Julkaistu

Lentävien hyönteisten puremat koiralla

hyönteisten puremat koiralla

Erilaisten hyönteisten puremat koiralla ovat yleinen kesävaiva. Lentävät hyönteiset ovat yleensä koiralle ja kissalle vaarattomia, mutta esimerkiksi ampiaisen pistos voi aiheuttaa vakavampiakin oireita. 

Ampiaisen pistos

Koirat ovat luonnostaan uteliaita eläimiä eivätkä ne yleensä osaa varoa ampiaisia. Maata haistellessaan koira saattaa helposti mennä liian lähelle ampiaista ja päätyä sen pistämäksi. Yleensä ampiaisen pisto koiralla syntyykin juuri pään alueelle. Toiset koirat myös yrittävät saalistaa lentäviä pörriäisiä ja siten ampiainen päätyy pistämään niitä suuhun.

Ampiaisen pisto voi aiheuttaa allergisen reaktion, jolloin pistokohta ja sen ympäristö turpoavat ja kutisevat. Lisäksi pistokohta on yleensä kipeä. Pahimmillaan pisto aiheuttaa anafylaktisen reaktion, joka voi olla hyvinkin vaarallinen.

Lue lisää ampiaisen pistosta

Paarmojen, hirvikärpästen, mäkäräisten ja hyttysten puremat koiralla ja kissalla

hyonteisten puremat koiralla paarman purema
Pietaa puri paarma vasempaan silmäkulmaan ja se turposi huomattavasti.

Lentävien hyönteisten puremat ja pistot voivat olla inhottava vaiva. Hyttyset, paarmat, hirvikärpäset ja mäkäräiset voivat yhtä lailla kiusata niin koiraa, kissaa kuin omistajaakin. Koirilla ja kissoilla on yleensä suojanaan turkki, mutta varsinkin ohut- tai lyhytkarvainen lemmikki voi joutua ötököiden uhriksi.

Myös useilla paksuturkkisillakin koirilla mahanalunen on suhteellisen karvaton ja siten altis ötököiden puremille. Muita hyönteisten puremille alttiita alueita ovat silmänympärystät ja korvat.

Lentävät hyönteiset eivät ainoastaan pistä tai pure, vaan ne voivat myös aiheuttaa levottomuutta pörrätessään lemmikin ympärillä. Varsinkin mäkäräisen puremat voivat kehkeytyä jopa ihotulehdukseksi, jos lemmikki nuolee tai raapii niitä. Onneksi on olemassa erilaisia keinoja ehkäistä lemmikin joutumista ötököiden syömäksi.

Lue lisää hirvikärpäsistä ja niiden puremista koiralla

Hyönteisten puremat ja karkottavat valmisteet

Markkinoilla on erilaisia karkottavia valmisteita, joilla voi ehkäistä erilaisten hyönteisten puremia. Yksi valmiste koirille on Bayvantic, joka toimii myös hyönteiseiä karkottavana tuotteena. Bayvantic on kuitenkin myrkyllistä kissoille, joten jos samassa taloudessa on myös kissoja, ei tuotetta kannata käyttää.

Itikoiden lisäksi Bayvantic suojaa koiraa puutiaisilta eli punkeilta. Punkit levittävät erilaisia tauteja, kuten borrelioosia, johon myös koira voi sairastua.

Lue lisää punkeista, borrelioosista ja punkkien karkottamisesta

Osaa ihmiskäytössäkin olevista hyönteiskarkotteista voi kokeilla lemmikeillä, mutta niiden käytössä tulee olla varovainen. Koska koira, ja varsinkin kissa, nuolee helposti itseään, voi myrkkyä päätyä sen elimistöön.

Hevosilla käytetään yleisesti erilaisia hyönteissuojia kuten loimia. Vastaavanlaisten suojavaatteiden käyttäminen voi tapauskohtaisesti olla perusteltua myös koiralla. Hevosille on markkinoilla myös erilaisia karkoitussuihkeita ja -aineita, joista osaa voi myös kokeilla koirille. 

Muista kesäisin koiraa häiritsevistä ötököistä, kuten kirpuista, täistä, luteista ja punkeista voi lukea täältä.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit