Julkaistu

Koira oksentaa – mahdollisia syitä oksenteluun

koira oksentaa

Koira ei oksenna ilman syytä. Koiran oksentamisen syy kannattaa aina selvittää, jotta mahdollisiin sairauksiin pystytään puuttumaan. Alle olemme keränneet erilaisia syitä koiran oksenteluun.

Koira on syönyt liikaa, liian nopeasti tai sopimatonta ruokaa

Koira on lihansyöjä, ja oksentaminen on sille luontainen tapa poistaa sulamaton, sopimaton tai haitallinen materia mahalaukustaan. Koira on esimerkiksi voinut syödä liikaa tai liian nopeasti ja oksentaa sen takia. 

Koira on niellyt vierasesineen

Oksentelun syy voi olla esimerkiksi niellyt luun, kepin tai lelun palat.

Tyhjän mahan oksentaminen

Oksentaminen voi olla myös niin sanottua ”tyhjän mahan oksentamista”. Tämä on yleensä sinällään vaaratonta oksentamista, jolloin koiran maha on ollut tyhjänä liian kauan.

Koira oksentaa matkapahoinvoinnin takia

Toisinaan koirillakin tavataan esimerkiksi autossa matkustamiseen liittyvää matkapahoinvointia, joka voi ilmetä oksentamisena.

Vatsatauti, loiset tai kennelyskä voivat aiheuttaa oksentelua

Oksentelun taustalla voi olla viruksen tai bakteerin aiheuttama vatsatauti, loiset tai kennelyskä. Kennelyskää sairastava koira voi vaikuttaa oksentavan limaa, joka oikeasti on peräisin sen keuhkoista. 

Koiralla on munuaisten tai maksan vajaatoiminta

Munuaisten tai maksan vajaatoiminta voivat aiheuttaa oksentamista.

koiran oksentelun syyt

Sisäelinperäiset ongelmat tai myrkytys

Taustalla saattavat olla myös jotkin muut sisäelinperäiset ongelmat tai myrkytys. Lue lisää koiran myrkytyksen ensiavusta täältä.

Koiran mahalaukun kiertymä

Joskus koira yrittää oksentaa, mutta mitään ei tule ulos, voi syynä olla mahalaukun kiertymä, joka vaatii välitöntä hoitoa eläinlääkärissä. Mahalaukun kiertymässä toisena oireena on kyljen tai kylkien turpoaminen. 

Jos oksentaminen on rajua, toistuvaa tai siihen liittyy muita oireita, kannattaa koiran kanssa suunnata eläinlääkärille. Koira ei oksenna ilman syytä, joten syyn selvittäminen on tärkeää. Oksentaminen voi suhteellisen helposti aiheuttaa nestehukan. 

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit