Kilpirauhasen vajaatoiminta ja liikatoiminta koiralla ja kissalla

Kilpirauhasen tuottamat hormonit säätelevät elimistön aineenvaihduntaa. Kilpirauhashormonien yli- tai alimäärä johtaa elimistön hormoniepätasapainoon. Liikatoiminnan seurauksena aineenvaihdunta ja elintoiminnot kiihtyvät. Vajaatoiminta taas aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista.

Tässä artikkelissa käsittelemme:

Kilpirauhasen liikatoiminta on yleisin hormonaalinen aineenvaihduntasairaus ikääntyvällä kissalla, mutta koiralla se on harvinainen. Kilpirauhasen vajaatoiminta sen sijaan on koiran yleisin sisäelinsairaus, mutta kissalla vajaatoiminta on harvinaisempi. Joillakin koiraroduilla vajaatoiminta on yleinen ongelma ja koira voi sairastua jo nuorella iällä. Tyypillisesti vajaatoimintaa sairastava koira on kuitenkin iältään vähintään keski-ikäinen, kuten myös liikatoimintaa sairastava kissa.

Oireiden ja hoidon seurannassa TassuApu-sovellus voi toimia hyvänä apurina.

Kilpirauhasen liikatoiminta, hypertyreoosi

Kilpirauhasen liikatoiminta kiusaa etenkin kissoja. Ikääntyvillä kissoilla kilpirauhasen liikatoiminta on yleisin hormonaalinen aineenvaihduntasairaus, kun taas kilpirauhasen vajaatoiminta on kissoilla harvinaisempi. Tyypillisesti liikatoimintaa sairastava kissa on iältään vähintään keski-ikäinen.

Kilpirauhashormonien ylimäärä johtaa elimistön hormoniepätasapainoon, jolloin aineenvaihdunta ja elintoiminnot kiihtyvät. Liikatoiminta on yleensä seurausta kilpirauhasen uudismuodostumasta, adenoomasta.

Koska kilpirauhashormoneilla on suuri merkitys aineenvaihdunnassa koko elimistössä, kilpirauhasen liikatoiminnan oireet ovat moninaisia. Kissan oireita voivat olla esimerkiksi lisääntynyt juominen ja pissaaminen, jatkuva nälkä ja jano, laihtuminen, ripuli, levottomuus, karvanlähtö ja sydämen sykkeen nouseminen.

Kilpirauhasen vajaatoiminta, hypotyreoosi

Kilpirauhasen vajaatoiminta on koirien yleisin sisäelinsairaus. Joillakin koiraroduilla vajaatoiminta on yleinen ongelma ja koira voi sairastua jo nuorella iällä. Tyypillisesti vajaatoimintaa sairastava koira on kuitenkin iältään vähintään keski-ikäinen.

Kilpirauhashormonien vajaus johtaa elimistön hormoniepätasapainoon ja aineenvaihdunnan sekä elintoimintojen hidastumiseen. Vajaatoiminnan taustalla on yleensä immunologinen tulehdusreaktio, mutta vajaatoiminnalla on myös geneettistä taustaa – vajaatoiminta on autoimmuunisairaus. Ennen kuin kilpirauhasen vajaatoiminta alkaa kunnolla oireilla, on jo noin 75% kilpirauhaskudoksesta tuhoutunut ja koira saattaa olla ollut sairas jo useita kuukausia, jopa vuosia.

Myös kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat moninaisia. Aineenvaihdunnan hidastuminen voi aiheuttaa koiralle esimerkiksi väsymystä tai levottomuutta, palelemista, painonnousua ja karvan ohenemista.

Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnan hoitaminen

Kilpirauhasen toimintaa mitataan erilaisilla testeillä. Yleensä käytetään T4 ja TSH-pitoisuuksien määritystä verestä. Niin kissan kuin koiran hoitaminen on suhteellisen helppoa.

Vajaatoiminnasta kärsivälle kissalle tai koiralle annetaan suun kautta T4-hormonia ja liikatoiminnasta kärsivälle annetaan kilpirauhashormonien tuotantoa hidastavia lääkkeitä. Liikatoiminnan hoitamiseen voidaan käyttää myös radioaktiivista jodihoitoa, leikkaushoitoa tai erikoisruokavaliota. Taudin seuranta vaatii jatkuvia kontrollikäyntejä eläinlääkärissä, jotta mm. lääkeannos saadaan säädettyä oikean kokoiseksi.

Oireiden ja hoidon seurantaan käy esimerkiksi TassuApu-sovellus, johon oireet ja lääkitykset voi kirjata muistiin ja seurata niitä rinnakkain. Terveyspäiväkirja on helppo välittää myös eläinlääkärille ennen seuraavaa seurantakäyntiä.

 


TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleja:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *