatauti, loiset tai kennelyskä voivat aiheuttaa oksentelua

Oksentelun taustalla voi olla viruksen tai bakteerin aiheuttama vatsatauti, loiset tai kennelyskä. Kennelyskää sairastava koira voi vaikuttaa oksentavan limaa, joka oikeasti on peräisin sen keuhkoista. 

Koiralla on munuaisten tai maksan vajaatoiminta

Munuaisten tai maksan vajaatoiminta voivat aiheuttaa oksentamista.

koiran oksentelun syyt

Sisäelinperäiset ongelmat tai myrkytys 

Taustalla saattavat olla myös jotkin muut sisäelinperäiset ongelmat tai myrkytys. Lue lisää koiran myrkytyksen ensiavusta täältä.

Koiran mahalaukun kiertymä

Joskus koira yrittää oksentaa, mutta mitään ei tule ulos, voi syynä olla mahalaukun kiertymä, joka vaatii välitöntä hoitoa eläinlääkärissä. Mahalaukun kiertymässä toisena oireena on kyljen tai kylkien turpoaminen. 

Jos oksentaminen on rajua, toistuvaa tai siihen liittyy muita oireita, kannattaa koiran kanssa suunnata eläinlääkärille. Koira ei oksenna ilman syytä, joten syyn selvittäminen on tärkeää. Oksentaminen voi suhteellisen helposti aiheuttaa nestehukan. 

Lue lisää artikkeleita koiran hoidosta

tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiran ulostenäyte
koiran hilsepunkki
pätevä potilas: eläinlääkärikäynti koiran kanssa
koiran syyhypunkki
kyyn purema koiralla
hirvikärpänen koirassa ja hirvikärpäsen purema koiralla
koiranäyttelyt
koiran juoksut
hyonteisten puremat koiralla

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo